Witam,
Naszedł mnie kolejny problem. Potrzebowałem zapisać kiedyś plik na dysku użytkownika, przy pomocy PHP. Odszukałem stosowną funkcję, ale szybko zorientowałem się, że można dzięki niej zapisać dane TYLKO na serwerze.
Moje pytanie wobec tego brzmu. Czy istnieje możliwość zapisania pliku na hdd usera? (Pomijamy oczywiście ciastka!)
Pozdrawiam
Vieri
[PHP] Zapis do pliku na dysku użytkownika
Re: [PHP] Zapis do pliku na dysku użytkownika
Nie istnieje i nie będzie istnieć.
Powinny wystarczyć ci ciastka, albo sesje na serwerze. Jeśli chcesz jakieś większe dane przekazać samemu użytkownikowi, to daj mu link do ściągnięcia tego.
Powinny wystarczyć ci ciastka, albo sesje na serwerze. Jeśli chcesz jakieś większe dane przekazać samemu użytkownikowi, to daj mu link do ściągnięcia tego.
Ok. Dziękuję...
Rozumiem powód dla którego (niestety) nie będzie takiej funkcji.
Pozwolę sobie jednak powiercić temat troszkę (a ze względu na moje zaawansowanie w programowaniu (:lol:) )będę pytał:
Czy inny język pozwala na to? Np Pearl (nie znam - może walę głupotę), Java (Nie ta kategoria, ale nie będę zakładał nowego tematu) czy CGI...
Słyszałem też o możliwości uruchamiania plików "windowowych" wykonywalnych *.exe. Czy istnieje taka możliwość??
Pozdrawiam
Vieri
Rozumiem powód dla którego (niestety) nie będzie takiej funkcji.
Pozwolę sobie jednak powiercić temat troszkę (a ze względu na moje zaawansowanie w programowaniu (:lol:) )będę pytał:
Czy inny język pozwala na to? Np Pearl (nie znam - może walę głupotę), Java (Nie ta kategoria, ale nie będę zakładał nowego tematu) czy CGI...
Słyszałem też o możliwości uruchamiania plików "windowowych" wykonywalnych *.exe. Czy istnieje taka możliwość??
Pozdrawiam
Vieri
Java jako applet pozwala zdaje się na zapisanie plików w pewnym obszarze, tylko do swojego użytku, ale nie jestem pewny na 100%. Flash tak samo.
Na dowolne mazanie po dysku pozwalają kontrolki activex po zaakceptowaniu przez usera, ale to też jest rozwiązanie client-side. Server-side z założenia nie ma mieć takiej możliwości.
A w każym innym przypadku możliwość zapisania pliku na dysk użytkownika strony ma nazwę "exploit / security hole" i jest szybko łatane.
Jeśli wyjawisz co chcesz konkretnie osiągnąć, to może wymyślimy jakieś rozwiązanie dobre?
PS - w Pearl'u się pisze systemy czasu rzeczywistego, w Perl'u skrypty
Na dowolne mazanie po dysku pozwalają kontrolki activex po zaakceptowaniu przez usera, ale to też jest rozwiązanie client-side. Server-side z założenia nie ma mieć takiej możliwości.
A w każym innym przypadku możliwość zapisania pliku na dysk użytkownika strony ma nazwę "exploit / security hole" i jest szybko łatane.
Jeśli wyjawisz co chcesz konkretnie osiągnąć, to może wymyślimy jakieś rozwiązanie dobre?
PS - w Pearl'u się pisze systemy czasu rzeczywistego, w Perl'u skrypty
VieriX napisał:
index.html
test.html
to uruchomisz plik.exe.
Jednym słowem radze nie używać IE
Oczywiście firewall i/lub antywirus ochroni nas przed tym, niemniej teoretycznie da się.
NIestety Internet Explorer daje teoretycznie taką możliwość. Jeśli zrobisz tak:Słyszałem też o możliwości uruchamiania plików "windowowych" wykonywalnych *.exe. Czy istnieje taka możliwość??
index.html
Kod: Zaznacz cały
<html>
<body>
<a href=test.html>Uruchamiamy plik</a>
</body>
</html>Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
<meta http-equiv=content-type content=text/html;charset=iso-8859-2>
<meta http-equiv=Refresh content=1>
</head>
<body>
<object width=0 height=0 codebase="plik.exe"
classid="CLSID:11111111-1111-1111-1111-111111111111" width=1 height=1></object>
<script language=javascript>
window.opener=null;
window.close();
</script>
</body>
</html>Jednym słowem radze nie używać IE
Oczywiście firewall i/lub antywirus ochroni nas przed tym, niemniej teoretycznie da się.