compaq - instalacja win98

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
eddie

compaq - instalacja win98

Post autor: eddie »

jak zainstalowac system na komputerze compaq. mam taki stary komputer compaq'a chyba pentium 166. i nie wiem jak tu wejsc do biosu. wogole to inaczej wyglada wszystko niz w standardowym komputerze. na samym poczatku jest tylko testowanie pamieci. a jak wloze bootowalnego win98 to wyskakuje napis ze wykrylo naped i nic nie mozna zrobic. jak zainstalowac windowsa na tym? pomocy!
mrdarek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: compaq - instalacja win98

Post autor: mrdarek »

Zainstaluj z dyskietki startowej lub skopiuj CD na HDD (można pod Nortonem Commanderem w dosie) i zainstaluj wprost z HDD
LoveBeer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: LoveBeer »

proboj przy starcie naciskac wszelkie 'biosowe' kombinacje. F1 - F10, z, x - generalnie wal po klawiaturze po calosci - w koncu odpali ci sie ten bios ;) a potem to juz normalnie ;)
Mayhen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Mayhen »

Macintoshowskie systemy brały rozwiązania właśnie od starych systemów.
Ostatnio ( w szkole w jednej z pracowni są maki) chciałem sprawdzić czy mają coś takiego jak bios... :D za nic nie mogłem znaleźć :D

Ale kombinacja "jabłko" + c na starcie wchodziło do 'panelu kontrolego'

Więc moze i tu spróboj zastosować ten sposób Zamiast "jabłko" to może ctrl, alt, shift ?.
eddie

Post autor: eddie »

chyba dobry bios sciagnalem bo sie zainstalowal bez problemu, na osobnej partycji No-Dos.
Partycje Pri-Dos zrobilem uzywajac dyskietki startowej Dos i sformatowalem. System plikow na niej to Fat-16. dobrze zrobilem?

komputer jest taki:

Compaq Deskpro 2000 5166
Pentium(R) at 166 MHz
Memory (73728 KBytes)

Problem mam taki ze nie moge zainstalowac windowsa na tym komputerze. gdy wkladam bootujaca sie plyte win98 to wyskakuje mi dokladnie taki napis:

ATAPI IDE CD-ROM device driver version V 1.52 (04//12/1996)
Copyright (C) MITSUMI ELECTRONIC CO.,LTD. 1994,1995,1996
1 drive(s) detected
unit 0, MASTER, IRQ 15, I/O address 0x0170
_

i miga mi to podkreslenie i nic nie dziala wciskalem wszystkie F'y i nic. O co tu chodzi? Moze jakos inaczej trzeba tego windowsa instalowac z niebootowalnej plyty? Ale jak?
ODPOWIEDZ