Czy musze zmienić rozszerzenie z html na php ?

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Inzaghi

Czy musze zmienić rozszerzenie z html na php ?

Post autor: Inzaghi »

Czy jak mam zrobione strone w htmlu i chce na nią dodać skrypt php to musze zmienić rozszerzenie tej strony na php czy wystarczy że wyślę skrypt na serwer ?
Vsmasster

Re: Czy musze zmienić rozszerzenie z html na php ?

Post autor: Vsmasster »

Ja nie mam doświadczenia w PHP, ale z tego co wiem, to nie trzeba zmieniać rozszerzenia. Aczkolwiek w wszystkich podręcznikach zapisują z rozszerzeniem php. Ale zrób kopie, zmień rozszerzenia i sprawdź.
vloq
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: vloq »

Plik o rozszerzeniu html, raczej nie odpali skryptu php, ale możesz zmienić rozszerzenie na php i w .htaccess zrobić tak, że będzie się wyświetlać jako .html
Seba17
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Seba17 »

volq plik HTML na pewno nie otworzy skryptu PHP tego jeste pewny bo raz z czystej niewiedzy zapomniałem zamienic rozszerzenie i troche czasu mineło zanim zrozumiałem ale wiem juz ze chodziło o rozszerzenie. I szczerze ja stosuje taka zasade. Kazdy plik HTML jak zapiszesz z rozszerzeniem PHP zawsze bedzie działac ale za to zaden plik PHP nie bedzie działac z rozszerzeniem HMTL (no chyba ze sa wyjatki o których nie wiem)
dawpi
Kontakt:

Post autor: dawpi »

No co Wy chłopcy? Podstawy PHP nie znacie ? :)

Strony napisane w HTML i zapisane w jednym z formatów .html .htm są przez serwer interpretowane jako strony HTML ;) Można zrobić by interpreter PHP i takie pliki 'mielił' ale nie widzę sensu.

Odpowiedź na pytanie z pierwszego postu:
jeśli chcesz wstawić skrypt na stronę musisz użyć jednego ze znaczników kodu PHP, ja stosuję głównie:

Kod: Zaznacz cały

<?php
//jakiś kod PHP
?>
I w zupełności zdaje to egzamin.

Pozdrawiam,
DawPi
ODPOWIEDZ