IPB Płatne!

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

IPB Płatne!

Post autor: Dawid Kulbaka »

Zainteresowanych zapraszam na: http://www.webinside.pl/news/604

Najgorsze jest wg mnie to, że uzytkownicy mogli testować za darmo, zgłaszać bugi, a potem się dowiedzieli, że tak naprawde pracują nad komercyjną wersją i w nagrodę mogą ją sobie zatrzymać. Ale co z innymi... Szkoda, nie będzie WebInside na IPB :cry:

Co o tym sądzicie?
Dawid Pytel
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: IPB Płatne!

Post autor: Dawid Pytel »

Płatna jest wersj 2.0 jedna poprzednia wersja (chyba 1.3/1.4) sa darmowe a mimo tego sa bardzo dobre i mozna je bez problemu wykorzytac.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Teraz są dobre, a za 3 lata będzie już inny standard, a IBP będzie nadal płatne, więc i tak można już mówić, ze IBP stało się płatne.

Ale zgoda - teraz można używać wsześniejszych wersji. Niemniej jednak chodzi o sam fakt wprowadzenia opłat i uczynienia z darmowego skryptu płatną aplikacją. Nie boli Cię to?

PS. nie wiem, czy wersja 1/3 będzie rozwijana dalej, a jeśli tak to nie wiem czy nie wprowadzą opłat. Bo co to by był za interes..
Wolverine
Nowy
Nowy

Post autor: Wolverine »

Dla sprostowania, w downloadzie nie ma zadnej wersji, mozna bylo sciagnac 2.0 finala przed 'restukturyzacja' ips a wczesniej najnowsza stabilna wersje - 1.3. Ci co sciagneli wczesniej (na starej licencji) 1.3 lub 2.0 moga sobie instalowac, lecz nie moga rozprowadzac.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

97% użytkownikow prywatnych i tak to sciagnie z p2p. Po co przepłacać skoro można mieć taniej ;]. Tekst z pewnego filmu "hakerstwo to sztuka przeżycia w świecie. Skoro można mieć coś za darmo to po co przepłacać" ;]
qiun
Kontakt:

Post autor: qiun »

Moim zdaniem płatne skrypty które można zastąpić to rzecz idiotyczna ogólnie to fakt że za cos mam płacić to nie dopuszczam do myśli gdyż zawsze znajdzie się jakaś stronka ktora będzie miała opublikowany skrypt i który można ściągnąć.
dbaj o ortografię - rz i ż
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Najlepsze jest hasło reklamowe Invision Board z 2002 roku:
“Apache, PHP and MySQL are all free, so why should you pay for a bulletin board?”
:twisted:
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Chamstwo!
Dla ipb są 2 wyjścia:
- podupadnie, bo straci rzeszę fanów oraz testerów i stanie się free
- nie upadnie, bo będą nielegalnie rozprowadzane kopie forum, które przez to, że będzie tworzone przez mniejszą grupę ludzi, będzie gorsze od pozostałych (tak jak np. Opera)
cespenar

Post autor: cespenar »

PS. nie wiem, czy wersja 1/3 będzie rozwijana dalej, a jeśli tak to nie wiem czy nie wprowadzą opłat.
Wlasciwie to wraz z wprowadzeniem obowiazkowego zakupu licencji, ktory to umozliwia dostep do legalnego downloadu uczyniono komercyjna rowniez linie IPB 1.x, ona tez bowiem znajduje sie w downloadzie i podlega klauzuli zakazujacej jej rozprzestrzeniania poza strona oficjalna. Jak widac IPS zabezpieczylo sie licencja juz na samym poczatku, szczwane lisy :>
Dla ipb są 2 wyjścia:
- podupadnie, bo straci rzeszę fanów oraz testerów i stanie się free
- nie upadnie, bo będą nielegalnie rozprowadzane kopie forum, które przez to, że będzie tworzone przez mniejszą grupę ludzi, będzie gorsze od pozostałych (tak jak np. Opera)
Moim zdaniem zadne z nich. IPB nie podupadnie z wielu powodow. 70$ to zaden pieniadz dla mieszkanca zachodu, a skrypt jest naprawde swietnie wypromowany, nic mu wiecej w kwestii marketingu i reklamy potrzebne nie jest, od strony funkcjonalnosci dorownuje drozszemu vB. Na zorganizowane podziemie tez bym nie liczyl, nie stalo sie tak w przypadku vB, nie stanie sie i teraz. Jedyne co IPS straci to czesc zaplecza hobbystow tworzacych darmowe modyfikacje, skupionych wokol takich projektow jak Invisionize.
Matt: kiedystamgdziestam

Yes, we're pushing our paid services harder, but we're still offering a free product that is fully functional. This has always been our vision and it's not going to change. "They" said 1.1 wouldn't be free, it was. "They" said 1.2 wouldn't be free, it was. "They" said 1.3 wouldn't be free, it was. "They" say 2.0 won't be free - and it will be.

How many times do we have to prove "them" wrong?
nc
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

szkoda że już trzeba płacić, ale jestem pewien że IPB nie upadnie, tj. pisze cespensar 70$ to nic dla ludzi z zachodu a pozatym to forum było dobre i zapewne takie zostanie tymbardziej że klient wymaga gdy płaci ;)
keny
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: keny »

kto miał kupić to kupi i będą zarabiać jeszcze więcej :wink:
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Skoro temat został odświeżony to niech jego autor poprawi to "IBP" ;]

Nawiązując do tematu, bo to w sumie bardzo ciekawa sprawa jest, czy możecie mi napisać coś więcej o wersji Invision Power Board(Trial) v2.0.0? Podobno ma jakieś ograniczenia co do ilości osób zarejestrowanych i ilości postów ale z praktycznego punktu widzenia widać tam tylko brak możliwości update. To jest ponoć darmowa wersja tylko na jakich zasadach?!
ODPOWIEDZ