Na początku zaznacza że jezyk JS za bardzo mi się nie podoba (i tylko mniej więcej wiem o co w nim chodzi. tzn znam działanie prostych js.)
Chciałem zrobić na stronce takie coś:
1. Jeśli masz IE niżej niż np. 4.0
To wyświetl "Twoja przeglądarka nie spełnia wymagań...."
2. Jeśli wyżej to "ENTER"
3. Jeśli masz NN niżej niż 4.7
To "Twoja prze......"
4. Jeśli tak to "ok"
5 Jeśli masz inną to "nie masz nn lub ie w wersji np. 5.0"
Ja prówobwałem sam napisać ale coś nie działa to dobrze.
Np. jeśli włącze w OPERZE to mam tak samo jak w warunku 1 lub 2 (nie pamietam już - jestem w caffe więc nie sprawdzę)
W operze w większej rozdzielczośći wydaje sie że wygląda normalnie stronka ale w 800x600 już nie.
Proszę o szybko odp.
Z góry dziękuje.
[js] dokładna wersja przeglądarki
-
Michał Fikus
- Przelotem

Re: [js] dokładna wersja przeglądarki
Zastanawiam się, po co Ci dokładna wersja przeglądarki - jeśli dlatego iż nie spełnia wymagań, to mozesz sprawdzić czy wywołana przez ciebie metoda zadziała (a dostępna np. od wersji jakiejś tam). Jeśli zwróci true to ok, można wejść dalej, jeśli nie to robisz np. alerta informującego że może coś nie działać.
Re: [js] dokładna wersja przeglądarki
A tak dla jaj
A tak na serio to po to że strona wygląda inaczej w starszych wersjach przeglądarek. Szczególnie netscape. Chodzi o to że używam ramek (ponieważ są one niezbędne do uzyskania pewnego efektu).
W operze np. przy mniejsze rozdziałce widać jakieś linie, ale jak dam większą to już jest ok.
A tak na serio to po to że strona wygląda inaczej w starszych wersjach przeglądarek. Szczególnie netscape. Chodzi o to że używam ramek (ponieważ są one niezbędne do uzyskania pewnego efektu).
W operze np. przy mniejsze rozdziałce widać jakieś linie, ale jak dam większą to już jest ok.