www.poznan.pl
www.poznan.pl
Prawie jak w temacie... Co sądzicie o nowym wyglądzie oficjalnej strony Poznania?
Dzięki za konstruktywne uwagi.
--
Pozdrawiam,
Darek Janny
Dzięki za konstruktywne uwagi.
--
Pozdrawiam,
Darek Janny
-
lovestandards
Re: www.poznan.pl
Heh, a co tu pisać grafika doskonale wyważona i dopasowana do tak dużego serwisu, kod idealny (prawie :>).... Ty kokiecie
Chyba najlepszy serwis traktujący o danym mieście, wg mnie oczywiście.
Chyba najlepszy serwis traktujący o danym mieście, wg mnie oczywiście.
Serwis był wcześniej przeze mnie zachwalany, teraz niestety też
Kod bardzo dobry, schludny i przejrzysty wygląd. W myśl założenia, że nie ma rzeczy doskonałych stworzonych przez człowieka, także i ta witryna ma wiele minusów:
- wygląd linków nawigacyjnych pozostawia wiele do życzenia, wymienię chociażby, to że czcionka jest zbyt mała i nie robi to dobrego wrażenia.
- nad linkami znjadują się belki cieniowane... wg mojej opinii psuje to dobrą koncepcję graficzną serwisu.
- button "szukaj" (prawa góra) wykonany jest w czcionce wygładzonej chyba ClearType - dobrze przemyślane jeśli chodzi o urzytkowników IE ver 7 lub tych, którzy przestawili sobie w swoim systemie wygląd fontów, co natomiast z resztą?
Pozdrawiam.
- wygląd linków nawigacyjnych pozostawia wiele do życzenia, wymienię chociażby, to że czcionka jest zbyt mała i nie robi to dobrego wrażenia.
- nad linkami znjadują się belki cieniowane... wg mojej opinii psuje to dobrą koncepcję graficzną serwisu.
- button "szukaj" (prawa góra) wykonany jest w czcionce wygładzonej chyba ClearType - dobrze przemyślane jeśli chodzi o urzytkowników IE ver 7 lub tych, którzy przestawili sobie w swoim systemie wygląd fontów, co natomiast z resztą?
Pozdrawiam.
Witam,
spieszę z wyjaśnieniami...
Ogólnie spotykam się z różnymi opiniami na ten temat w internecie. Jednym się takie coś podoba, innym nie..
Także reszta nie powinna mieć problemów
--
Pozdrawiam,
Darek Janny
spieszę z wyjaśnieniami...
Możesz wrzucić jakiegoś screena? Podać system.przeglądarkę gdzie pojawiają się takie małe czcionki?tominnen pisze: - wygląd linków nawigacyjnych pozostawia wiele do życzenia, wymienię chociażby, to że czcionka jest zbyt mała i nie robi to dobrego wrażenia.
To chyba kwestia gustu (tak zaproponował grafik i to się spodobało).tominnen pisze: - nad linkami znjadują się belki cieniowane... wg mojej opinii psuje to dobrą koncepcję graficzną serwisu.
Ogólnie spotykam się z różnymi opiniami na ten temat w internecie. Jednym się takie coś podoba, innym nie..
Hmm... Ten przycisk to zwykły obrazek....tominnen pisze: - button "szukaj" (prawa góra) wykonany jest w czcionce wygładzonej chyba ClearType - dobrze przemyślane jeśli chodzi o urzytkowników IE ver 7 lub tych, którzy przestawili sobie w swoim systemie wygląd fontów, co natomiast z resztą?
Także reszta nie powinna mieć problemów
--
Pozdrawiam,
Darek Janny
Bardzo proszę. Poniżej znajduje się link do zrzutu ekranowego. Moje ustawienia: 1280x1024, 32bit głębia koloru. System WinXP, przeglądarka Opera v9.21, wygładzone czcionki ClearType.
link do screenshot'a
Na zdjęciu zaznaczyłem miejsca, gdzie moim zdaniem powinny być zmienione: Pod Twoim Urzędem są właśnie te maciupkie linki, może warto się zastanowić nad ustawieniem ich tak, jak np ma to miejsce wyżej "samorząd" itd? Przycisk "Szukaj" fajnie jakby reagował na hover...
Szkoda, że ten grafik ma tak wysublimowany smak
,bo te belki są naprawdę badziewne. Cieniowane "bary" przypominają mi masę nieatrakcyjnych projektów, z którymi mam na codzień do czynienia.
Warto obserwować, jak obecnie prezentują się serwisy na przykładach witryn zagranicznych, ponieważ nasze rodzime jeszcze w niewielkiej części są tworzone z "magnesem na użytkowników". Dobry serwis to moim zdaniem, przytrzymujący dłużej niż na 5 min użytkownika spoza kręgu osób zainteresowanych informacjami w nim zawartych.
Belki zostawiam Państwu do przedyskutowania. Wykonajcie dodatkowy projekt bez tego cieniowania, porównajcie, zróbcie ankiety na anonimowych użytkownikach, zbierzcie wyniki i je przeanalizujcie. Warto!
Pozdrawiam Tomek
link do screenshot'a
Na zdjęciu zaznaczyłem miejsca, gdzie moim zdaniem powinny być zmienione: Pod Twoim Urzędem są właśnie te maciupkie linki, może warto się zastanowić nad ustawieniem ich tak, jak np ma to miejsce wyżej "samorząd" itd? Przycisk "Szukaj" fajnie jakby reagował na hover...
Szkoda, że ten grafik ma tak wysublimowany smak
Warto obserwować, jak obecnie prezentują się serwisy na przykładach witryn zagranicznych, ponieważ nasze rodzime jeszcze w niewielkiej części są tworzone z "magnesem na użytkowników". Dobry serwis to moim zdaniem, przytrzymujący dłużej niż na 5 min użytkownika spoza kręgu osób zainteresowanych informacjami w nim zawartych.
Belki zostawiam Państwu do przedyskutowania. Wykonajcie dodatkowy projekt bez tego cieniowania, porównajcie, zróbcie ankiety na anonimowych użytkownikach, zbierzcie wyniki i je przeanalizujcie. Warto!
Pozdrawiam Tomek
-
ooo_michal
- Przelotem

Według mnie czcionki są dobre, belki też. Natomiast tych wydażeń na stronie głównej jest za dużo. I jeszcze przydałyby się krótkie opisy pod wiadomościami.
Witam,
Bardzo dziękuje za kilka uwag, które pojawiło się na forum.
--
Pozdrawiam,
Dariusz Janny
Bardzo dziękuje za kilka uwag, które pojawiło się na forum.
--
Pozdrawiam,
Dariusz Janny
Według mnie to strona za szeroka i za długa. Ilość informacji na jednej stronie jest zbyt przytłaczająca. Pomysł z kalendarzem bardzo dobry. Za dużo działów typu: "Zobacz także", "Szczególnie polecamy", "Warto zajrzeć". Ja bym jeszcze kalendarz umieścił w dziale "Wydarzenia w Poznaniu" bo chyba taki cel miało umieszczenie go na stronie.
Zapraszam na serwis http://www.webinside.pl/
Zapraszam na serwis http://www.webinside.pl/