AdBox.PL - boksy reklamowe?

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
ODPOWIEDZ
klocki

AdBox.PL - boksy reklamowe?

Post autor: klocki »

Moze cytat ze strony glownej:
Serwis AdBox pozwoli Ci na uruchomienie na swojej stronie internetowej systemu boksów reklamowych. Wystarczy kilka minut, aby rozpocząć sprzedaż powieszchni reklamowej na swojej witrynie. Nie jesteśmy pośrednikiem ani siecią reklamową - sam sprzedajesz reklamę na swojej stronie, pieniądze wpływają bezpośrednio na Twoje konto - my udostępniamy tylko techniczne zaplecze.
Ktos cos wie na ich temat? Nie istnieje to chyba jakos szczegolnie dlugo biorac pod uwage ilosc witryn, ktore korzystaja z tego systemu. Zanim wrzuce to na swoja strone to pytam was co o tym myslicie - moze ktos mial do czynienia.

W sumie pomysl calkiem niezly. Z realizacja tez nie najgorzej. Personalizacja wygladu reklamy, stawek, sposobow sprzedazy i integracja platnosci ... moim zdaniem zapowiada sie bardzo interesujaco.
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: AdBox.PL - boksy reklamowe?

Post autor: motopoland »

Najlepsze serwisy współpracują z google adsense. Onet niedawno
ruszył z programem partnerskim. Ja zresztą też.
Jest wiele witryn, które nie zostaną zaakceptowane przez google, albo
webmasterzy nie radzą sobie z rejestracją.
Programy tego typu są alternatywą.
Mój chyba jest najprostszy, jeden pakiet i proste rozliczenie z pozyskanym
klientem.
Program Partnerski

Google ma rozbudowany program dopasowujący słowa kluczowe,
niby OK, ale jak zawsze tam, gdzie są do zarobienia pieniądze, pojawią
się tacy co kombinują. Trochę nakładu pracy i można z programu "wyciągnąć"
dobrą amerykańską pensję, tyle że dzieje się to ze szkodą dla reklamodawców.
Dlatego uruchomiłem program masowych odsłon bez dopasowania
keywords. W zamian za to pakiet 120 tys odsłon oferty.

Wracając do twojego zapytania.
System, o który pytasz oferuje o ile się nie mylę obsługę
techniczną, ale boksy wyświetlane są tylko na jednej stronie zarejestrowanego
usera?
To jest dobre dla stron z wielką liczbą odwiedzin, niestety...
Pozwolę sobię na reklamę mojego systemu, tu ilość odsłon
własnej strony jest bez znaczenia :)
klocki

Po pierwsze ... 90% Twojego postu nie dotyczy mojego pytania tylko jest kryptoreklama Twojego systemu ... nieladnie :)

A co do tematu ... nie wiem co rozumiesz przez "boksy wyświetlane są tylko na jednej stronie zarejestrowanego usera". Mozna zreszta poogladac sobie strony na ktorych ten system juz dziala. Z tego co widze "w srodku" kazdy user moze dodac wiele witryn a z tego wynika, ze na kazdej moze wyswietlac boksy (rozne boksy - rozna kolorystyka, rozne stawki). User moze byc albo wydawca (wlascicielem witryny) albo reklamodawca.

Piszesz "ilosc odslon jest u mnie bez znaczenia". Co to ma wogole do rzeczy? W AdBox ustalasz stawki za reklame i wielkosc pakietow odslon sam ... To mi sie wlasnie spodobalo, bo mam dwie strony - jedna sporo odwiedzin, druga niewiele, ale grupa docelowa precyzyjna.

A co do przyszlosci ... mysle, ze tu nie chodzi tylko o wlascicieli witryn. Sa jeszcze reklamodawcy. Dla mnie osobiscie reklama w AdSense jest za droga.
Tutaj nie dosc, ze moge sprzedawac reklame po swoich cenach moge ja kupowac na innych witrynach ... niedrogo. Co prawda narazie tych witryn jest tam do wyboru niewiele, ale mysle, ze to ma sens.

