klocki pisze:Tak - zgadza sie fakt, ze jestem zorientowany ... nie zgadza, iz jestem autorem, aczkolwiek zaluje :) Niestety, albo i stety jestem erfekcjonista i kiedy cos mnie interesuje musze wiedziec wszystko. Stad post miedzy innymi tutaj (w innych miejscach takze pytam o AdBox). Bzdura jest fakt, iz AdBox istnieje baaaardzo dlugo, bo WHOIS dla adbox.pl wskazuje, iz domena zostala zarejestrowana 4 listopada 2005. Draznia mnie Twoje ataki w watku w ktorym zostalo postawione pytanie, bo nijak nie maja sie one do odpowiedzi na nie.
Być może istnieje podobny program, który widziałem ponad rok temu. Nie mam zamiaru nikogo atakować, nie przesadzaj :)
klocki pisze:Nie wiem jak ma sie adSense zagranica ... Wiem nieco na temat tego jak ma sie w Polsce ... Tak naprawde tym co chca naprawde zarobic AdSense nie daje wiele ... strona o milionie odslon miesiecznie moze zarobic ... 100$? W sumie chyba jednak wiem dlaczego na zachodzie sie to przejadlo ... dla nas 100$ to jest nazwijmy to "cos (w miare)", w USA 150$ zarabia sie w dwa dni normalnej pracy.
Skąd te dane???!!! Gdybym miał milion odsłon byłbym bogaczem dzięki google! Dobrze ustawiona witryna zarabia od 5-10 dolarów dziennie za 10 tys odsłon. To daje jakieś 200 dolarów miesięcznie przy 300 tysiącach odsłon/m-c. Zatem milion odsłon da w 100% powyżej 600 do tysiąca dolarów. To pewne na bank, jest wszakże warunek, należy witrynę przygotować pod program "AdSense" i umieścić reklamy w dobrych miejscach. To już inny temat...
W każdym razie jest to wciąż najlepszy wybór dla "perfekcjonisty". Z tym przejadaniem to powtarzam opinie webmasterów ze światowych forów, takich jak to. Szukają alternatywnych rozwiązań ponieważ reklamy AdSense są dosłownie wszędzie.
klocki pisze:Dlaczego internauci rejestruja sie w AdSense ... bo chca zarobic na reklamie, ale nie maja reklamodawcow ... tak samo dzialaja wszelkiego rodzaju sieci reklamowe ... Aby sie jednak w Polsce dostac do sieci reklamowej trzeba miec serwis ... wymagania sa baardzo wygorowane ... aby dostac sie do AdSense wymagania sa mniejsze, ale sa ... jednak jak dla mnie 100$ z poprzedniego przykladu to zbyt malo zeby powiedziec, ze "zarabiam" ... jak spadac to z wysokiego konia - stad moje zainteresowanie wszelkiego rodzaju alternatywami ... mysle, ze wiecej zarobie sprzedajac reklame na wlasna reke korzystajac ze wspomnianego AdBox ... ale to sie okaze po czasie ...zwlaszcza, ze sam serwis wspomaga wlascicieli witryn poprzez swoj katalog - to sa witryny, ktore sa w systemie - to sa witryny na ktorych mozesz kupic reklame.
To chyba tyle jezeli chodzi o moje podejscie do tematu.
Moja opinia jest taka. Na własną rękę nie masz szans zarabiania, chyba że masz serwis o wielkiej odwiedzalności. Wiesz co się z tym wiąże? Mając powiedzmy milion odsłon miesięcznie musisz mieć ciekawy, rozbudowany serwis, który będzie przyciągał tak wielką liczbe gości. Milion odsłon razy ileś tam kilkobajtów to z kolei ogromny limit transferu, stać cię na taki? Dobre, komercyjne konta są drogie. Dlatego programy typu AdSense, AdBox czy choćby mój, dzielą ten transfer na tysiące stron użytkowników, wysyłając tylko niewielką liczbę kilobajtów w formie reklamy tekstowej, czy boksów.
Rynek reklamy witrualnej w Polsce jest wciąż małoatrakcyjny, ale to się zmienia. Osobiście jestem za reklamą mniej nachalną, typu banner czy właśnie boks tekstowy. Wyskakujące okna, takie jakie pokazują sie m. in. na tej stronie i w każdym większym serwisie dopowadzają mnie do pasji. Nie rozumiem, dlaczego reklamodawcy godzą się na taką formę reklamy, zamiast budowania dobrego wizerunku marki powodują, że internauta reaguje niechęcią, wręcz irytacją, a przecież widzi konkretną firmę, logo czy produkt.