[mysql]wyświetlanie tylko części rekordów

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
marimarek
Nowy
Nowy

[mysql]wyświetlanie tylko części rekordów

Post autor: marimarek »

Mam taki problem, że chciałbym wyświetlić tylko te rekordy, w których wartość jednej z kolumn jest inna: to znaczy, że jeśli w kolumnie np. liczba mam rakie rekordy 1;1;1;2;3;4;4;5 to wyświetlą mi się tylko 1;2;3;4;5, a nie 1;1;1;2;3;4;4;5
Myślę, że wiadomo o co mi chodzi. Trochę się z tym już męczę i mysql dość dobrze znam więc jakby ktoś mógł mi szybką pomoc zaoferować to z góry dziękuję.
sztacho
Nowy
Nowy

Re: [mysql]wyświetlanie tylko części rekordów

Post autor: sztacho »

Jeśli chcesz uzyskać też wartości innych pól a mieć pole 'liczby' unikalne to nie jest to możliwe, gdyż nie wiadomo wtedy, które wiersze musi wziąć. Jeśli natomiast chcesz dostać tylko wartości jakie występują w polu 'liczby' to poczytaj o GROUP BY.
Chmura
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Chmura »

patrzysz czy liczba różni się od wcześniej pobranej, jeśli tak: wyświetlasz ją, jeśli nie: idziesz dalej
marimarek
Nowy
Nowy

Post autor: marimarek »

Sztacho, dzięki, Twój sposób na razie mi wystarcza.
patrzysz czy liczba różni się od wcześniej pobranej, jeśli tak: wyświetlasz ją, jeśli nie: idziesz dalej
Moim zdaniem to nie zadziała prawidłowo, nie chce mi się pisać czemu.
Jeśli chcesz uzyskać też wartości innych pól a mieć pole 'liczby' unikalne to nie jest to możliwe, gdyż nie wiadomo wtedy, które wiersze musi wziąć.
Wszytko się da, trzeba mieć tylko wystarczająco dużą wiedzę i myśleć logicznie, aczkolwiek ja nie spełniam na tyle tych warunków, żeby to zrobić. :lol:
ODPOWIEDZ