[Flash] Jak się robi stronę?

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Fera

[Flash] Jak się robi stronę?

Post autor: Fera »

Witam!

Wiem, że być może niektórzy mnie tu zjedzą, ale... naprawdę od dłuższego czasu się nad tym zastanawiam (przeglądałam też forum, żeby nie było) i nie potrafię tego zrozumieć.

Jak się robi stronę we Flashu? Czy robi się tak, że najpierw tworzy się w html lub php a później podmienia się zdjęcia na obiekty i linkuje te obiekty. Czyli tworzy się pojedyncze obiekty na stronie?

Czy jest jakas możliwość robienia pełnej grafiki (na zasadzie Photoshopa) z gotowych akcji?

Póki co potrafię prawie nic we flashu, ale chciałabym zrozumieć zasadę działania i budowy takich stron.

Czy ktoś może mi to jak 4-latkowi wytłumaczyć? :)
danielk17
Nowy
Nowy

Re: [Flash] Jak się robi stronę?

Post autor: danielk17 »

Rzeczywiscie wszyscy Cie tu zjedza, na forum raczej odpowiedzi na to pytanie nie znajdziesz polecam jakies poradniki, kursy flash ktorych jest pelno w internecie albo zakup ksiazki http://www.helion.pl, jak by chciec ci tak pisac jak 4 latkowi to by zajelo pare kartek, ogolnie odpowiedz na twoje pytanie jest taka ze flash sam sobie generuje kod html, to co ty zrobisz sobie wektorowo jest umieszczane w pliki swf a on dokowany w html, sproboj: File>Publish Previev>HTML, centrowanie itd robisz pozniej w notatniku
Fera

No właśnie problem w tym, że tutoriale i poradniki mówią o poszczególnych elementach "jak się robi ruch, jak się robi obrót obiektu itp" a mi chodzi o ogólną odpowiedź na pytanie, czy mogę zrobić pełny serwis WWW w jednym pliku? Czy każdy element strony jako osobny plik i później wstawić w kod html? Czy może kżdą podstronę trzeba robić oddzielnie? No i jak to działa, czy na zasadzie html z właśnie zamiast jpg wstawionymi objektami flash?
To mnie interesuje - taki ogół :)
Fistach
Przelotem
Przelotem

Post autor: Fistach »

Są różne metody robienia stron we wflashu:
1) wszystko w jednym pliku - wszystkie podstrony sa wpakowane w jedna prezentacje, waży to wtedy strasznie długo, długo sie ładuje ale na początek łatwo się steruje mięgdzu podstronami bo wystarczy w sumie znac 2 komenfy : stop(); i gotoAndPlay(); / a ten jeden swf ładowany do htmla

2) każda podstrona to osobny swf ładowany do osobneo html a przechodzenie do poszczególnych podstron to jak w zwykłych stronach adres do poszczególnego htmla - zdecydowanie najgorsza metoda bo nie daje w pełni pokazać możliwości flasha

3) kazda podstrona w osobnym pliku . Wtedy strona ładuje sie szybciej bo ładuje sie to co sie wybierze. Mozna strone podrzelić na wiele osobnych plików ( np. tło osobno, menu osobno, teksty podstron osobno ). Trzeba wtedy znać komendy do ładowania swf do innego swf ( np. LoadMovieNum ), i nauczyć się adresowania na róznych poziomach róznych swfów ( _level. ) i tego samego swfa.

Zeby zrobić strone trzeba juz coś tam chwytać, na dobry początek pościągaj sobie tutki z adresowaniem mc, sterowaniem mc itp. Potem poćwicz w praktyce.
A budowe rozpocznij od oceny swoich umiejętności i skonfrontowania tego z swoją wizją strony.
Zawsze możesz liczyć że ktoś ci tu coś zasugeruje, doradzi ale NIE ZROBI CAŁOŚCI ZA CIEBIE.

Pzd

P.S
kurcze ale sie rozpisałem :)
tlusty

Post autor: tlusty »

siema ;)
prosze taki link:

http://www.youtube.com/watch?v=UC6LwHhlt24

krok po kroku co i jak ;] w "Related Videos " możesz znależć pozostałe części kursu, ja pierwsze kroki stawiałem dzieki temu tutorialowi, może Tobie też się przyda.

pozdrawiam i miłej zabawy :]
btw
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Żeby zrobić stronę WWW trzeba opanować w stopniu znacznym technologie, które zrobienie takiej strony umożliwiają. I to jest istota rzeczy. Nie polecam uczenia się od tyłu.
Fera

Ogromnie dziękuje za odpowiedzi zwaszcza Fistach' owi i tlustemu. Nie chodzi mi o to, zeby ktoś tu za mnie zrobił stronę. Chciałam tylko poznać sposoby i możliwości, i Fistach mi je bardzo konkretnie opisał :)
Póki co robię strony w Joomla (grzebię w kodach a jakże ;), tworzę własne templatki, modyfikuję komponenty i moduły - więc myślę, że coś tam wiem na temat html, Php, xml i javaScriptu) ale mam róznych klientów i dobrze byłoby być uniwersalnym.
We flashu wykonałam dopiero jedno intro - mały i prosty element, ale podobają mi się jego możliwości i efekty. Wielu klientów chciałoby mieć strony dynamiczne - zatem nie mam wyboru, muszę się nauczyć.
Jeszcze raz dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi.
ODPOWIEDZ