XML

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
egzemplarz
Nowy
Nowy

XML

Post autor: egzemplarz »

Dobry wieczór państwu
Jest taka sprawa. Jakiś czas temu łażąc sobie po internecie w poszukiwaniu różnych sposobów tworzenia stron trafiłem na XML. Przeczytałem o nim w wikipedii, przeszedłem nawet cały jeden kurs, ale nadal nie wiem co tak naprawdę może dać mi XML w kwestii tworzenia stron www. Tzn. no niby wiem, ale czy warto się nim tak naprawdę zajmować, jeśli nie mamy zamiaru wyjść z nim poza strony internetowe? Jeśli ktoś byłby tak łaskaw by wytłumaczyć mi co może mi on dać, byłbym bardzo wdzięczny.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

...

Post autor: 123456 »

Jedną z zalet XML'a jest to, że dwie aplikacje obsługujące ten język mogą się ze sobą komunikować bez żadnych innych "pomostów". Muszą tylko posługiwać się jedną strukturą (DTD). Generalnie chodzi o standaryzację komunikacji, która ma być prosta. W większości przypadków trzeba patrzeć od strony klienta a nie serwera.

Jeśli w chwili obecnej nie rozumiesz do czego możesz wykorzystać XML'a, to zapewniam Cię, że w trakcie nabywania doświadczenia (tworzenia dynamicznych stron i aplikacji web'owych) na pewno sam sięgniesz po XML, ponieważ stwierdzisz, że to właśnie to czego szukasz.

Jeśli sam nie zrozumiesz po co jest ten język, to nikt Ci tego w wystarczający sposób nie wytłumaczy.
ODPOWIEDZ