[Pytanie] Który Linux

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
mz250
Nowy
Nowy

[Pytanie] Który Linux

Post autor: mz250 »

Jaką wersję Linuxa byście proponowali dla webmastera? Chodzi o pisanie w HTML, PHP, MYSQL itd. Zależy mi głównie na prostocie obsługi i szybkości pracy systemu. Parametry mojego sprzętu:
- Procesor: 400 Mhz,
- Pamięc Ram: 192 MB,
- Dysk twardy: 10 GB.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [Pytanie] Który Linux

Post autor: koziolek »

w sumie dowolny linux ale BEZ środowiska graficznego.
Niezły jest Aurox bo ma duże wsparcie po polsku. Może tez być Gentoo bo dobrze się konfiguruje...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Por%C3%B3w ... ji_Linuksa

porównanie
iro
Moderator

Post autor: iro »

Dlaczego bez środowiska graficznego? Fluxbox pójdzie spokojnie na takim sprzęcie. Co prawda z eclipsa i mu podobnych będzie ciężko skorzystać, ale jest przecież vim ;-).
Ja polecam Debiana i jego pochodne (np Ubuntu). Odradzam Gentoo, no chyba, że uśmiecha Ci się kompilowanie wszystkiego.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: koziolek »

@iro nowe Gentoo ma całkiem przyjemnego instalatora, który sam wszystko ustawia i konfiguruje.

Co do środowiska graficznego to jeżeli ma to być serwer to po prostu jest ono zbędnym zajmowaniem zasobów.

Co do vima... test (generator ciągów losowych) uruchom vima i spróbuj z niego wyjść :)
ODPOWIEDZ