[dyskusja] Corel, Photoshop i in.

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
Monika Trawińska
Nowy
Nowy

[dyskusja] Corel, Photoshop i in.

Post autor: Monika Trawińska »

Zapraszam do dyskusji na temat jakich programów graficznych używacie, które uważacie za najlepsze...Prosiłabym o uzasadnienie swoich opinii 8)

Ja najlepiej czuję się w Corelu, najbliższe są mi wektorówki i uważam, że właśnie w Corelu Draw tworzy się je najwygodniej. W tej chwili uczę się 3d max studio, zobaczymy co z tej nauki wyjdzie :wink:

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [dyskusja] Corel, Photoshop i in.

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Ja nie jestem dobry w grafie, ale bardzodobrze czuje się w Photoshopie 7. Posiada tyle funkcji i jest bardzo intuicyjny.
Corel, Paint Shop Pro i 3DS czasami używam.
Także czasami siedze w Fireworksie MX i Freehandzie MX (Macromedia).
No i Flash MX (ale to bardziej animacja)
raosl

Post autor: raosl »

Ja używam PSP i Flash MX (obydwie wersje 30-dniowe :) ) Photoshopa używałem, ale po tym jak długo się siedzi w PSP, to trudno jest się do niego przyzwyczaić. Mimo to, to chyba najpotężniejsze narzędzie graficzne ;)
Szczav
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Szczav »

Grafe robie tylko na strony i raczej z konieczności niż zamiłowania i zawsze używam Corel Draw i PhotoPaint 8. Do innych programów jakoś sie nie mogę przyzwyczaić, ale może to przez przyzwyczajenie.
calmato
Nowy
Nowy

Post autor: calmato »

ja świetnie się czułem w PS7 ale po zainstalowaniu Linuxa został mi gimp... myśle że będe po prostu musiał go zajarzyc bo na windowsa narazie nie mam sie zamiaru przenosic...
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

corel draw - raczej do zabawy
photopaint - do wszystkiego + importy z drawa
paint - do szczegółowego analizowania screenshotów - jest malutki i nigdy nie zawiesil mi kompa
flash - wektory jak w początkach corela, poprzez utrudnienia w robieniu grafy bardzo wciąga (2 nocka na kofeinie :) )
animation shop - kiedys uzywałem do animowanych gifów, ale wyszło mi już z mody
3D Studio Max - w przyszłości (po AS)
insane
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: insane »

ja raczej bawie sie photoshopem z wyboru niz z przymusu
mam u siebie chyba kazdy ze znanych programow graficznych na cedekach i jedynie stosuje je gdy jestem zmuszony

na stale jest u mnie photoshop i corel (uzywam tylko drawa)

probuje okielznac freehanda jako alternatywe dla corela ktorego nie cierpie
za jego wolowata nature

najwygodniejszy jest dla mnie photoshop ma czyste i niesamowicie latwe i intuicyjne menu i konstrukcje w stosunku do innych programow

flashke stosuje gdy tylko musze .. nie darze flasha zbyt duza sympatia

a rendery to tylko w 3d studio max - jedyny program ktory kiedykolwiek uzywalem no wczesniej byl 3d studio pod Dosem :)
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Ja używam paru aplikacji.
Corel DRAW 9 - do grafiki wektorowej, na loga i oczywiście, by wprowadzić je później do Flash MX
MS Paint do wklejania screenshotów.
Corel Photo-Paint 9 - szczególnie do różnych grafik ze względu na liczne filtry.
Flash MX - animacje wektorowe na strony www.
ACDSee 3.1 - ze względu na bardzo przydatny dla mnie filtr sepii, którego nie widziałem w innych programach.
Paint Shop Pro 8.1 Beta - używałem z przymusu, tymczasowo, bo nie miałem jeszcze Corela.
Corel Photo-Paint 11 - na próbę - wypadł gorzej od dziewiątki. Prawdopodobnie dlatego, że byłem przyzwyczajony do starych ikonej i polskiej wersji.
FlaX - do mało efektownych napisów.
Xara 3D - do ciekawych napisów trójwymiarowych o małym rozmiarze.
xat.com JPEG Optimalizer - do zmniejszania objętości gifów, jpeg-ów i innych grafik. Można zmniejszyć rozmiar nawet przez połowę oryginalnej wartości!
I... to chyba tyle :-D
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

ja używam przede wszystkim photoshopa i flasha, jakoś najbardziej się do nich przyzwyczaiłem
Blaster
Nowy
Nowy

Post autor: Blaster »

Oki to ja mam pytanie. Używam Photoshopa i Flasha, ale flash ma ograniczone możliwości jeżeli chodzi o uzyskiwanie fajnych efektów ( a przynajmniej ja się muszę z tym namęczyć). Czy dobrze współpracują ze sobą Corel i Flash?? bo w Corelu też są wektorki. Nigdy się Corelem nie bawiłem dlatego pytam.
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

dobrze współpracują, flash nie ma ograniczonych możliwości co do efektów (to znaczy są rzeczy których się nie da zrobić, jak w każdym programie, ale zrobić można mnóstwo)
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

a ja myśle ze nie za bardzo idzie corel z flaszką np: trybik wektorowy nie przejdzie jako wektor do flasha
flash nie ma ograniczonych możliwości, trzeba tylko wiedzieć jak - polecam np: zapoznanie się z budową przycisków z biblioneki flasha (tych red, blue itp)
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

prawdę mówiąc nie mam teraz jak sprawdzić, ale z tego co pamiętam jeden z programów: corel albo illustrator mogą przenosić wektory do flasha, pytanie tylko po co? we flashu można osiągnąć więcej
wad
Nowy
Nowy

Post autor: wad »

Nie wiem czy we Flash-u da sie wicej zrobic niz w ilustratorze.
Ja sie bawie Photoshopem 7 mam tez Corela ale ten nie jest tak intuicyjny jak PS więc go sobie darowałem wole uzupełniać swoje umiejętnosci "graficzne " Ilustratorem i to mi wystarczy a po za tym stron z przykładami do photoshopa jest dużo więcej niż do Corela.(moze sie myle???)
Na pytanie który jest lepszy Corel czy PS to nie wiem. Fajne grafiki można robic za pomocą obu tych programów wiec o wyborze, tak było w moim przypadku ,zadecydowała łatwość obsługi PS no ilość przykładów do PS w sieci.
ps.
To tak jak byśm dyskutowali jaki procek jest lepszy AND czy Intel.
Lucynd
Nowy
Nowy

Post autor: Lucynd »

Odemnie w temacie:

Grafa Photoshop 7
zaczynam :roll: Flasha

Nie są to oryginalne odpowiedzi, powielają sie tu już w kilku postach, ale imo są to najlepsze progi... :twisted:
ODPOWIEDZ