[phpAdsNew] - zbyt wysokie CTR

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Krzysztof Cieślak
Kontakt:

[phpAdsNew] - zbyt wysokie CTR

Post autor: Krzysztof Cieślak »

Mam problem z AdSerwerem zarządzającym wyświetlaniami bannerów, mowa o phpAdsNew 2 RC3.

Otóż co jakiś czas (kilka, kilkanaście dni) cały system rejestruje zwiększoną ilość kliknięć w bannery. Nie dotyczy to bynajmniej jednego bannera lub strefy, ale ogółu. Najlepiej to widać przeglądając statystyki. Niektóre bannery odnotowują wtedy CTR rzędu 50 i więcej procent, gdy średnia wynosi 2 %. Przeglądając statystyki globalne widać jak w ciągu kilku godzin ilość kilknięć jest kilka razy większa niż normalnie.

Taki problem ma też mój kolega, którego phpAdsNew 2 ma skłonności do przekłamań. Może ktoś z was ma taki sam problem. Sprawdźcie też, czy duża skuteczność kampanii nie jest wynikiem takiego błędu.

Zauważyłem, że ilość wziętych z nieba kliknięć można sprawdzić w dystrybucji bannera. Wtedy oprócz wyświetleń dokonanych w poszczególnych strefach dochodzi jako miejsce wyświetlania "Nieznane", w którym jest np. 200 kliknięć, ale ani jednej odsłony.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [phpAdsNew] - zbyt wysokie CTR

Post autor: Wojciech Jurewicz »

W takim wypadku jedyną rada jest wejść na stronę domową danego skrypu (o ile taka istnieje), lub skontaktować się z twórcą i zapytać czy problem da się rozwiązać, lub po prostu poszukać nowszej wersji. Oczywiście to jeżeli jest błąd w kodzie.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Mogę się mylić, ale z tego co mi wiadomo RC to wersja beta to testowania przez userów, więc błędy mogą wystąpić, choć mało prawdopodobne, że w takim popularnym skrypcie...

Proponowałbym zamianę na phpAdsNew 2 rc 4.1, ktróra znajduje się w naszym dziale skrypty, lub najnowszą - dosłownie kilka dni temu wyszła - stąd: http://cesnet.dl.sourceforge.net/source ... w-rc42.zip
Krzysztof Cieślak
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Cieślak »

Postawiłem już w/w najnowszą wersję AdSerwera. Zobaczymy jak będzie się sprawował. Do zobaczenia za kilka dni ;-)
ODPOWIEDZ