Jak sadze po ilosci odpowiedzi nikt nie mial okazji sie zapoznac z tym serwisem i oczekiwanie opinii nie ma sensu, bo wyglada na to, ze w chwili obecnej sam wiem na ten temat najwiecej :)
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

No właśnie, wróć do swojego pytania...
Okazuje się, że jesteś doskonale zorientowany i czytając je
pomyślałem, że jesteś autorem tego programu, czyż nie? :)
To dział reklamy i emarketingu, zatem to tu można chyba przedstawić
swoje propozycje bez zbędnego kamuflażu, tak myślę.
Paza tym system Adbox istnieje już baaaardzo długo i jakoś
dotąd nie jest zauważalny w necie.
Na stronach anglo internautom już się "przejadły" reklamy google,
wszędzie tego pełno, także u nas. Fakt pozostaje faktem, że google to bardzo dobry partner i bardzo trudno będzie nakłonić wemasterów aby zrezygnowali
z adsense.
A dlaczego ty nie jesteś w tym programie?
klocki

Tak - zgadza sie fakt, ze jestem zorientowany ... nie zgadza, iz jestem autorem, aczkolwiek zaluje :) Niestety, albo i stety jestem perfekcjonista i kiedy cos mnie interesuje musze wiedziec wszystko. Stad post miedzy innymi tutaj (w innych miejscach takze pytam o AdBox).

Bzdura jest fakt, iz AdBox istnieje baaaardzo dlugo, bo WHOIS dla adbox.pl wskazuje, iz domena zostala zarejestrowana 4 listopada 2005. Draznia mnie
Twoje ataki w watku w ktorym zostalo postawione pytanie, bo nijak nie maja sie one do odpowiedzi na nie.

Nie wiem jak ma sie adSense zagranica ... Wiem nieco na temat tego jak ma sie w Polsce ... Tak naprawde tym co chca naprawde zarobic AdSense nie daje wiele ... strona o milionie odslon miesiecznie moze zarobic ... 100$? W sumie chyba jednak wiem dlaczego na zachodzie sie to przejadlo ... dla nas 100$ to jest nazwijmy to "cos (w miare)", w USA 150$ zarabia sie w dwa dni normalnej pracy.

Dlaczego internauci rejestruja sie w AdSense ... bo chca zarobic na reklamie, ale nie maja reklamodawcow ... tak samo dzialaja wszelkiego rodzaju sieci reklamowe ... Aby sie jednak w Polsce dostac do sieci reklamowej trzeba miec serwis ... wymagania sa baardzo wygorowane ... aby dostac sie do AdSense wymagania sa mniejsze, ale sa ... jednak jak dla mnie 100$ z poprzedniego przykladu to zbyt malo zeby powiedziec, ze "zarabiam" ... jak spadac to z wysokiego konia - stad moje zainteresowanie wszelkiego rodzaju alternatywami ... mysle, ze wiecej zarobie sprzedajac reklame na wlasna reke korzystajac ze wspomnianego AdBox ... ale to sie okaze po czasie ...zwlaszcza, ze sam serwis wspomaga wlascicieli witryn poprzez swoj katalog - to sa witryny, ktore sa w systemie - to sa witryny na ktorych mozesz kupic reklame.

To chyba tyle jezeli chodzi o moje podejscie do tematu.
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

