Witam!
Mój pierwszy post na tym forum.
Chciałem Was spytać, który CMS warto zainstalować. Myślę nad Geeklogiem, Xoopsem i Mambo (raczej odpada). Wiem że wiele czynników wpływa na pozycjonowanie strony...
Proszę o porady, który CMS - najlepiej wpływa na pozycjonowanie, którego wyszukiwarki traktują najlepiej i indeksują wszystkie podstrony.
Pozdrawiam
Bartek
[problem] CMS, a Pozycjonowanie
Re: [problem] CMS, a Pozycjonowanie
nie przesadzasz trochę? Nie ma skryptów, które są same z siebie złe lub dobre dla wyszukiwarek. Ważne tylko byś w linkach nie miał SID
A CMSa wybierasz takiego, który spełnia twoje oczekiwania.
Jest kilka czynników, które wpływa - np. mambo ładnie integruje się z mod_rewrite'em. Nie wiem jak reszta z tych cms'ów.
polecam opensourcowe... 
A ja z kolei polecam bez CMSa, jeżeli strona nie będzie zbyt duża można by było gdzieniegdzie użyć include i będzie spoko
. No chyba, że zamierzasz mieć stronkę z dużą ilością podstron 
dokladnie - lepiej samemu cos zrobic i wiedziec co jest gdzie niz szukac potem po plikach zrodlowych.
ale kto CMSów uzywa do 'malych' stron? chyba tylko leniuch
Według mnie CMS nie ma zbyt wiele do rzeczy przy pozycjonowaniu, jeżeli oferuje możliwość zamiany linków dynamicznych na atrakcyjne dla wyszukiwarki (poprzez mod_rewrite), np.
adres-strony_pl/index.php&content=2&cat=3&id=34 => adres-strony_pl/aktualnosci/nazwa-kategorii/tytul-newsa.html
Wielu z tutaj obecnych wie, jak duże korzyści płyną z takiej zamiany struktury linków dla odwiedzalności strony przy samej indexacji przez wyszukiwarkę (pomijając inne metody, jak linki na innych serwisach, reklamach, itd.), tymbardziej w przypadku Google.
Aby wykonać prostą, małą stronkę wystarczy zwykły HTML, jednakże ja wolę wykorzystać CMSy do tworzenia małych stron, tymbardziej, że miałoby ich być powyżej 20 i nie muszę się babrać ze skryptami Newsletter'a. Po prostu mam już dołączony do niego gotowy moduł
Plus podstrony tworzę/dodaję prawie, że automatycznie (poza wpisaniem treści, choć są strony oferujące Free Content
).
adres-strony_pl/index.php&content=2&cat=3&id=34 => adres-strony_pl/aktualnosci/nazwa-kategorii/tytul-newsa.html
Wielu z tutaj obecnych wie, jak duże korzyści płyną z takiej zamiany struktury linków dla odwiedzalności strony przy samej indexacji przez wyszukiwarkę (pomijając inne metody, jak linki na innych serwisach, reklamach, itd.), tymbardziej w przypadku Google.
Często na drodze stają problemy manualne (brak wiedzy teoretycznej z zakresu tworzenia kodu źródłowego, jeżeli mówimy minimum o choćby php), wtedy gotowy, OpenSource CMS jest jak znalazł. Owszem trzeba poświęcić sporo czasu na analizę kodu źródłowego, aby z łatwością się po nim poruszać.flavio100 pisze:dokladnie - lepiej samemu cos zrobic i wiedziec co jest gdzie niz szukac potem po plikach zrodlowych.
Aby wykonać prostą, małą stronkę wystarczy zwykły HTML, jednakże ja wolę wykorzystać CMSy do tworzenia małych stron, tymbardziej, że miałoby ich być powyżej 20 i nie muszę się babrać ze skryptami Newsletter'a. Po prostu mam już dołączony do niego gotowy moduł