[stronka] Uwagi mile widziane
[stronka] Uwagi mile widziane
Proszę o przejrzenie mojej nowej stronki: http://www.dionysos.pl
Wszelkie uwagi (nawet te krytyczne) mile widziane.
Pozdrawiam
JediNet
Wszelkie uwagi (nawet te krytyczne) mile widziane.
Pozdrawiam
JediNet
Re: [stronka] Uwagi mile widziane
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to oczywiście struktura strony... Panie, czemu go pokarałeś takim pomysłem...? Samo wykonanie bardzo mi się podoba, układ strony bardzo ładny, kolory nie "gryzą", podział językowy, info o firmie, wszystko pięknie, tylko czemu na obrazkach?!? To się woła o pomstę do nieba... Lepiej to byłoby napisac w całości w xhtml'u, wynikło by więcej problemów w ciągu tworzenia, ale... można by było chociaż zaznaczyc tekst...
Podsumowując, po prostu boli mnie strona zbudowana na samych obrazkach, jednak ich połączenie robi dobre wrażenie. 4+
Podsumowując, po prostu boli mnie strona zbudowana na samych obrazkach, jednak ich połączenie robi dobre wrażenie. 4+
Powalił mnie na stronie głównej wynik: Failed validation, 158 Errors. Dalej nie ma o czym mówić. Strona bardziej wygląda jak sam projekt graficzny a nie prawdziwa strona.
Dzięki za uwagi.
Założeniem przy tworzeniu stronki było stworzenie jej w html oraz bez możliwości kopiowania dlatego też jest oparta na obrazkach. Jestem niestety samoukiem, który uczy się podczas tworzenia. Projektowanie to takie moje hobby, na co dzień zajmuję się logistyką. Wiem, że przy tej stronce jest problem z ładowaniem obrazków. Proszę o pomysły jak to poprawić i usprawnić.
Do sztacho: Proszę o bardziej przystępny język i pomysły na poprawę błędów.
Założeniem przy tworzeniu stronki było stworzenie jej w html oraz bez możliwości kopiowania dlatego też jest oparta na obrazkach. Jestem niestety samoukiem, który uczy się podczas tworzenia. Projektowanie to takie moje hobby, na co dzień zajmuję się logistyką. Wiem, że przy tej stronce jest problem z ładowaniem obrazków. Proszę o pomysły jak to poprawić i usprawnić.
Do sztacho: Proszę o bardziej przystępny język i pomysły na poprawę błędów.
Najlepiej to by było napisac w xhtml'u, to jest najlepsze wyjście, ale to by oznaczało tworzenie strony całkowicie od nowa. A możliwośc kopiowania tekstu można wyłączyc poprzez js, tak mi się zdaję. Jednak nie wiem po co do tego dążysz... Na tej stronie nie zauważyłem żadnych tekstów, które by tego wymagały, nawet na ogromnych stronach zagranicznych daje się taką możliwośc...
Ok. Jeśli chodzi o możliwość kopiowania tekstu to macie rację, można to odblokować. Ale jak zachować na stałe czcionkę. Strasznie nie lubię Ariala i Timsa. Czy tworząc stronkę w xhtml będzie ona się szybko ładować. Nie chcę na stronie ruchu. Czym skompresować grafikę tak aby nie stracić na jej jakości.
Czcionkę można wgrac na serwer i skorzystac z css'a, ale coś mi świta że odradza się takich operacji... Kompresję grafiki można dokonac w jakimś programie, nie wiem w jakim bo nigdy mnie to nie interesowało, możliwe że w photoshopie takie coś jest.
CSS'a to najpierw trzeba znać. Jak już pisałem jestem samoukiem i na razie jeszcze nie jestem na etapie projektowania zaawansowanego. Mam nadzieję, że wiele się nauczę na tym forum.
ładny lay ale...
ładny lay ale...
no właśnie to raczej layout strony a nie strona. Z łatwością można by to było zrobić w xhtml i css i znacznie szybciej by się ładowało.
Graficznie bardzo ładne, ale ten kod.... czegoś tak skrojonego jeszcze nie widziałem!
no właśnie to raczej layout strony a nie strona. Z łatwością można by to było zrobić w xhtml i css i znacznie szybciej by się ładowało.
Graficznie bardzo ładne, ale ten kod.... czegoś tak skrojonego jeszcze nie widziałem!
Decydując się na "obrazki" zamiast tekstu, rezygnujesz z możliwości, że google lub inna wyszukiwarka będzie w nim szperać i umieści u siebie wyniki poszukiwań.
Strona stworzona w xhtml będzie się ładować b. szybko. Na pewno szybciej niż obecnie, choć te kwadraty robią fajne wrażenie.
Kompresji grafiki dokonasz w dowolnym programie graficznym, ale.. tę butelkę z winogronami najlepiej będzie Ci skompresować jako .jpg, a nie .gif, bo ten format lepiej nadaje się do zdjęć. Zyskasz na jakości, nie zwiększając rozmiaru obrazka.
Strona stworzona w xhtml będzie się ładować b. szybko. Na pewno szybciej niż obecnie, choć te kwadraty robią fajne wrażenie.
Kompresji grafiki dokonasz w dowolnym programie graficznym, ale.. tę butelkę z winogronami najlepiej będzie Ci skompresować jako .jpg, a nie .gif, bo ten format lepiej nadaje się do zdjęć. Zyskasz na jakości, nie zwiększając rozmiaru obrazka.
Witam
troszkę pozmieniałem podstrony. Teksty na podstronach już nie są obrazkami, grafikę zmieniłem na GIF i zmieniłem kolejność ładowania. Przy obrazkach JPG strasznie wzrasta czas ładowania grafiki. Proszę o podpowiedź jak jeszcze przyspieszyć ładowanie sie obrazków (ewentualnie jak pociąć grafikę butelki), jak zachować czcionkę ozdobną na indeksie?
troszkę pozmieniałem podstrony. Teksty na podstronach już nie są obrazkami, grafikę zmieniłem na GIF i zmieniłem kolejność ładowania. Przy obrazkach JPG strasznie wzrasta czas ładowania grafiki. Proszę o podpowiedź jak jeszcze przyspieszyć ładowanie sie obrazków (ewentualnie jak pociąć grafikę butelki), jak zachować czcionkę ozdobną na indeksie?