Wstawienie grafiki na stronę - problem

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
MS

Wstawienie grafiki na stronę - problem

Post autor: MS »

Witam jestem początkującym jesli chodzi o PHP. Proszę o pomoc co w tym kodzie jest nie tak. Chiałem wstawic na stronę grafikę (np. GIF) stworzyłem coś takiego według mnie powinno działać ale niestety nie ...

<?
Header("Content-type: image/gif");
$obrazek = ImageCreateFromGif(image.gif);
ImageGif($obrazek);
?>

Po uruchomieniu otrzymuje taki błąd:

Warning: imagecreatefromgif(imagegif) [function.imagecreatefromgif]: failed to open stream: No such file or directory in H:\Program Files\typo3\htdocs\index.php on line 3

Warning: imagegif(): supplied argument is not a valid Image resource in H:\Program Files\typo3\htdocs\index.php on line 4

Pewnie to coś prostego ale nie moge sobie z tym poradzić... dopiero się ucze. :oops:
Z góry dziękuje za pomoc
Hawk
Przelotem
Przelotem

Re: Wstawienie grafiki na stronę - problem

Post autor: Hawk »

Warning: imagecreatefromgif(imagegif) [function.imagecreatefromgif]: failed to open stream:
Znaczy mniej więcej tyle co: nie można otworzyć/znaleźć pliku. Sprawdź nazwę, ścieżkę dostępu itp. Może coś miesza brak "" przy podaniu nazwy obrazka?

[php]<?php
$obrazek = ImageCreateFromGif("image.gif");
?>[/php]
wi3dzmin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: wi3dzmin »

albo po prostu nie tego pliku tam gdzie powinien być ;)
Blaze89

Post autor: Blaze89 »

Ja myślę, że jeśli wprowadzisz zmiany zasugerowane przez Hawka to zadziala, daj znać czy faktycznie tak sie stało :)
ODPOWIEDZ