[Problem] Znikające tło strony

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
natasza

[Problem] Znikające tło strony

Post autor: natasza »

Witam !

Tło w mojej stronie wyświetlało się bez zarzutu w najważniejszych przeglądarkach, ale niestety tylko przez kilka dni. Teraz jest tak, że przeglądarki wyświetlają moją stronę bez tła, za wyjątkiem Moziili, która pokazuje tło na stronie. Od czasu ostatniego wstawienia strony na serwer (gdy jeszcze tło wyświetlało się bez zarzutu) nie dokonywałam żadnych poprawek.
Co się stało ?

Będę wdzięczna za pomoc.

Przeniesiony z Web Standards
Stig
Administrator

Re: [Problem] Znikające tło strony

Post autor: Stig »

Możliwe, że np. plik tła został usunięty, zmienił nazwę lub lokalizację, ale został zapisany w cache Mozilli, dzięki czemu jest w tej przeglądarce widoczny. Mimo wszystko proponuję podać adres do strony - bez niego niewiele możemy pomóc...
natasza

do znikającego tła

Post autor: natasza »

Oto adres mojej strony: www.alfabetkotow.webpark.pl
Nikt poza mną nie zna hasła dostępu do konta na serwerze, a ponieważ ja sama nie nanosiłam już żadnych poprawek, wychodzi na to że plik tła strony musiał sam z siebie zniknąć, zmienić lokalizację czy nazwę - ale czy jest to w ogóle możiwe ?
Dostałam właśnie wiadomość, że tło strony wyświetla się poprawnie w Internet Explorerze na innym komputerze. Jak to możliwe ?
Co mogę zrobić aby tło było zawsze widoczne ??
Stig
Administrator

Re: [Problem] Znikające tło strony

Post autor: Stig »

Plik podany jako tło elementu body znajduje się na serwerze i jest widoczny na stronie w każdej przeglądarce w jakiej to testowałem (Opera 8, Firefox, IE 6). W związku z tym podejrzewam, że problem znajduje się gdzieś u Ciebie lokalnie.

Inna sprawa, że jeżeli tło stanowi jednobarwny plik to lepiej byłoby ustalić je jako określony kolor w systemie heksydecymalnym za pomocą atrybutu background-color.

PS. Jako, że strona nie jest zgodna ze standardami sieciowymi, temat przenoszę do działu Webmastering.
ODPOWIEDZ