Odtwarzanie w tył

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
chris_ryu
Nowy
Nowy

Re: Odtwarzanie w tył

Post autor: chris_ryu »

Kombinowałem, ale coś nie mogę wymyśleć jak zrobić to w actionscripcie wykombinowalem tylko to: plik fla

Zaczynam myslec ze chyba rzeczywscie cos ze mna nie tak :? :(
veriel

Post autor: veriel »

co do movie clipa jako buttona, to przeszukałem flashzoona i niby cus tam znalazłem ale mi to nie działa, pewnikiem jakis błąd. dlatego mam pytan kilka i udzielenie mi na nie odpowiedzi było by dla mnie bardzo wskazane, z góry dzięki.

1. czy jeśli robie MC w opcjach buttona to czy ze tak powiem wszystkie jego opcje <srryptty> mogę wpisywać w nim wewnątrz, czy muszę bezpośrednio na scenie, bo jeśli na scenie to przy kilku buttonach będzie bałagan..

2. Czy mógł byś mi napisać pełne formułki które należy wpisać w layerach (z dokładnym określeniem czy chodzi o layer na scenie czy wewnatrz MC), oraz te formułki które nalezy wpisać w actions po MC bezpośrednio..

Wiem ze troszkę sie wyreczam prosząc o gotowca, ale naprawdę duzo przeszukałem i było to bezowocne.. Mam ndzieję ze sformułowałem jasno i jednoznacznie pytania, jeśli nie to moge rozwinąć.:)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

1. I robisz jeden z podstawowych błędów programistycznych rozrzucając kod po różnych elementach. Poza tym używasz składni z Flasha 5, czyli trzy a nawet prawie cztery wersje wstecz. W dążeniu do centralizacji i przejrzystości kodu trzeba starać się w miarę możliwości umieszczać go w jednym miejscu aplikacji.

2. Formułki ;) Patrz tabelka Event summary

Jak będziesz miał nowe pytania załóż nowy wątek, bo w tym odbiegamy od tematu
veriel

Post autor: veriel »

w woli ścisłości..mam flash 8:)
chris_ryu
Nowy
Nowy

A mi jestes w stanie jakos pomoc? Wracvjac do tematu :)
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

veriel pisze:w woli ścisłości..mam flash 8:)
Gwoli ścisłości. :)
Skoro masz F8 to stosuj składnię AS2, a nie składnię AS1 włącznie ze zdeprecjonowanym - praktycznie od wersji 6 - użyciem zdarzeń myszy wewnatrz obiektów.

chris_ryu kombinujesz w dobrą stronę, (choć są jeszcze inne) metodą prób i błędów zapewne do czegoś dojdziesz. Można sterować animacja samych podstroi a nie listwy głównej itp
chris_ryu
Nowy
Nowy

Marek_bf moj glowny problem polega na tym, ze nie wiem jak wyglada skrypt ktory:

Po wcisnieciu MC jedzie powiedzmy do 6 klatki... Od 6 klatki normalnie jedzie powiedzmy do 10... I teraz sa schody, bo w 10 ma przejsc do innej klatki zaleznej od wcisnietego MC... to jak dla mnie jest zbyt skomplikowane

Pozdrawiam
Krzysiek
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

ODPOWIEDZ