Jaka technologia (język do dużego serwisu typu allegro.pl?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
pilnik

Jaka technologia (język do dużego serwisu typu allegro.pl?

Post autor: pilnik »

Witam,
jaką waszym zdaniem należałoby wybrać technologię, która najlepiej nadaje się na serwis typu allegro.pl czy ebay?
Chodzi mi o obsługę ogromnej bazy danych przy jednoczesnej dużej ilości użytkowników.
Czy do tego może nadawać się PHP?
Pozdrawiam
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Re: Jaka technologia (język do dużego serwisu typu allegro.pl?

Post autor: Yay Gree »

jeżeli jesteś osobą, któa chce się podjać realizacji takiego projektu w jakikolwiek sposób - to to pytanie wywołuje u mnie uśmiech.

jeśli pytasz od tak z czystej ciekawości, to jak dla mnie do realizacji takich zagadnien jak duze serwisy, niezbedne jest łaczenie wielu technologi, php i mysql może sie często okazac jedynie podkładką...

pozdrawiam
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Odpowiedzią może byc Ruby, bardzo wygodny język obiektowy którego swoją drogą powoli zaczynał się będe sam uczyć ale ma jedną potężną wade - wydajność. Serwis tej wielkości co allegro zapewne generował by spore obciążenie serwera.

W każdym razie XHTML + PHP + JS to podstawa i zaręczam Ci że umiejętności Twoje muszą daleko odbiegać od podstawowych w zakresie tych języków (jeżeli moge je tak nazwać). Do tego radze sporo poczytać na temat bezpieczeństwa w sieci gdyż udany atak na serwis typu Allegro czy eBay mógłby się fatalnie skończyć dla własciciela i nie tylko. Do tego rozbudowane serwisy mają to do siebie że niestety łatwo o pomyłke która można wykorzystać.
pilnik

Post autor: pilnik »

Nie jestem osobą, która chcę podjąć się takiego zadania, jedynie osobą szukającą osób mogących się podjąć takiego zadania :)

No właśnie, wydajność Ruby to jest to, co dyskfalifikuję to rozwiązanie.
ODPOWIEDZ