klocki pisze:Tak - zgadza sie fakt, ze jestem zorientowany ... nie zgadza, iz jestem autorem, aczkolwiek zaluje :) Niestety, albo i stety jestem erfekcjonista i kiedy cos mnie interesuje musze wiedziec wszystko. Stad post miedzy innymi tutaj (w innych miejscach takze pytam o AdBox). Bzdura jest fakt, iz AdBox istnieje baaaardzo dlugo, bo WHOIS dla adbox.pl wskazuje, iz domena zostala zarejestrowana 4 listopada 2005. Draznia mnie Twoje ataki w watku w ktorym zostalo postawione pytanie, bo nijak nie maja sie one do odpowiedzi na nie.
Być może istnieje podobny program, który widziałem ponad rok temu. Nie mam zamiaru nikogo atakować, nie przesadzaj :)
klocki pisze:Nie wiem jak ma sie adSense zagranica ... Wiem nieco na temat tego jak ma sie w Polsce ... Tak naprawde tym co chca naprawde zarobic AdSense nie daje wiele ... strona o milionie odslon miesiecznie moze zarobic ... 100$? W sumie chyba jednak wiem dlaczego na zachodzie sie to przejadlo ... dla nas 100$ to jest nazwijmy to "cos (w miare)", w USA 150$ zarabia sie w dwa dni normalnej pracy.
Skąd te dane???!!! Gdybym miał milion odsłon byłbym bogaczem dzięki google! Dobrze ustawiona witryna zarabia od 5-10 dolarów dziennie za 10 tys odsłon. To daje jakieś 200 dolarów miesięcznie przy 300 tysiącach odsłon/m-c. Zatem milion odsłon da w 100% powyżej 600 do tysiąca dolarów. To pewne na bank, jest wszakże warunek, należy witrynę przygotować pod program "AdSense" i umieścić reklamy w dobrych miejscach. To już inny temat...
W każdym razie jest to wciąż najlepszy wybór dla "perfekcjonisty". Z tym przejadaniem to powtarzam opinie webmasterów ze światowych forów, takich jak to. Szukają alternatywnych rozwiązań ponieważ reklamy AdSense są dosłownie wszędzie.
klocki pisze:Dlaczego internauci rejestruja sie w AdSense ... bo chca zarobic na reklamie, ale nie maja reklamodawcow ... tak samo dzialaja wszelkiego rodzaju sieci reklamowe ... Aby sie jednak w Polsce dostac do sieci reklamowej trzeba miec serwis ... wymagania sa baardzo wygorowane ... aby dostac sie do AdSense wymagania sa mniejsze, ale sa ... jednak jak dla mnie 100$ z poprzedniego przykladu to zbyt malo zeby powiedziec, ze "zarabiam" ... jak spadac to z wysokiego konia - stad moje zainteresowanie wszelkiego rodzaju alternatywami ... mysle, ze wiecej zarobie sprzedajac reklame na wlasna reke korzystajac ze wspomnianego AdBox ... ale to sie okaze po czasie ...zwlaszcza, ze sam serwis wspomaga wlascicieli witryn poprzez swoj katalog - to sa witryny, ktore sa w systemie - to sa witryny na ktorych mozesz kupic reklame.
To chyba tyle jezeli chodzi o moje podejscie do tematu.
Moja opinia jest taka. Na własną rękę nie masz szans zarabiania, chyba że masz serwis o wielkiej odwiedzalności. Wiesz co się z tym wiąże? Mając powiedzmy milion odsłon miesięcznie musisz mieć ciekawy, rozbudowany serwis, który będzie przyciągał tak wielką liczbe gości. Milion odsłon razy ileś tam kilkobajtów to z kolei ogromny limit transferu, stać cię na taki? Dobre, komercyjne konta są drogie. Dlatego programy typu AdSense, AdBox czy choćby mój, dzielą ten transfer na tysiące stron użytkowników, wysyłając tylko niewielką liczbę kilobajtów w formie reklamy tekstowej, czy boksów.

Rynek reklamy witrualnej w Polsce jest wciąż małoatrakcyjny, ale to się zmienia. Osobiście jestem za reklamą mniej nachalną, typu banner czy właśnie boks tekstowy. Wyskakujące okna, takie jakie pokazują sie m. in. na tej stronie i w każdym większym serwisie dopowadzają mnie do pasji. Nie rozumiem, dlaczego reklamodawcy godzą się na taką formę reklamy, zamiast budowania dobrego wizerunku marki powodują, że internauta reaguje niechęcią, wręcz irytacją, a przecież widzi konkretną firmę, logo czy produkt.
ODPOWIEDZ