[php & MySQL] Sortowanie

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
patol
Nowy
Nowy
Kontakt:

[php & MySQL] Sortowanie

Post autor: patol »

Witam.

Zrobiilem sobie baze danych (MySql)moich zbiorow filomwych. Opublikowałem ją na stronie www, za pomocą PHP. Okazało się, że filmów jest tak wiele, że nie wygodnym jest szukanie pozycji "jezdzac" suwakiem.

Chciałbym zainstalowac wyszukiwarke, dzieki ktorej latwiej bedzie znalezdz film.

Po drugie chciałbym moc sortować moje zbiory ze wzgledu na litery poczatkowe tutułów. Chodzi o to by mozna wysfietlic filmy, ktore zaczynaja sie na A, na B itd.

Wiecie jak to zrobic??
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [php & MySQL] Sortowanie

Post autor: Kamil Kierzkowski »

tak się sortuje w sql-u
[sql]SELECT *
FROM FILMY
ORDER BY TYTUŁ ASC;[/sql]
ASC powoduje posortowanie w porządku rosnącym, zamiast ASC może być DESC - sortowanie malejąco
patol
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: patol »

ja wiem jak sie sortuje w sqlu. Ja chce miec sortowanie w PHP, ktory polaczony jest z sql
grim

Post autor: grim »

Co do drugiego - może pattern matching w SELECT ?
W php zmienna $letter w której zadana jest litera na którą ma się zaczynać tytuł filmu i potem :

[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "$letter%";
[/sql]

Zresztą wyszukiwarkę też w ten sposób. Szukanie po stringu zadanym w $string:

[sql]
SELECT *
FROM filmy
WHERE tytul LIKE "%$string%";
[/sql]

Naturalnie zmienne używane w zapytaniach SQL najpierw warto sprawdzić pod kątem prawidłowości ;)

Pozdrawiam, M.
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Sortowanie w SQLu jest lepsze, co do PHP to nie jest on połączony ze SQLem (język zupełnie inny). W PHP użyj np. funkcji sort() (sortuje tablice, ale dane wyciągnięte z bazy i tak będziesz miał w talicy).
ODPOWIEDZ