[JS] Sprawdzanie czy checkbox lub radio jest klieknięty
[JS] Sprawdzanie czy checkbox lub radio jest klieknięty
jak sprawdzic czy zostal klikniety checkbox lub radio button ?
Re: [JS] Sprawdzanie czy checkbox lub radio jest klieknięty
Kod: Zaznacz cały
<input type="checkbox" name="t1" onclick="alert('Kliknięty, checked='+this.checked);"/><br/>
<input type="radio" name="t2" value="1" onclick="alert('Kliknięty, value='+this.value);"/> 1
<input type="radio" name="t2" value="2" onclick="alert('Kliknięty, value='+this.value);"/> 2
Coś mi się zdaję, że chodzi Ci o co innego niż napisał poprzednik.
if (document.jakas_nazwa.pole.checked) // zaznaczone
else // niezaznaczone
tak chodzilo mi raczej o to drugie rozwiazanie, ale nie wiem jak beda sie nazywac te checkboxy. wiec musze sie jakos odwolac do nich w sposob uniwersalny, jako do klasy typu CheckBox
W takim razie powinieneś chyba precyzyjniej opisywać o co chodzi 
Jeśli chcesz znaleźć checkboxy na swojej formie, możesz skorzystać z form.elements - to jest tablica wszystkich elementów (kontrolek) na formie. Każdy z elementów ma atrybut type, który określa jaka to kontrolka. Iterując po elementach formy możesz znaleźć np. kontroki typu "checkbox" i sprawdzić czy są kliknięte.
Jeśli chcesz znaleźć checkboxy na swojej formie, możesz skorzystać z form.elements - to jest tablica wszystkich elementów (kontrolek) na formie. Każdy z elementów ma atrybut type, który określa jaka to kontrolka. Iterując po elementach formy możesz znaleźć np. kontroki typu "checkbox" i sprawdzić czy są kliknięte.
ok dzieki, rozuemiem,ze ten sposob pozwoli na sprawdzenie konkretenego stanu konretnego obiektu.
generalnie chodzi mi o to, zeby po kliknieciu na checkbox lub radio zablokowac pewne przyciski. musze to zrobic w momencie gdy ktorykolwiek z nich zmieni swoja wartosc.
generalnie chodzi mi o to, zeby po kliknieciu na checkbox lub radio zablokowac pewne przyciski. musze to zrobic w momencie gdy ktorykolwiek z nich zmieni swoja wartosc.
czyli bardziej potrzebna mi jest informacja mowiaca na czym zostal nacisniety przycisk myszki.
jak cos takiego wyciagnac ?
jak cos takiego wyciagnac ?
Nie potrzebna Ci jest informacja czy zostal zaznaczony. Zrób tak jak pisałem z tym, że dodaj
czyli
jakasnazwapola.disabled='true';Kod: Zaznacz cały
if (document.jakas_nazwa.pole.checked){
jakas_nazwa.pole.disabled='true';
}