[CSS][Problem] Wyświetlanie elementów i z-index

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

[CSS][Problem] Wyświetlanie elementów i z-index

Post autor: viraptor »

Mam problem z kolejnością wyświetlania na mozilli.
http://viraptor.jest.inszy.org/
Na samym początku treści jest obrazek (float: right; z-index: 100), przesunięty ujemnym marginesem górnym na poprzedni obrazek (tło, z-index: -5), który powinien się renderować pod floatem.
Miejsce jest rezerwowane, bo tekst się odsuwa, ale obrazek jest zakryty (widać wystający niżej fragment tylko). Czy ktoś ma pomysł (może być js'owy) na obejście tego efektu i wyświetlanie float'a nad tłem?

PS. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to wygląda w operze?
IE wyświetla to tak jak powinno być (ale pewnie dlatego, że robi błąd i wyświetla to tak samo, kiedy tło nie ma ujemnego z-index, czyli dobrze, ale przez przypadek). Mozilla wyświetla to tak jakby z-index ujemnego nie było / nie rozumiało go i niestety źle.
iro
Moderator

Re: [CSS][Problem] Wyświetlanie elementów i z-index

Post autor: iro »

Hmm... Link nie działa :/
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

W Operze (8.5) wszystko wydaje się wyglądać w porządku - tzn. jest identycznie jak w IE (6.0). Jeśli chodzi o rozwiązanie problemu to ze względu na słabe doświadczenie w tego typu sposobie pozycjonowania elementów nie mogę wiele pomóc, ale osobiście proponowałbym zastanowić się nad rezygnacją z z-index i szukaniu innej drogi. Podejrzewam, że użycie w odpowiedni sposób atrybutu float mogłoby w tym przypadku wiele pomóc...
iro pisze:Hmm... Link nie działa :/
Mi działa... :neutral:
iro
Moderator

Post autor: iro »

Stig pisze:Mi działa... :neutral:
No to ciekawe, bo mi dalej nie :?
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Stig pisze:proponowałbym zastanowić się nad rezygnacją z z-index i szukaniu innej drogi. Podejrzewam, że użycie w odpowiedni sposób atrybutu float mogłoby w tym przypadku wiele pomóc...
Właśnie sam z-index jest tylko dla zaznaczenia jak powinno być. I tak jest ignorowane. Bez z-index obrazek powinien wylądować na dole, z z-index na górze. IE robi błąd bez z-index, mozilla z z-index.
Float nie wiem jak można tu zastosować - generalnie to właśnie on wprowadza zamieszanie, bo elementy z floatem mają się renderować pod elementami o stałej pozycji z założenia (chyba, że elementy o stałej pozycji mają z-index < 0). Ten sam obrazek bez float'a pokazuje się nad resztą, ale nie jest oblewany tekstem, a na tym mi zależy.
iro pisze:Hmm... Link nie działa :/
I niektórym nie będzie - takie życie (niektóre serwery nie lubią mojego serwera DNS). Jak komuś zależy, to dns.tpsa.pl widzi tą domene raz na 3 próby i 212.160.233.132 też widzi, bo ją trzyma (ale komu by zależało ;) )

Nadal czekam na idee.
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: wit3k »

Jest jeden sposób. Te elementy które mają być na samym dole pisz wyżej w kodzie, a te które na wierzchu dopiero na samym końcu. Wtedy nawet nie musisz definiować z-index(czasami)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

W przypadku poprawnego renderowania, jeśli chodzi o elementy blokowe statyczne i blokowe floaty, kolejność renderowania nie zależy od kolejności w kodzie, ale jest stała i ew. zmiany może wprowadzić tylko z-index.
http://www.w3.org/TR/CSS21/zindex.html
Według stacking order bez z-index'u img zwykły (stack 6.1.4 replaced), zawsze jest renderowany później niż img float (stack 5 non-positioned floating descendants).

No nic - spróbuje jeszcze renderować tego img jako tło div'a - może coś dobrego wyjdzie.

PS. Gdyby nie te standardy, to html byłby taki prosty ;)
ODPOWIEDZ