System operacyjny
Re: System operacyjny
Ja do wyłączania XP używam WinEX'a napisanego przez Marcina (GG: 1182120). Wyłącza komputer w parę sekund. Wystarczy ustawić godzinę, która jest aktualnie, bo normalnie to służy do "sleepu" komputera o określonej godzinie.
Seth typowo serwerowe usługi można poprostu wyłączyć. Po następne Win 2003 jest o wiele szybszy niz XP i choćby dlatego warto go zainstalować. 
Ja dawnie miałem XP Profesional, ale wróciłem na stary dobry 98, bo mój komp tego nie wytrzymywał. Słyszałem o 2003, ale go nie widział. Jak go dostane to na pewno zainstaluje i przetestuje.
Win2k i .
-
Szczav
- Nowy

- Kontakt:
Duron700, 384RAM i xp prof chodzi bez wiekszych klopotow. Wiesza sie 10x mniej niz win98. Dla mnie krok w przod. Na win98se nie moglem pracowac z wlaczonym apachem, mysql, edytorem, winanampem i kilkoma przegladarkami bo mi sie wieszal srednio 3-4 razy na dzien, a z xpkiem moge.
A możesz napisać na jakim dysku masz zainstalowany system i kiedy ostatnio go deragmentowałeś?raf2001 pisze:Zawiesić się WinXp niezawiesza, ale jego rozruch jest tragiczny, a najgorzej z wyłączaniem (mozę nawet wyłączać się z 2 min.) Przy moim stawieniu Celeron 1700 MHz, 512 mb ramu, powinno to śmigać, a niejest tak. A co do Gier, to nawet Gta2 mi niechce chodzić, może znacie jakieś rozwiązanie?
Mi XP na Athlon1700XP i 256 ramu nie zamyka się dłużej niż 10-15 sekund, a system mam zaisntalowany od ponad pół roku. (dysk WD z 8MB cache). XP Prof z aktualnymi patchami.
W pracy win2k i większych różnic na korzyść 2000 nie zauważam (w stosunku do XP), no ale może to dlatego, że że tu mam Durona1200 a w domu ww. Athlona z szybszą pamiecią i dyskiem.
Do słabszych komputerów moim zdaniem 98se jest jak najbardziej. Nierozumiem ludzi, którzy instalują ME. Kiedyś na celeronie 666 zamieniłem ME na 98 komputer od tego czasu nie buntuje się.
A ja mam takie pytanko:
Na XP nie ma możliwości ScanDisc tak jak to było w innych systemach? Mam rozumieć, że podczas restartu komputera błędy same się naprawią bez ingerencji użytkownika lub w ogóle nie powstaną?
Fajne udogodnienie
Czyli wystarczy robić tylko defragmentację dysku? 
Na XP nie ma możliwości ScanDisc tak jak to było w innych systemach? Mam rozumieć, że podczas restartu komputera błędy same się naprawią bez ingerencji użytkownika lub w ogóle nie powstaną?
Fajne udogodnienie
Jeśli masz system plików NTFS to zapomnij o scandisk. Jeśli masz FAT to po nagłym wyłączniu komputera z prądu, przy ładowniu włącza ci sie scandisk
Windows ME
Linuks Aurox
Linuks Aurox