Ile wziac za zrobienie strony?

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
gr4fik

Ile wziac za zrobienie strony?

Post autor: gr4fik »

Jesli umiescilem topic w zlym dziale to prosze o przesuniecie go. Dziekuje!

Topic moze dziwny i moze wyjde na amatora, ale mam problem. Robie jednemu speleoklubowi strone www i mam glupi problem... nie wiem, ile za nia wziac. :P Zwyczajnie sie nie orientuje w cennikach webmasterow i nie wiem, ile powiedziec. Moze wy mi pomozecie.

Strone robie w Joomli (wiec za sama Joomle nie biore pieniedzy), ale te Joomle trzeba bylo skonfigurowac, poustawiac, potworzyc sekcje, kategorie, menu i co tam jeszcze. Sami wiecie, strona po zainstalowaniu jest pusta. Wzialem jakis darmowy styl do Joomli (sprawdzilem licencje, jakby co) i go znacznie przerobilem. Za sam styl nie biore pieniedzy, ale za przerobienie go juz tak, bo to byla moja praca. No i trzeba bylo zapelnic strone trescia (artykulami).

Strona do zobaczenia tutaj (jeszcze w budowie): http://joomla.netarteria.pl
[W galerii moze nie dzialac czesc zdjec, bo nei wrzucalem wszystkich na server. Jak w artykulach nie dzialaja jakies linki lub obrazki to ja to jeszcze poprawie, wiec luz.]

I teraz moje pytanie - ile mozna wziac za prace, ktora wykonalem?

Mam nadzieje, ze moj topic i pytanienie jest sprzeczne z zadnym regulaminem ani niczym takim. :P

Z gory dziekuje za pomoc!
Tabasco
Nowy
Nowy

Re: Ile wziac za zrobienie strony?

Post autor: Tabasco »

Witam

Nie możesz się pytać ale wziąć za zrobienie strony a tak włściwie za wstawienie jej w CMS'a. Tak naprawdę dużo pracy w ten projekt nie było włożone, bo konfiguracja całej strony to nic trudnego a wstawienie artykułów i innych materiałów do trudnych też nie należy. Ktoś Ci powie, że masz zażądać 500 zł. a inny, że 20 zł. Sam musisz zdecydować ile za nią chcesz. Oceń swoją prace i podaj jej cenę pracodawcy. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam :) 8)
gr4fik

Tabasco pisze:a tak włściwie za wstawienie jej w CMS'a
Wierz mi, to nie bylo wstawienie strony w CMS'a. Styl przeciez przerobilem (praktycznie cala grafike), konfiguracji moze duzo nie bylo, ale tez mi to chwile zajelo, ale serio - zapelnienie tego tresciea zajelo mi sporo czasu. Bo to nie bylo tylko wrzucenie paru textow. W jednym dziale juz jest ponad 70 artow a jeszcze ich przybedzie. I kazdy musze jakos sofrmatowac, zeby strona si enie rozjezdzala, poza tym musze skopiowac ze starej strony wszystkie obrazki, potem w kazdym artykule zmienic wszystkie adresy obrazkow i linkow. To jest sporo roboty, choc moze tego nie widac, jak sie patrzy za strone.

Ale dzieki za odpowiedz. :)
konieczny
Nowy
Nowy

Post autor: konieczny »

Weź 4tys.

To oczywiście taki żart, ale prawda jest tak, że to ty robiłeś tą stronę i sam wiesz ile czasu na nią poświęciłeś. Jakiegoś cennika nie ma do stron. Mało tego każdą stronę wycenia się inaczej. Jedni biorą 50zł za projekt inni 1400zł. Wszystko zależy od tego jaka jest jakoś Twoich usług. Jak masz sporo zleceń to możesz sobie pozwolić na podniesienie cen.

Czy ceny nie powinno się ustalać wcześniej?

Patrząc na stronę jak dostaniesz za nią 300zł to zleceniodawca przepłaci - bo strona jest nijaka.
sztacho
Nowy
Nowy

Post autor: sztacho »

gr4fik pisze:Wierz mi, to nie bylo wstawienie strony w CMS'a. Styl przeciez przerobilem (praktycznie cala grafike), konfiguracji moze duzo nie bylo, ale tez mi to chwile zajelo, ale serio - zapelnienie tego tresciea zajelo mi sporo czasu.
Ale zauważ, że to samo byś musiał zrobić, gdybyś dodatkowo pisał cały system, więc tak naprawdę to mało było Twojej pracy. No i graficznie strona jest taka sobie... ja bym za nią nie dał więcej niż 200zł.
gr4fik

sztacho pisze:Ale zauważ, że to samo byś musiał zrobić, gdybyś dodatkowo pisał cały system
Tylko, ze wtedy bym wzial z 500 zl (tak przykladowo mowie) za sam system. Plus wszystko to, co zrobilem. :P
sztacho pisze:więc tak naprawdę to mało było Twojej pracy.
Lol tak ci sie tylko zdaje. Nasiedzialem sie nad ta strona sporo czasu.
sztacho pisze:No i graficznie strona jest taka sobie... ja bym za nią nie dał więcej niż 200zł.
Grunt, ze klientowi sie podoba. A poza tym grafa nie jest najwazniejsza.
sztacho
Nowy
Nowy

Post autor: sztacho »

gr4fik pisze:Lol tak ci sie tylko zdaje. Nasiedzialem sie nad ta strona sporo czasu.
No ok, co nie zmienia faktu, że siedziałeś dużo mniej niż pisząc całą funkcjonalność :)
gr4fik pisze:Grunt, ze klientowi sie podoba. A poza tym grafa nie jest najwazniejsza.
No nie jest, ale biorąc pod uwagę to że system jest gotowy, to największy Twój wkład był (powinien być) w grafikę :)

Dobra, robi się offtop więc się przymykam :) ewentualnie masz prawo do odpowiedzi ;)
gr4fik

sztacho pisze:No nie jest, ale biorąc pod uwagę to że system jest gotowy, to największy Twój wkład był (powinien być) w grafikę :)
Moze i by byl, gdyby nie to, ze musialem wrzucic ponad 100 artykulow, z czego w wiekszosci musialem zmieniac wszystkie adresy linkow i obrazkow.
vloq
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: vloq »

Nie rozumiem po co sie tlumaczysz ze zrobiles duzo? Potrzebujesz kogos kto uzna ze nalezy ci sie 2 000 zeby mu przytaknac i podziekowac ze docenil twoja prace i z czystszym sumieniem wziac od kolesia kase pokazujac mu ten topic? Strona jest fatalna - to ze robiles ja dlugo swiadczy tylko o tym ze jestes bardzo slaby. Krzyknij sobie ile uwazasz. Gdybys to robil dla mnie dostalbys max opierdol. Za nauke zwykle sie placi a nie zada wynagrodzenia.
Lali

Post autor: Lali »

Weż tyle żebyś był zadowolony Ty i żeby Cie nie gryzło sumienie że wziąłeś za dużo :)
Lexy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lexy »

Powinieneś był przed rozpoczęciem pracy nad stroną ustalić stawkę za godzinę pracy - nie za zrobienie strony, bo tego nie zrobiłeś, ale za aktualizacje kilkadziesiąt zł za godzinę.
intol
Nowy
Nowy

Post autor: intol »

Nie bierz za mało - niszczysz w ten sposób rynek, na którym może w przyszłości będziesz działał.
ODPOWIEDZ