[Pytanie] Opcja "Poleć stronę/artykuł" jako forma
[Pytanie] Opcja "Poleć stronę/artykuł" jako forma
Witam. Mam pytanie dotyczące opcji "poleć stronę"/"poleć artykuł". Zastanawiam się, czy warto wprowadzić taką opcję w moim serwisie (tematyka edukacyjna). Głównie chodzi mi o skuteczność takiej formy promowania strony - ile osób korzysta z możliwości polecenia treści znajomemu? Oraz jak to się ma do spamu - czy można być oskarżonym o spamowanie. Byłbym wdzięczny za przykładowe szablony polecania strony/artykułu. pozdrawiam.
Re: [Pytanie] Opcja "Poleć stronę/artykuł" jako forma
szczerze mowiac nigdy nie korzystalem z takiej formy polecania strony innym. Jesli juz polecalem to kopiowalem link i tyle nigdy przez opcje 'polec'
-
Piotr Zając
- Nowy

- Kontakt:
Witam
W sumie to ja z chęcią (np. w kursach) daję informację, że można polecić stronę, kurs czy też produkt...
średnio na 100 osób w kursie (link w mailu) 38 klikało w link do systemu poleceń...
Nie mam statystyk z systemu poleceń, ale ogólnie jeżeli chodzi o maile - to elegancko wytłumaczyłem klientom, że na raz mogą np. 5 osobom przesłać maila już gotowego... 38% kliknięć to nie tak mało... (oczywiście było to rozłożone na ok. 30 maili, w każdym jest prośba o polecenie - ale chodzi o całość...).
Moim zdaniem lepiej takie mieć na stronie, niż nie mieć - jeżeli nikt nie korzysta, to trudno, ale jeżeli ktoś by chciał - to szkoda tracić polecenie...
Prosta zasada - jeżeli czegoś chcesz - proś o to... jeżeli nigdzie nie będzie choćby wzmianki o tym, że można (czy też prosiłbyś o polecenie strony jeżeli komuś się podoba) to nie ma sensu dawać takich systemów...
Jeżeli chodzi o spam itp. to zachęcam do artykułu...
http://www.praktycznymarketing.pl/baza_ ... -test.html
W sumie to ja z chęcią (np. w kursach) daję informację, że można polecić stronę, kurs czy też produkt...
średnio na 100 osób w kursie (link w mailu) 38 klikało w link do systemu poleceń...
Nie mam statystyk z systemu poleceń, ale ogólnie jeżeli chodzi o maile - to elegancko wytłumaczyłem klientom, że na raz mogą np. 5 osobom przesłać maila już gotowego... 38% kliknięć to nie tak mało... (oczywiście było to rozłożone na ok. 30 maili, w każdym jest prośba o polecenie - ale chodzi o całość...).
Moim zdaniem lepiej takie mieć na stronie, niż nie mieć - jeżeli nikt nie korzysta, to trudno, ale jeżeli ktoś by chciał - to szkoda tracić polecenie...
Prosta zasada - jeżeli czegoś chcesz - proś o to... jeżeli nigdzie nie będzie choćby wzmianki o tym, że można (czy też prosiłbyś o polecenie strony jeżeli komuś się podoba) to nie ma sensu dawać takich systemów...
Jeżeli chodzi o spam itp. to zachęcam do artykułu...
http://www.praktycznymarketing.pl/baza_ ... -test.html
Pytam się, bo generalnie mam wrażenie, że moja grupa docelowa jest mało otwarta na tego typu interakcje. Wprowadziłem system komentowania galerii zdjęć i artykułów. Na 200 000 unikalnych odwiedzin przez rok był dokładnie 1 komentarz.
Dlatego jeżeli z czegoś nikt nie korzysta, to nie ma tym sensu strony zaśmiecać.
dziękuję za informacje i pozdrawiam.
Dlatego jeżeli z czegoś nikt nie korzysta, to nie ma tym sensu strony zaśmiecać.
dziękuję za informacje i pozdrawiam.
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
hmm... może powinieneś ten problem ugryźć od innej strony...Na 200 000 unikalnych odwiedzin przez rok był dokładnie 1 komentarz.
byc może źle umiejscowiłeś formularz kontaktowy lub wymaga on zbyt duzego wkładu pracy (np. za duzo wymaganych pól do wypelnienia+potwierdzenie przez mail itp.)
proponuje się nad tym zastanowić...
No cóż, oceń sam, jak u mnie wygląda system komentowania artykułów na przykładzie następującego artykułu (komentarz treści na samym dole)
artykuł
artykuł
-
Piotr Zając
- Nowy

- Kontakt:
Witam
No cóż.... system komentarzy jest zupełnie nie widoczny - nawet sam komentarz wystawiony przez użytkownika jest kompletnie nie widoczny...
Trzeba by to było jakoś wyróżnić - np. komentarz na zupełnie innym tle...
Poza tym to już POD artykułem powinno być napisane coś typu SKOMENTUJ TEN ARTYKUŁ lub WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ... i tutaj przynajmniej link lub od razu pole do wpisania komentarza...
Potem reklamy z google i pod nimi komentarze pozostałe...
Jeżeli chcesz też zachęcić użytkowników do komentowania to możesz np. sam napisać jakiś komentarz na początek - może jakiś kontrowersyjny... ale to oczywiście ekstremalny przypadek.
Kiedyś widziałem dobrą technikę, dzięki której koleś zyskał tyle komentarzy i przyzwyczaił użytkowników do ich pisania... otóż, tworząc nowy produkt napisał do użytkowników, że ogłasza konkurs na najlepszy komentarz pt.
"Dlaczego to mnie miałbyś dać darmową wersję produktu?"
Tyle komentarzy odnośnie strony, produktów itp. nie widziałem jeszcze nawet na onecie, gdzie czasem jest ich naprawdę sporo... i to w ciągu 3 tygodni...
Może powinieneś pomyśleć nad czymś podobnym jeżeli masz coś do zaoferowania użytkownikom - nagradzaj np. najbardziej aktywnych.
Poza tym warto w mailingach zachęcać do komentowania, wyrażania własnych opinii itp..
No cóż.... system komentarzy jest zupełnie nie widoczny - nawet sam komentarz wystawiony przez użytkownika jest kompletnie nie widoczny...
Trzeba by to było jakoś wyróżnić - np. komentarz na zupełnie innym tle...
Poza tym to już POD artykułem powinno być napisane coś typu SKOMENTUJ TEN ARTYKUŁ lub WYRAŹ SWOJĄ OPINIĘ... i tutaj przynajmniej link lub od razu pole do wpisania komentarza...
Potem reklamy z google i pod nimi komentarze pozostałe...
Jeżeli chcesz też zachęcić użytkowników do komentowania to możesz np. sam napisać jakiś komentarz na początek - może jakiś kontrowersyjny... ale to oczywiście ekstremalny przypadek.
Kiedyś widziałem dobrą technikę, dzięki której koleś zyskał tyle komentarzy i przyzwyczaił użytkowników do ich pisania... otóż, tworząc nowy produkt napisał do użytkowników, że ogłasza konkurs na najlepszy komentarz pt.
"Dlaczego to mnie miałbyś dać darmową wersję produktu?"
Tyle komentarzy odnośnie strony, produktów itp. nie widziałem jeszcze nawet na onecie, gdzie czasem jest ich naprawdę sporo... i to w ciągu 3 tygodni...
Może powinieneś pomyśleć nad czymś podobnym jeżeli masz coś do zaoferowania użytkownikom - nagradzaj np. najbardziej aktywnych.
Poza tym warto w mailingach zachęcać do komentowania, wyrażania własnych opinii itp..