Witam,
Mam kilka pytań do dyskusji. Jeżeli jakaś firma np. Toyota zamówiłaby reklame na mojej stronie i prosi o fakturę VAT to żeby ją wystawić muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą i odprowadzać podatek do urzędu skarbowego. A czy istnieje jakiś inny sposób na wystawienie "rachunku" dla klienta? np. jakaś umowa o dzieło czy na podstawie zwykłej umowy podpisanej przez obie strony? Jeśli tak to jakiś wzór takiej umowy?
[dyskusja] Faktura VAT czy inne rozwiazanie
-
Bartosz Olszewski
- Działa

-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
Re: [dyskusja] Faktura VAT czy inne rozwiazanie
W tym przypadku najlepsza będzie umowa o dzieło z rachunkiem.
W przypadku tejże umowy obowiązuje opłacenie podatku dochodowego przez zleceniodawcę. Jest on podzielony na zaliczkę na podatek dochodowy, którą pobiera się w wysokości 19% należności pomniejszonej o koszty uzyskania przychodów. Łącznie koszty tegoż podatku wynoszą 19% uzyskanego przychodu, choć mogą wzrosnąć w przypadku korzystania przez wykonującego zlecenie z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych), tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej.
Umowa ta nie jest objęta ubezpieczeniem społecznym, jeżeli zostaje zawarta z innym podmiotem niż pracodawca albo, gdy umowa ta jest jedynym naszym źródłem dochodu.
Jeżeli jednak zawarliśmy umowę o dzieło z pracodawcą z którym pozostajemy w stosunku pracy lub jeżeli w ramach tej umowy (umowy o dzieło) wykonujemy pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostajemy w stosunku pracy, to w świetle ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, uważani będziemy za pracownika i powstanie konieczność opłacenia składek od łącznego przychodu z umowy o pracę i od przychodów z umowy o dzieło.
Wzór wyśle Ci dzisiaj na mail.
W przypadku tejże umowy obowiązuje opłacenie podatku dochodowego przez zleceniodawcę. Jest on podzielony na zaliczkę na podatek dochodowy, którą pobiera się w wysokości 19% należności pomniejszonej o koszty uzyskania przychodów. Łącznie koszty tegoż podatku wynoszą 19% uzyskanego przychodu, choć mogą wzrosnąć w przypadku korzystania przez wykonującego zlecenie z praw autorskich i praw pokrewnych (w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych), tzn. gdy konkretne dzieło ma charakter działalności twórczej.
Umowa ta nie jest objęta ubezpieczeniem społecznym, jeżeli zostaje zawarta z innym podmiotem niż pracodawca albo, gdy umowa ta jest jedynym naszym źródłem dochodu.
Jeżeli jednak zawarliśmy umowę o dzieło z pracodawcą z którym pozostajemy w stosunku pracy lub jeżeli w ramach tej umowy (umowy o dzieło) wykonujemy pracę na rzecz pracodawcy, z którym pozostajemy w stosunku pracy, to w świetle ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, uważani będziemy za pracownika i powstanie konieczność opłacenia składek od łącznego przychodu z umowy o pracę i od przychodów z umowy o dzieło.
Wzór wyśle Ci dzisiaj na mail.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Znalazłem dwie umowy,
http://www.signform.pl/file.php?doc=599 ... format=dot
I są tam niektóre rubryki które trzeba wypełnić konkretną kwotą, ale nie wiem o co im zbytnio chodzi
Dlatego wole się upewnić nim w przyszłości wystawie taki dokument.
---------------------------------------------------
Wynagrodzenie (brutto)
Podstawa opodatkowania
Potrącona zaliczka podatku
Zmniejszanie podatku o kwotę składki ubezpieczenia zdrowotnego
Należna zaliczka podatku dochodowego
Wynagrodzenie netto
Składa na ubezpieczenie emerytalne
Składa na ubezpieczenie rentowe
Składa na ubezpieczenie chorobowe
I to wypełnia zlecenioodbiorca. Mój problem polega na tym że nie mam pojęcia oprócz wynagrodzenia brutto i netto co mam wpisać przy zakupie np. strony www za 100zł. I czy napewno taką umowę z rachunkiem może wystawić osoba niepełnoletnia?
http://www.signform.pl/file.php?doc=599 ... format=dot
I są tam niektóre rubryki które trzeba wypełnić konkretną kwotą, ale nie wiem o co im zbytnio chodzi
Wynagrodzenie (brutto)
Podstawa opodatkowania
Wynagrodzenie netto
Składa na ubezpieczenie emerytalne
Składa na ubezpieczenie rentowe
Składa na ubezpieczenie chorobowe
I to wypełnia zlecenioodbiorca. Mój problem polega na tym że nie mam pojęcia oprócz wynagrodzenia brutto i netto co mam wpisać przy zakupie np. strony www za 100zł. I czy napewno taką umowę z rachunkiem może wystawić osoba niepełnoletnia?
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
Pola dotyczące składek (najprawdopodobniej) można pominąć, ale nie wiem jak to jest z osobą niepełnoletnią... Wiesz, zawsze możesz ta umowe sporządzić na rodziców, ale żeby mieć 100% pewnośc zapytaj na forum www.twoja-firma.pl. Tam często odpowiadają eksperci i nie trzeba nawet się rejestrować.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

W sumie wolałbym brać umowy na siebie niż na rodziców
Zapytam się napewno na tym Forum, gdyż już kiedyś z niego korzystałem tylko zapomniałem adresu 
A te skłądki nie tyle co zdrowotne ale:
Podstawa opodatkowania
Też można pominąć? Głównie to taka umowa potrzebna jest mi do sprzedaży reklamy na witrynie www. A te opłaty podatkowe, które pogrubiłem nie mam pojęcia jak je liczyć i po co one
A te skłądki nie tyle co zdrowotne ale:
Podstawa opodatkowania
Też można pominąć? Głównie to taka umowa potrzebna jest mi do sprzedaży reklamy na witrynie www. A te opłaty podatkowe, które pogrubiłem nie mam pojęcia jak je liczyć i po co one
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
Spytaj tam gdzie Ci podałem adres, bo nie chce Cie w błąd wprowadzać.