Rozciaganie strony lub zapetlanie.

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
Dominic

Rozciaganie strony lub zapetlanie.

Post autor: Dominic »

Witam Serdecznie !!!

Mam takie pytanie. Stworzyłem sobie szablon w Photoshopie i obsadzam go
teraz w kodzie i mam taki problem. Gdy wprowadzę za dużo tekstu, cały układ strony mi sie rozwala i tu pojawia sie pytanie. Jak zrobić aby strona sie rozciągała wraz z ilością wstawionego tekstu.

Załączam mój problem na ilustracji poniżej
http://www.wrzuta.pl/obraz/Yp658hQZpP/
Kolejne pytanie.
Na stronie chce umieścić system dodawania newsów. Sprawdziłem kilka takich systemów, ale zdany mnie nie satysfakcjonuje. Te które sprawdzałem nie były z przezroczystym tłem lub miały dziwny wygląd. Potrzebuje prostego sytemu który będzie używał tła szablonu.

O coś takiego mi chodzi.
http://www.wrzuta.pl/obraz/t4eAVnzGA5/

Przepraszam jeśli nie jasno sie wyraziłem.

Proszę o rady lub proszę powiedzieć co mam szukać. Jeśli będę wiedział co mam szukać, później dam sobie rade.

Pozdrawiam
kulmen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Rozciaganie strony lub zapetlanie.

Post autor: kulmen »

1. w stylu:

overfow: hidden; - wszystko co wystaje poza zadeklarowaną wysokość jest ukrywane
overfow: scroll; - jak treści jest za dużo dodawany jest pasek przewijania

Jak żadne rozwiązanie Cię nie satysfakcjonuje pozostaje skrypt js wyrównywający kolumny.

2. Możesz poszukać na stronie w moim podpisie lub np: hotscripts. Jak nic Cię nie satysfakcjonuje to... za ok. 150 zł mogę Ci taki sktypt napisać :twisted:
ErgoProxy
Kontakt:

Post autor: ErgoProxy »

Mój problem wydał mi się podobny więc podpinam się z prosba o pomoc tutaj.

Moja strona to www.czarka-herbaty.prv.pl

I problem mam taki że gdy powiększam stronę to nie jak dajmy na ta strona "rośnie" i "maleje" równomiernie tylko w prawo. Zawartośc przesuwa się w lewo zamiast "siedzieć" na środku. Co moge z tym zrobić? Użyć tabel?

I dwie inne sprawy:
jakie pozycjnowoanie jest lepsze? Bo kiedy zsuwam okno przeglądarki przy Absolutnym to elementy wpadają na siebie,
i dwa: czemu czasem obrazek 800x600 jest mniejszy na stronie niż 300x300? Co ja wyczyniam że tak sie dzieje?
Nimdil

Post autor: Nimdil »

Po pierwsze - prosta literówka: "overflow" a nie "overfow".

Do pozycjonowania elementu blokowego na "środku" dobrą metodą jest ustalenie jego szerokości i określenie z obu stron marginesów jako auto. W stylach wygląda to tak:

width: 700px;
margin-left: auto;
margin-right: auto;

Dzięki czemu całe pudełko z takim parametrem będzie ładnie na środku.

Zasadniczo tabele prawie zawsze działają ale nigdy nie są ptorzebne i z uwagi na rozsądną konstrukcję stron www powinno się ich używać to prezentowania danych tabelowych, a nie do konstruowania stron. Tabelom nie.

Pozycjonowanie absolutne najlepsze na pewno nie jest. Moim zdaniem najlepsze jest domyślne. Fixed jest do rzeczy raczej fikuśnych a related przydaje się w specyficznych sytuacjach.

Z obrazkiem trudno powiedzieć - może otrzymać atrybut skądś (inline, styl itp) i dostosować swoją wielkość. Najbardziej prawdopodobna opcja.
ODPOWIEDZ