random pisze:zrobiłem pierwszą stronę na DIV'ach i na swoim komputerze sprawdzałem pod Explorerem 6 i Firefox 1.5.0.1. Wszystko ładnie wygląda. W związku z tym że jeżdżę po różnych firmach, to sprawdzałem dzisiaj jak wygląda moja strona na różnych komputerach z zainstalowanymi różnymi przeglądarkami. To jest totalna masakra.
Na XP niemieckim z Explorerem 6 ale bez SP totalnie rozjechane boczne tłą, ale treść ok. Na tym samym komputerze z Firefox 1 (jakaś stara wersja) tła boczne ok, ale za to rozjechane teksty (nakładające się na siebie) Na innym komputerze jeszcze coś innego.
Jeżeli strona jest na prawdę dobrze napisana to bez problemu będzie się wyświetlać w przeglądarkach w pełni trzymających się zasad W3C (np. Safari 2.0, iCab 3 Beta, Konqueror 3.5, Prince XML 5.1) oraz jest wielce prawdopodbne, że równie dobrze wyglądać będzie pod prawie idealnymi pod tym względem przeglądarkami (Opera, Firefox). Wśród reszty, z najbardziej istotnych pozostaje IE, które dzięki specjalnym sztuczkom także da się poskromić.
random pisze: To przecież jest bez sensu. Wydaje mi się, że na tą chwilę nie można przygotować dobrze układu strony na DIV'ach. No może jakieś proste strony. (...) Jak patrzę google, onet,yahoo,interia,wp,gazeta korzystają z tabeli.
Nie można? (generlanie polecam topic
"[Lista] Galerie CSS"). I poprawka: strona wp.pl jest w znacznej mierze semantyczna i
poprawna.
random pisze:Ja rozumiem, że tabele służą do czegoś innego. Po co się jednak katować i robić strony w DIV'ach skoro na dzień dzisiejszy każda przeglądarka interpretuje to,może nie zupełnie inaczej, ale różnie. Może za kilka lat jak będzie to wszystko uporządkowane to można robić strony tylko na DIV''ach. Nie rozumiem więc po co my mali mamy tworzyć strony tylko na DIV'ach ? dla idei ?
Przede wszystkim nie każda przeglądarka interpretuje semantyczny układ różnie, o czy już wspomniałem wcześniej (śmiał bym twierdzić, że badzIEwie a
nowoczesne przeglądarki interpretują takowy układ w inny sposób, z tym, że generalnie te drugie robią to dobrze). Coraz większa popularność poprawnego sposobu tworzenia stron oraz moje doświadczenia w tej materii pozwalają mi być pewnym, że już teraz nastał odpowiedni moment ażeby móc tworzyć beztabelkowe layouty.
random pisze:Nie rozumiem więc po co my mali mamy tworzyć strony tylko na DIV'ach ? dla idei ?
Semantyczny kod przede wszystkim poprawia optymalizację, a także poziom dostępności strony. Poza tym ułatwia i przyspiesza pracę. Czytałeś
"Dlaczego układ na tabelkach jest głupi"?
random pisze:nie rozumiem tego i wracam do tabelek, pomimo krytyki jaka mnie czeka za ten post

) Robiąc na tabelach wiem, że w 99,9 % moja strona otwiera się dobrze, a o to przecież chodzi

.
Nie byłbym taki pewien, że strona oparta o tabele będzie wyświetlana poprawnie w 99,9%.
random pisze:Jaką różnicę ma gość oglądający moją stronę

Napiszę na stronie, że fajna jest, bo jest tylko na DIV'ach ? i tak większość czyli pewnie 99% ludzi wchodzących na stronę nie wie co to znaczy.
Napewno dla 10% w mniejszym bądź większym stopniu niepełnosprawnych oraz niespełna 75% Europejskich Internautów korzystających z niestałych (wolnych lub jak kto woli modemowych) łącz może stanowić to różnicę.
Na koniec mała dygresja: strona oparta tylko o elementy div jest niemalże równie niepoprawna co zbudowana o tabele. Strona powinna być
semantyczna.