Zarobki w świecie grafików w Polsce i poza jej granicami

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
dhman
Nowy
Nowy
Kontakt:

Zarobki w świecie grafików w Polsce i poza jej granicami

Post autor: dhman »

Witam!!!
Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat zarobków grafików. Interesuje mnie praca poza granicami kraju - stąd pytanie gdze jest największa potrzeba grafików w europie? Mam roczne doświadczenie w poligrafi (katalogi, ulotki, kalendarze) poza tym zajmujse się flashem( AS 20%), znam html;a, php, css. Mam kilkumiesięczne dośiadczenie przy siecich LAN i WLAN. Tym wszystkim zajmowałem sie w firmie handlowo usługowej pracując tylko na potrzeby tej konkretnej firmy. Jest to moja pierwsza praca w tym kierunku... Język angielski - znam dosyć dobrze tylko brakuje praktyki. Wszyskich program ó używam w wersji angielskiej.
Na jakie zarobki mogę liczyć??? Gdzie najlepiej wyjechać?

Usłyszę pewnie różne głosy na temat mojego wyjazdu, ale to nie tylko z chęci zarobkowej chce po prosztu przmyśleć pewne sprawy osobiste, spojrzeć na moje życie z perspektywy, a przy okazji troszeczkę odbić sie finansowo!
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Zarobki w świecie grafików w Polsce i poza jej granicami

Post autor: Allen »

Wiedza, umiejętność jej zastosowania, portfolio, przykłady udanych i nieudanych realizacji :)

Ceny są różne i różniaste. Zależy czy pracujesz jako freelancer czy w jakiejś agencji, firmie IT o profilu web. Dla jakiego typu klienta wykonujesz projekt (biedny, średnio zamożny, bogaty, liczący się z gotówką lub nie).

Średniej klasy freelancer (jeżeli można to tak określić) w zamian za wykonanie designu witryny dla średnio zamożnego klienta może się spodziewać wynagrodzenia na poziomie 1000-4000 USD/Euro.

W agencji jesteś jednym z trybików, więc zysk odpowiednio rozkłada się na poszczególne osoby uczestniczące w projekcie, stąd też w agencji - szczególnie renomowanej - ceny rzędu 10, 20, 40 tyś. za projekt nie są czymś nadzwyczajnym.

Anglia, Niemcy, Francja, US.
ODPOWIEDZ