Mam taki problem, że chciałbym wyświetlić tylko te rekordy, w których wartość jednej z kolumn jest inna: to znaczy, że jeśli w kolumnie np. liczba mam rakie rekordy 1;1;1;2;3;4;4;5 to wyświetlą mi się tylko 1;2;3;4;5, a nie 1;1;1;2;3;4;4;5
Myślę, że wiadomo o co mi chodzi. Trochę się z tym już męczę i mysql dość dobrze znam więc jakby ktoś mógł mi szybką pomoc zaoferować to z góry dziękuję.
[mysql]wyświetlanie tylko części rekordów
Re: [mysql]wyświetlanie tylko części rekordów
Jeśli chcesz uzyskać też wartości innych pól a mieć pole 'liczby' unikalne to nie jest to możliwe, gdyż nie wiadomo wtedy, które wiersze musi wziąć. Jeśli natomiast chcesz dostać tylko wartości jakie występują w polu 'liczby' to poczytaj o GROUP BY.
patrzysz czy liczba różni się od wcześniej pobranej, jeśli tak: wyświetlasz ją, jeśli nie: idziesz dalej
Sztacho, dzięki, Twój sposób na razie mi wystarcza.

Moim zdaniem to nie zadziała prawidłowo, nie chce mi się pisać czemu.patrzysz czy liczba różni się od wcześniej pobranej, jeśli tak: wyświetlasz ją, jeśli nie: idziesz dalej
Wszytko się da, trzeba mieć tylko wystarczająco dużą wiedzę i myśleć logicznie, aczkolwiek ja nie spełniam na tyle tych warunków, żeby to zrobić.Jeśli chcesz uzyskać też wartości innych pól a mieć pole 'liczby' unikalne to nie jest to możliwe, gdyż nie wiadomo wtedy, które wiersze musi wziąć.