DNS jak to dziala?

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
kletk

DNS jak to dziala?

Post autor: kletk »

Witam

Mam taka prosbe, czy moglby mi ktos wytlumaczyc o co chodzi z serwerami DNS, bo wiem tyle, że tlumacza adres na nr IP Tylko wykupiłem domene, chciałbym zrobic przekierowanie na jakis tam serwer i totalnie nie wiem jak to zrobic i jak to wogóle dziala.
Działanie jakichkolwiek sieci zawsze nastreczlo mnie problemami.

Wielkie dzieki za wszelkie przyszle odpowiedzi :)
Krzysiek
ex
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: DNS jak to dziala?

Post autor: ex »

System DNS służy do zamieniania nazw domenowych na numery IP i odwrotnie (wykorzystują to usługi www, pocztowe oraz inne serwisy internetowe etc.). Serwery nazw odnajdują adresy na dwa sposoby: nierekursywny i rekursywny.

Sposób nierekursywny (nierekurencyjny):
Name serwer odpowiada na zapytanie, używając tylko lokalnych już posiadanych danych. Odpowiedź może zawierać komunikat o błędzie ("nie istnieje nazwa"), właściwą odpowiedź ("znam odpowiedź, oto ona...") lub odnośnik do innego serwera, który ma dokładniejsze dane ("odpowiedź nie u mnie, ale szukaj na serwerach...").

Sposób rekursywny:
W ten sposób działa serwer, który w odpowiedzi na zadane pytania bezpośrednio wyszukuje w strukturze "światowego DNS" właściwe odpowiedzi.

Wzorem operatorów zarządzających głównymi krajowymi domenami (np. .de, .fr., .uk etc.) informujemy, że polski główny serwer domeny krajowej .pl (bilbo.nask.org.pl) działa w trybie odpytywania nierekursywnego.* Takie działanie naszego serwera nie ma żadnego wpływu na rejestrowanie i utrzymanie delegacji domen w zakresie domen obslugiwanych przez NASK.

Wpisanie co najmniej 2 serwerów nazw (które będą dla Państwa odnajdować właściwe adresy IP) do konfiguracji Państwa komputerów podniesie pewność, szybkość i skróci czas oczekiwania na odpowiedź, co poprawi wydajność wykorzystywanych przez Państwa programów usług internetowych. Odpowiedzi uzyskiwanie z najbliższych serwerów nazw usprawnią funkcjonowanie i rozłożenie ruchu (także DNS-owego) w polskiej części sieci Internet.

* Funkcja nierekursywna nie ma zastosowania wobec klientów podłączonych do szkieletu sieci NASK.
Co do domeny, to do jej obsługi musisz mieć przynajmniej jeden działający serwer DNS, najlepiej jakbyć miał dwa.

Gdzie i jaką wykupiłeś domenę, bo w większości masz w cenie domeny 2 serwery DNS.
ODPOWIEDZ