System operacyjny

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
KaRoL
Działa
Działa

Re: System operacyjny

Post autor: KaRoL »

Ja do wyłączania XP używam WinEX'a napisanego przez Marcina (GG: 1182120). Wyłącza komputer w parę sekund. Wystarczy ustawić godzinę, która jest aktualnie, bo normalnie to służy do "sleepu" komputera o określonej godzinie.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Seth typowo serwerowe usługi można poprostu wyłączyć. Po następne Win 2003 jest o wiele szybszy niz XP i choćby dlatego warto go zainstalować. ;)
Sokół
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Ja dawnie miałem XP Profesional, ale wróciłem na stary dobry 98, bo mój komp tego nie wytrzymywał. Słyszałem o 2003, ale go nie widział. Jak go dostane to na pewno zainstaluje i przetestuje.
Wolverine
Nowy
Nowy

Post autor: Wolverine »

Win2k i .
Szczav
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Szczav »

Duron700, 384RAM i xp prof chodzi bez wiekszych klopotow. Wiesza sie 10x mniej niz win98. Dla mnie krok w przod. Na win98se nie moglem pracowac z wlaczonym apachem, mysql, edytorem, winanampem i kilkoma przegladarkami bo mi sie wieszal srednio 3-4 razy na dzien, a z xpkiem moge.
smook
Kontakt:

Post autor: smook »

raf2001 pisze:Zawiesić się WinXp niezawiesza, ale jego rozruch jest tragiczny, a najgorzej z wyłączaniem (mozę nawet wyłączać się z 2 min.) Przy moim stawieniu Celeron 1700 MHz, 512 mb ramu, powinno to śmigać, a niejest tak. A co do Gier, to nawet Gta2 mi niechce chodzić, może znacie jakieś rozwiązanie?
A możesz napisać na jakim dysku masz zainstalowany system i kiedy ostatnio go deragmentowałeś?
Mi XP na Athlon1700XP i 256 ramu nie zamyka się dłużej niż 10-15 sekund, a system mam zaisntalowany od ponad pół roku. (dysk WD z 8MB cache). XP Prof z aktualnymi patchami.

W pracy win2k i większych różnic na korzyść 2000 nie zauważam (w stosunku do XP), no ale może to dlatego, że że tu mam Durona1200 a w domu ww. Athlona z szybszą pamiecią i dyskiem.
Do słabszych komputerów moim zdaniem 98se jest jak najbardziej. Nierozumiem ludzi, którzy instalują ME. Kiedyś na celeronie 666 zamieniłem ME na 98 komputer od tego czasu nie buntuje się.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

A ja mam takie pytanko:
Na XP nie ma możliwości ScanDisc tak jak to było w innych systemach? Mam rozumieć, że podczas restartu komputera błędy same się naprawią bez ingerencji użytkownika lub w ogóle nie powstaną? 8O
Fajne udogodnienie :wink: Czyli wystarczy robić tylko defragmentację dysku? :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Jeśli masz system plików NTFS to zapomnij o scandisk. Jeśli masz FAT to po nagłym wyłączniu komputera z prądu, przy ładowniu włącza ci sie scandisk
Layer

Post autor: Layer »

Windows ME
Linuks Aurox
ODPOWIEDZ