Pytanie o buttony

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
gruxer

Pytanie o buttony

Post autor: gruxer »

Witam. Od niedawna zainteresowal mnie webmastering. Robie swoją pierwszą stronę internetową i juz pojawił się problem na ktory nie znalazlem żadnej odpowiedzi. Licze na was. A wiec moj problem polaga na tym:

chcialem zamiescic button na moja strone, sciagnalem go z internetu
zapisalem w formacie jpg do katalogu ze strona
wpisalem kod ktory zamiescil mi buttona na stronie internetowej
lecz ten button jest w srodku pusty i nie zawiera zadnego tekstu
Czy mozna za pomoca jakiegos kodu wpisac tekst do buttona? czy trzeba otworzyc button w paincie i tam wpisac tekst ?
Nimdil

Re: Pytanie o buttony

Post autor: Nimdil »

Rozwiązania są trzy i w kolejności skomplikowania:
  • Otworzyć w programie graficznym, nanieść tekst, zapisać; sugeruję użyć czegoś, co nie jest paintem, ale przy odrobinie ostrożności i cierpliwości może być i paint. Polecam natomiast GIMPa.
  • Wstawić tekst a potem za pomocą gimnastyki na stylach przesunąć go nad button. O tyle nienajgorsze rozwiązanie, że napis będzie częścią tekstu strony, więc można go podświetlić, skopiować do schowka, znaleźć CTRL+F etc. Wadą jest to, że klient musi mieć czcionkę, której użyjesz.
  • Użyć - jeżeli korzystasz po stronie serwera z PHP - biblioteki graficznej i skryptu, który za każdym razem naniesie na obrazek napis i zwróci obrazek z napisem. Zapewne będziesz musiał doczytać coś, więc czasu poświęcisz najwięcej ale satysfakcja największa. Jeżeli używasz czegoś inneg - ASP, JSP - to zapewne jest coś analogicznego. Jak masz statyczną stronę bez serwera to odpada.
gruxer

Re: Pytanie o buttony

Post autor: gruxer »

dzieki za pomoc :)
ODPOWIEDZ