HitTest pomiędzy kopiami tego samego obiektu
-
greenripper
HitTest pomiędzy kopiami tego samego obiektu
Tak jak w temacie. Jak wykonać hitTest pomiędzy kilkoma kopiami tego samego obiektu umieszczonymi w tablicy? Chodzi mi o to, by po naciśnięciu buttona (w którym są zapisane akcje losowania położenia poszczególnych kopii) kopie nie zachodziły na siebie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: HitTest pomiędzy kopiami tego samego obiektu
Sprawdzaj położenie każdego MC, zapisuj je i losuj z pominięciem zapisanych wartości.
-
greenripper
Ok, dzięki.
Tylko mam problem z zapisem. Pozycje poszczególnych movieclipów zapisuję jako zmienne x01, y01, x02, y02 itd. Biorąc pod uwagę, że każdy z tych movieclipów ma jakąś wysokość i szerokość mamy jakiś zakres współrzędnych zajętych np.: x01:x01+40. Jak zapisać to przy użyciu funkcji random? Próbowałem już różnych sposobów i za każdym razem wywala mi syntax error
Może mi ktoś podpowiedzieć jak we flashu zapisuje się zakres liczb (tzn zbiór)?
Tylko mam problem z zapisem. Pozycje poszczególnych movieclipów zapisuję jako zmienne x01, y01, x02, y02 itd. Biorąc pod uwagę, że każdy z tych movieclipów ma jakąś wysokość i szerokość mamy jakiś zakres współrzędnych zajętych np.: x01:x01+40. Jak zapisać to przy użyciu funkcji random? Próbowałem już różnych sposobów i za każdym razem wywala mi syntax error
Może mi ktoś podpowiedzieć jak we flashu zapisuje się zakres liczb (tzn zbiór)?
Zapisuj do tablic.
-
greenripper
ok, tak właśnie robię, co nie zmienia faktu że w komórce tablicy mam pojedynczą liczbę-współrzędną, a nie zakres od...do.
A wiele tablic? A tablice wielowymiarowe? A tablice "obiektowe"? A zapis z separatorami i późniejsze rozbicie do tablic?
-
greenripper
ok, douczę się.
dzięki
EDIT:
Możesz mi tylko podpowiedzieć jak zapisać funkcję random z konkretnego zakresu liczb, tzn nie od zera? Np. od 40 do 60.
dzięki
EDIT:
Możesz mi tylko podpowiedzieć jak zapisać funkcję random z konkretnego zakresu liczb, tzn nie od zera? Np. od 40 do 60.
Kod: Zaznacz cały
var liczba = 40 + random(21);