Witam, mam problem z includowaniem strony php. Szukałem na google rozwiązania ale te wszystkie instrukcje includowania nie rozwiązują mojego problemu.
Załóżmy, że mam stronę "index.php", a w <head> są linki do skryptów js i do stylu css. Strona zrobiona na div'ach, a na środku strony chcę wyświetlać inną stronę php, która znajduje się w innym katalogu, niż "index.php" i ścieżka jej to: "slideshow/slideshow.php". W jej kodzie jest tylko struktura mechanizmu, który wyświetla obrazki (a więc niewiele kodu xhtml i chciałbym aktualizować ten kod, tzn zmieniać opisy pokazywanych obrazków w tym mechanizmie co jakiś czas, dlatego potrzebuje mieć ten mechanizm w osobnym pliku/stronie php)). Są w niej więc znaczniki: <html>, <head> i <body>, i w <head> również mam linki do js i do stylu css, ponieważ mechanizm ten ich potrzebuje. I teraz jak zainkludować tę stronkę z mechanizmem pokazywania zdjęć do indexu.php? Prosze o podpowiedzi jakiej dokładnie instrukcji includowania użyć.
Jak zaincludować jedną stronę w drugą?
Re: Jak zaincludować jedną stronę w drugą?
Includowanie nie działa w ten sposób. To że includujesz plik oznacza po prostu, że jego zawartość (po przetworzeniu ewentualnego kodu php) znajdzie się w danym miejscu w pliku w którym znajduje się żądanie.
Posługując się przykładem:
plik a.php:
plik b.php:
Czyli w rezultacie jeżeli uruchomimy w przeglądarce plik a.php otrzymamy:
Za pomocą jednego includowania nie można w prosty sposób podmieniać różnych oddzielnych sekcji kodu html (head, body)
Trzeba mieć na przykład oddzielne pliki dla sekcji head i sekcji body:
heada.php
headb.php
bodya.php
bodyb.php
w plikach z a na końcu będą znajdowały się nagłówki i ciało dla strony a.php
z kolei w pliku z b będą dla b.php
Teraz plik a.php może wyglądać następująco:
Analogicznie będzie wyglądał plik b.php.
Oczywiście można to robić lepiej, jednak wymaga troszkę więcej niż nikłej znajomości PHP i mocno zalecam głębsze poznanie tego języka.
Posługując się przykładem:
plik a.php:
Kod: Zaznacz cały
to znajdzie się przed include
<?php include 'b.php'; ?>
to znajdzie się po include
to zostanie wstawione do a.php
to znajdzie się przed include
to zostanie wstawione do a.php
to znajdzie się po include
Trzeba mieć na przykład oddzielne pliki dla sekcji head i sekcji body:
heada.php
headb.php
bodya.php
bodyb.php
w plikach z a na końcu będą znajdowały się nagłówki i ciało dla strony a.php
z kolei w pliku z b będą dla b.php
Teraz plik a.php może wyglądać następująco:
<html>
<head>
<?php include 'heada.php'; ?>
</head>
<body>
<?php include 'bodya.php'; ?>
</body>
</html>
Oczywiście można to robić lepiej, jednak wymaga troszkę więcej niż nikłej znajomości PHP i mocno zalecam głębsze poznanie tego języka.