[Problem] Importowanie .mov do Flasha
[Problem] Importowanie .mov do Flasha
Witam
Mam następujący problem - chciałbym wykonac panorame z efektem rybiego oka i zaimportować to do flasha który by obsługiwał nawigację po panoramie.
Problem tkwi w tym ze z posiadanych przezemnie programów export odbywa sie w .mov - i nijak nie chce się importowac do flasha inne zaś exportuja w javie i tez nie bardzo umie to zaimportować. Prosze o pomoc jesli ktoś już takie rzeczy wykonywał lub umie wykonac - szczególnie jesli ktos zna program który pomógł by mi w rozwiazaniu problemu.
Z góry dziekuje za wszelkie rady
Pozdrawiam
Mam następujący problem - chciałbym wykonac panorame z efektem rybiego oka i zaimportować to do flasha który by obsługiwał nawigację po panoramie.
Problem tkwi w tym ze z posiadanych przezemnie programów export odbywa sie w .mov - i nijak nie chce się importowac do flasha inne zaś exportuja w javie i tez nie bardzo umie to zaimportować. Prosze o pomoc jesli ktoś już takie rzeczy wykonywał lub umie wykonac - szczególnie jesli ktos zna program który pomógł by mi w rozwiazaniu problemu.
Z góry dziekuje za wszelkie rady
Pozdrawiam
Re: [Problem] Importowanie .mov do Flasha
Przecież *.mov można importować do Flasha.
Przecież *.mov można importować do Flasha.
Tak wiem
ale gdy to zrobiłem z panoramą nie chciała działać,
Czy to mozliwe ze tylko u mnie ??
Tak wiem
ale gdy to zrobiłem z panoramą nie chciała działać,
Czy to mozliwe ze tylko u mnie ??
moze zna ktos ciekawe tutki do robienia panoram sferycznych we flashu ??
A co chciałeś żeby była sterowalna? Jeżeli importujesz film to odtwarzasz go jako film, czyli klatka po klatce, możesz oczywiście dorobić sterowanie klatkami.
No i tu jest własnie problem bo to nie jest film - gdy tworze sobie panorame QTVR- np w Panorama factory - to jest ona w formacie *.mov - lecz nie jest to taki zwyczajny film, quicktime słuzy do sterowania panorama aby sie po niej dowolnie przemieszczać - gdy jednak chce zaimportowac to na scene lub do library to wtedy pokazuje sie monit:
"Flash doesn't recognize the file format "pokoj.move". Would you like to try import via QT",
i obojętnie co wybiore (tak/nie) wyskakuje komunikat:
"One or more file were not imported because thre were problems reading them"
no i na to już nic nie umiem poradzić.
Zastanawiałem się czy poprostu nie napisać w AS scryptu do obsługi wykonanego zdjęcia panoramicznego, lecz moje umiejętności są w tym zakresie troche zasłabe.
Wykonałem zdjecie i nakryłem je maską - teraz mam problem aby przesuwać za pomoca myszki maske po zdjęciu w pionie i poziomie.
Prosze o pomoc - jesli ktoś spotkał sie z takim problemem lub wykonuje panoramy sferyczne we flashu.
"Flash doesn't recognize the file format "pokoj.move". Would you like to try import via QT",
i obojętnie co wybiore (tak/nie) wyskakuje komunikat:
"One or more file were not imported because thre were problems reading them"
no i na to już nic nie umiem poradzić.
Zastanawiałem się czy poprostu nie napisać w AS scryptu do obsługi wykonanego zdjęcia panoramicznego, lecz moje umiejętności są w tym zakresie troche zasłabe.
Wykonałem zdjecie i nakryłem je maską - teraz mam problem aby przesuwać za pomoca myszki maske po zdjęciu w pionie i poziomie.
Prosze o pomoc - jesli ktoś spotkał sie z takim problemem lub wykonuje panoramy sferyczne we flashu.
Popatrz jak wygladają panoramy we Flashu:
http://www.flashkit.com/search.php?cat= ... m=panorama
http://www.flashkit.com/search.php?cat= ... m=panorama
dzieki za link
Jeszcze jedna sprawa wszystkie te panoramy maja mozliwość przesuwania jedynie w poziome (no i nie ma efektu rybiego oka)
Co należało by zrobic aby równierz w pionie moznabyło się przesuwać ??
Jeszcze jedna sprawa wszystkie te panoramy maja mozliwość przesuwania jedynie w poziome (no i nie ma efektu rybiego oka)
Co należało by zrobic aby równierz w pionie moznabyło się przesuwać ??
Dodać to samo, co pozwala przesuwać w x tylko zmienić na y i zapewne odpowiednio maskować wybrane powierzchnie.
Powiem Ci na marginesie, że pewnie jest to bardzo skomplikowane.
Powiem Ci na marginesie, że pewnie jest to bardzo skomplikowane.
Marku_bf czy mozesz mi wytłumaczyc o co chodzi w tym exporcie mov'a do sceny, i czy moze jest jakis sposob aby go umiescic w scenie, bo w sumie wszystkie programy do tworzenia panoram opierają sie o QTVR w QT (np: panoram factory) no i było by super gdyby mozna było jednak umiescic coś takiego we flashu.
Jak możesz to pokaż mi ten plik *.mov.