Nietypowe tło

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
n0rman
Kontakt:

Nietypowe tło

Post autor: n0rman »

Witam,
jestem ciekawy jak to pociąć: http://www.digart.pl/zoom/742950/Niwa_n ... final.html
chodzi mi o tło, a konkretnie o to różowe coś(menu) co przechodzi przez całą szerokość strony, tak, żeby zawsze było na całą szer. ekranu nawet przy zmianie rozdzielczości.
PS. strona nie moja, dałem dla przykładu, bo kilka razy już rezygnowałem z takiego elementu, tylko dlatego, że nie wiedziałem jak to zakodować. jeśli element ma regularny kształt to wiem jak to zrobić, ale w tym przypadku nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Nietypowe tło

Post autor: azamo »

W ogólnym przypadku jest to niemożliwe. Możesz co najwyżej wstawić jako tło obrazek o dużej rozdzielczości, takiej, żeby była większa, niż poziomy rozmiar okna przeglądarki u wszystkich użytkowników strony i wyśrodkować go w poziomie.
Oczywiście można też spróbować rozciągnąć img na szerokość całego okna przeglądarki ("width:100%") ale to nie da dobrego efektu :)

Inne rozwiązanie to wstawienie po środku nieregularnego obrazka i zakończenie poziomo tak, by do brzegów strony mogło się już powtarzać - wtedy jako tło dajesz mały obrazek z atrybutem "background-repeat:repeat-x".
ODPOWIEDZ