Witam,
jaką waszym zdaniem należałoby wybrać technologię, która najlepiej nadaje się na serwis typu allegro.pl czy ebay?
Chodzi mi o obsługę ogromnej bazy danych przy jednoczesnej dużej ilości użytkowników.
Czy do tego może nadawać się PHP?
Pozdrawiam
Jaka technologia (język do dużego serwisu typu allegro.pl?
Re: Jaka technologia (język do dużego serwisu typu allegro.pl?
jeżeli jesteś osobą, któa chce się podjać realizacji takiego projektu w jakikolwiek sposób - to to pytanie wywołuje u mnie uśmiech.
jeśli pytasz od tak z czystej ciekawości, to jak dla mnie do realizacji takich zagadnien jak duze serwisy, niezbedne jest łaczenie wielu technologi, php i mysql może sie często okazac jedynie podkładką...
pozdrawiam
jeśli pytasz od tak z czystej ciekawości, to jak dla mnie do realizacji takich zagadnien jak duze serwisy, niezbedne jest łaczenie wielu technologi, php i mysql może sie często okazac jedynie podkładką...
pozdrawiam
Odpowiedzią może byc Ruby, bardzo wygodny język obiektowy którego swoją drogą powoli zaczynał się będe sam uczyć ale ma jedną potężną wade - wydajność. Serwis tej wielkości co allegro zapewne generował by spore obciążenie serwera.
W każdym razie XHTML + PHP + JS to podstawa i zaręczam Ci że umiejętności Twoje muszą daleko odbiegać od podstawowych w zakresie tych języków (jeżeli moge je tak nazwać). Do tego radze sporo poczytać na temat bezpieczeństwa w sieci gdyż udany atak na serwis typu Allegro czy eBay mógłby się fatalnie skończyć dla własciciela i nie tylko. Do tego rozbudowane serwisy mają to do siebie że niestety łatwo o pomyłke która można wykorzystać.
W każdym razie XHTML + PHP + JS to podstawa i zaręczam Ci że umiejętności Twoje muszą daleko odbiegać od podstawowych w zakresie tych języków (jeżeli moge je tak nazwać). Do tego radze sporo poczytać na temat bezpieczeństwa w sieci gdyż udany atak na serwis typu Allegro czy eBay mógłby się fatalnie skończyć dla własciciela i nie tylko. Do tego rozbudowane serwisy mają to do siebie że niestety łatwo o pomyłke która można wykorzystać.
Nie jestem osobą, która chcę podjąć się takiego zadania, jedynie osobą szukającą osób mogących się podjąć takiego zadania 
No właśnie, wydajność Ruby to jest to, co dyskfalifikuję to rozwiązanie.
No właśnie, wydajność Ruby to jest to, co dyskfalifikuję to rozwiązanie.