[wyszukiwarki] oszustwa, cloaking

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
Riklaunim
Nowy
Nowy
Kontakt:

[wyszukiwarki] oszustwa, cloaking

Post autor: Riklaunim »

Ostanio widziałem taki prosty bajerek w PHP wykorzystujący zmienną Referer :) gdy wszedłem na stronę przez wyszukiwarkę google to pojawiał się googlokolorowy napis "welcome google user" :)

Jestem ciekaw jakby sprawdził się taki bajer:
- Jeżeli na stronę wchodzi googleboot to include "to" (coś fajnego pozycjonującego :D), jak nie to dawaj normalną stronę :) Ktoś czegoś takiego próbował?
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: [wyszukiwarki] oszustwa, cloaking

Post autor: Wojciech Kocjan »

To o czym mowisz to dosyc znana technika, nazywa sie cloaking. Owszem moze byc skuteczny, jednak jest to bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Powiedzmy twoja strone odwiedza user o hoscie zawierajacym googlebot w nazwie. Podstawiasz mu spreparowana strone, on zapisuje ja w bazie google i niby wszystko ok. Jednak tworcy wyszukiwarek tez sa chytrzy i wymyslili cos takiego ze za tydzien np. odwiedzi Cie robot, nie majacy w nazwie googlebot, wygladajacy jak 'zwykly' user. Co wtedy? Zobaczy ze strony roznia sie, czyli ze ktos tutaj oszukuje.. Wynik? Ban.

Gorzej z cloakingiem radza sobie polskie wyszukiwarki (glownie onet), ktorego jest stosunkowo latwo oszukac. Nie stosuje bowiem wlasnie takich mechanizmow jak google. Choc zawsze trzeba oczywiscie zachowac ostroznosc, gdyz zamiast 1 pozycji w szukarce mozemy dostac bana...
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [wyszukiwarki] oszustwa, cloaking

Post autor: intruder2600 »

niestety cloaking jest latwy do wykrycia - przez konkurencje, ktora bez wiekszego zastanowienia zglosi spam np. w google i po jakims czasie (chlopaki z google maja duuuzo roboty :lol: ) administratozy google wypuszcza na ta strone google spam bota, ktory zrobi tej stronie jesien sredniowiecza :lol: konczy sie to z regoly wywaleniem z katalogu i trudnosciami z odzyskaniem utraconej pozycji... dlatego tez lepiej dostosowac strone do slow kluczowych i nie robic takich numerow - taki byl np. los jednej ksiegarni internetowej :mrgreen:
ODPOWIEDZ