Witam.
Zrobiilem sobie baze danych (MySql)moich zbiorow filomwych. Opublikowałem ją na stronie www, za pomocą PHP. Okazało się, że filmów jest tak wiele, że nie wygodnym jest szukanie pozycji "jezdzac" suwakiem.
Chciałbym zainstalowac wyszukiwarke, dzieki ktorej latwiej bedzie znalezdz film.
Po drugie chciałbym moc sortować moje zbiory ze wzgledu na litery poczatkowe tutułów. Chodzi o to by mozna wysfietlic filmy, ktore zaczynaja sie na A, na B itd.
Wiecie jak to zrobic??
[php & MySQL] Sortowanie
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

Re: [php & MySQL] Sortowanie
tak się sortuje w sql-u
[sql]SELECT *
FROM FILMY
ORDER BY TYTUŁ ASC;[/sql]
ASC powoduje posortowanie w porządku rosnącym, zamiast ASC może być DESC - sortowanie malejąco
[sql]SELECT *
FROM FILMY
ORDER BY TYTUŁ ASC;[/sql]
ASC powoduje posortowanie w porządku rosnącym, zamiast ASC może być DESC - sortowanie malejąco
ja wiem jak sie sortuje w sqlu. Ja chce miec sortowanie w PHP, ktory polaczony jest z sql
Co do drugiego - może pattern matching w SELECT ?
W php zmienna $letter w której zadana jest litera na którą ma się zaczynać tytuł filmu i potem :
[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "$letter%";
[/sql]
Zresztą wyszukiwarkę też w ten sposób. Szukanie po stringu zadanym w $string:
[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "%$string%";
[/sql]
Naturalnie zmienne używane w zapytaniach SQL najpierw warto sprawdzić pod kątem prawidłowości
Pozdrawiam, M.
W php zmienna $letter w której zadana jest litera na którą ma się zaczynać tytuł filmu i potem :
[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "$letter%";
[/sql]
Zresztą wyszukiwarkę też w ten sposób. Szukanie po stringu zadanym w $string:
[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "%$string%";
[/sql]
Naturalnie zmienne używane w zapytaniach SQL najpierw warto sprawdzić pod kątem prawidłowości
Pozdrawiam, M.
-
Michał Fikus
- Przelotem

Sortowanie w SQLu jest lepsze, co do PHP to nie jest on połączony ze SQLem (język zupełnie inny). W PHP użyj np. funkcji sort() (sortuje tablice, ale dane wyciągnięte z bazy i tak będziesz miał w talicy).