[JS] Skrypt do obsługi wielkości czcionki

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Alientresor
Kontakt:

[JS] Skrypt do obsługi wielkości czcionki

Post autor: Alientresor »

Witam!

Musze stworzyc skypt, który będzie za pomoca przyciskow, pomniejszal lub powiekszal czcionke.

Taki skrypt znalazlem na http://www.babyboom.pl/

Sam plik ze skryptem znajduje sie tutaj click

Problemy sa dwa po pierwsze nie dziala po zaadoptowaniu, po drugie chcialbym aby dzialal globalnie i zmniejszal/zwiekszal rozmiar czcionki w calym dokumencie.

Jesli ktos potrafilby mi pomoc lub choc naprowadzic na wlasciwy trop bede bardzo wdzieczny.[/url]
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [JS] Skrypt do obsługi wielkości czcionki

Post autor: Sensej »

Chodzi o powiększenie całej strony, czy tylko jej wybranego fragmentu np. samego tekstu na stronie głównej bez powiękzania/zmniejszania menu?
Alientresor
Kontakt:

re:

Najlepiej gdyby powiększało sie wszystko lącznie z menu i tak dalej + wszystkie czcionki.
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Ale przecież takie powiększanie jest zaimplementowane w każdej przeglądarce - ctrl+'+' i ctrl+'-'.
Tam ma to inny cel -> powiększenie tylko tekstu w środku.
Alientresor
Kontakt:

Wiem, ale strona ma byc dostosowana dla potrzeb osob niedowidzacych i po prostu takie mam zalozenia projektu.

Jednkaze jesli nie ma innej mozliwosci to zostanmy przy zawartosci tekstowej, serwisu. Chodzi mi jednak o to aby mozna powiekszac bylo czcionki z roznych pol ( id ) o roznej wielkosci. Czyli z czcionki 9 zrobi 10 a np. z 12 zrobi 13.

Pozdrawiam
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Chyba nie bardzo wiem o co chodzi.

Przecież przez ctrl+"+/-" powiększa się bądź zmniejsza cały tekst jaki jest na stronie, więc nie ma sensu chyba tego rodzaju skrypt skoro każda przeglądarka internetowa ma to zaimplementowane.

Inna sprawa jest taka, że webmaster na taką stronę musi poświęcić bardzo dużo czasu żeby po zwiększeniu wielkości czcionki strona się nie rozjechała.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

PHP sterujące wyborem pomiędzy dwoma arkuszami styli nie wystarczy?
[php]<?php
if($_GET['id'] == 'ul'){
echo '<link rel="stylesheet" href="style_ulatwiajace.css" type="text/css">';
}else{
echo '<link rel="stylesheet" href="style_normalne.css" type="text/css">';
}
?>[/php]
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Parokrotnie spotykałem się kiedyś z tego typu rozwiązaniem. Realizowane było ono na zasadzie zmiany arkuszu stylów. Budowa odpowiedniego skryptu została szczegółowo omówiona w artykule "Alternative Style: Working With Alternate Style Sheets" na ALA. Podobne rozwiązanie przedestawiono w artykule "Change Text Size OnClick".
Alientresor
Kontakt:

Dzieki

Dzieki Stig o taki dokument mi wlasnie chodzilo, tam jest wszystko czarno na bialym. 8)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