chodzi mi o to ze nie chce uzywac php na stronie bo nie ma dobrych darmowych serworow z obslugą php wiec chodzi o to:
ze mam sobie stronnke i na stronie glownej i w kazdej podstronie mam tabelke z newsami i nie chce zprzy klazdej aktualizacji do kazdej zakladki dodawac to chodzi mi o skrypt ktory z pliku zewnetrznego napszyklad newsy.txt zeby zawartosc tego byla wyswietlana w danym miejscu
ostyl nie trzeba sie martwic bo juz tam mam na calej stronie
[JS] Tekst z zewnętrznego pliku
-
Krzysztof Gaudy
- Nowy

- Kontakt:
JavaScript
Witam !
Prosty serwer z obsługą PHP to na prawdę niewielki wydatek. W granicach 100zł na rok już na pewno znajdziesz coś dobrego.
Odnośnie Twojego pytania, to zainteresuj się JavaScript, coś podobnego da się zrobić w tym języku, aczkolwiek PHP z bazą danych MySQL byłby tutaj idealnym wyjściem.
Prosty serwer z obsługą PHP to na prawdę niewielki wydatek. W granicach 100zł na rok już na pewno znajdziesz coś dobrego.
Odnośnie Twojego pytania, to zainteresuj się JavaScript, coś podobnego da się zrobić w tym języku, aczkolwiek PHP z bazą danych MySQL byłby tutaj idealnym wyjściem.
Re: [JS] Tekst z zewnętrznego pliku
W Javascript NIE MA możliwości czytania zewnętrznych plików tekstowych, a już na pewno ich modyfikacji. Do tego potrzebny jest jakikolwiek język działający po stronie serwera. Ostatecznie dałoby się to zrobić poprzez pliki .js ale musiałbyś pisać każdy news jako zmienne Javascript (temat jedna zmienna, tresc druga, autor trzecia). To bezsens i najlepiej poszukać dobrego darmowego serwera z php, a są takie (chociażby www.cba.pl i www.host.sk ). Poza tym w php jest pełna automatyzacja. Można zrobić dodawanie / usuwanie / edycję newsów z poziomu strony.
@Cyr4x racja, ale zbyt dokładnie zrozumialeś ten temat 
Oczywiście da się to zrobić w JavaScripcie. Na stronie wstawiasz, w miejscu gdzie mają się pojawić newsy:
i tworzysz plik news.js znajdujący się w tym samym folderze co plik do którego wstawiłeś w.w. kod, jak dasz gdzie indziej to oczywiście pamiętaj o zmianie ścieżki w atrubucie SRC.
Natomiast w news.js dodajesz tekst za pomocą funkcji document.write();
Przykład:
Oczywiście nie polecam takie "includowania" plików, ponieważ co będzie gdy ktoś wyłaczy obslugę JS?
Oczywiście da się to zrobić w JavaScripcie. Na stronie wstawiasz, w miejscu gdzie mają się pojawić newsy:
Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript" src="news.js"></script>Natomiast w news.js dodajesz tekst za pomocą funkcji document.write();
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
document.write('Jakiś tekst, pamiętaj aby dać slasha przed poj. cudzysłowani');-
stani-comp
- Kontakt:
</noscript>
na stroce dodajesz
a tagu noscript warto wstawic linka do tuttoriala jak dodac stronke do zaufanych stron:)
Powiadamianie na gg o wejsciu na strone www.republika.pl/stani_c1/_statgg.html
Czytaj posty, ja już odpowiedziałem wystarczająco na ten tamat, a Ty napisałeś dokładnie to samo...