Jak zarabiają na siebie serwisy?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Cvaniak
Nowy
Nowy

Jak zarabiają na siebie serwisy?

Post autor: Cvaniak »

Witam,
z pozoru mam proste pytanie, otóż wie może ktoś w jaki sposób i ile zarabia na siebie przykładowa wortal komputerowy o dziennej oglądalności ok. 5000?
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: Jak zarabiają na siebie serwisy?

Post autor: Siwy_PO »

W jaki sposób?? poprzez reklamy na ich stronach typu banery, buttony, linki, przez inne usługi typu konta www, wysyłanie newsów na komórki
A ile?? to zależy od tego ile zaoferuje klient
Cvaniak
Nowy
Nowy

Post autor: Cvaniak »

No dobra, ale możesz podać jakiś rząd wielkości? Nie mam najmniejszego pojecia ile miesięcznie może zarabiać serwis o odwiedzinach 5000 dziennie, 200, 500, 1000, 2000 zł?
masterix
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: masterix »

Problem w tym, że te "rzędy" wielkości również mogą być np od 50zł do 1000zł.

Zależy co oferujesz, ile, jakiej jakości i czy łączysz różne sposoby zarabiania.

pzdr.
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Allen »

Jako, że prowadzę jeden z takich vortali może się wypowiem w tej sprawie ;)

W kwestii ogólnej:

Przychody/dochody teoretycznie da się ustalić od liczby odwiedzających dziennie stronę, ale tylko teoretycznie, ponieważ w praktyce wyniki mogą zaskoczyć, i strona o oglądalności rzędu 1-2000 UU/dzień może zarabiać kilkakrotnie więcej, niżeli vortal mający 8-10 000 UU/dzień. Oczywiście temu drugiemu łatwiej jest znaleźć sposób na dochody.

Wszystko zależy od kilku rzeczy:
- zarządzanie serwisem (rozwój merytoryczny serwisu, głównie testy/recenzje/newsy)
- prezentacja serwisu, layout, jakość świadczonych usług, społeczność tworząca serwis
- kontakty z firmami z branży, nawet tymi małymi, prowadzącymi działalność tylko na rynku lokalnym
- reklama - umiejętność jej organizacji i zarządzania nią (ew. dzierżawa powierzchni przez Agencję Reklamową + własne umowy o reklamę)
- Programy partnerskie (np. AdSense/PP Ebay/Aukcje24)
- prowadzenie sklepu internetowego - np. Znany powszechnie Barwkomp współpracujący z wieloma serwisami o sprzęcie komputerowym w Polsce
- inne, np. zyski z PremiumSMS, jeżeli współpracuje z vortalem udostępniającym taką usługę.

W kwestii prywatnej:

Po wakacjach zamierzam wystartować z nowym wizerunkiem serwisu, czy się sprawdzi? Mam nadzieję, że tak, tymbardziej, że czeka go dużo zmian na lepsze, typu więcej informacji powiązanych z poszczególnymi dziedzinami tematyki serwisu.

----------------
Ja uważam, - pomijając te 5000 UU - że dużą rolę w tym, czy serwis zarabia na siebie odgrywa zarządzanie nim. Bez dobrego zarządzania (prowadzenie serwisu, organizacja redakcji - pełnione funkcje, PR) i bez współprowadzenia sklepu internetowego, serwis ma zasadniczo małe szanse na pozyskanie większych - powiedzmy >800-1000zł dochodów.
Ostatnio zmieniony pt sie 05, 2005 7:19 pm przez Allen, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

to co powiedział Allen się zgadza. Pytasz czy zmiana wizerunku się sprawdzi - jeśli faktycznie będzie dobra, to tak. Powiem na naszym przykładzie, że odwiedzalnośc po gruntownym remoncie i przebudowie zwiększyła się znacząco, dlatego też (ale to nie jest najważniejszy powód) chcielibyśmy odnowić znów stronę.

Ale to taka dygresja do wątku :wink:
Skuzik
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Skuzik »

Ja również zgodze się z Allenem, chociaż. Co do wyboru reklamy to sprawdził bym w statystykach np. z jakiego słowa wchodzą ludzie do naszego serwisu najczęściej.
Allen pisze:Powiedzmy >800 -1000zł dochodów.
Co do kwoty myśle, że po odpowiednim wyborze rodzaju reklamy, oraz dobrym jej ustawieniu może być nawet więcej ;)
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Allen »

Dawid Kulbaka pisze:(...) Pytasz czy zmiana wizerunku się sprawdzi - jeśli faktycznie będzie dobra, to tak. Powiem na naszym przykładzie, że odwiedzalnośc po gruntownym remoncie i przebudowie zwiększyła się znacząco, dlatego też (ale to nie jest najważniejszy powód) chcielibyśmy odnowić znów stronę.

Ale to taka dygresja do wątku :wink:
Dzięki za komentarz :)

W zasadzie sprawdza się, że pierwsze dwa tygodnie od zmiany strony wizualnej i technicznej to okres przystosowania się do nowego wizerunku, za tym zawsze idzie ciekawość Użytkownika, co nowego na stronie, jak wyglądają poszczególne kategorie podstron itd. Później sytuację normuje już aktualizacja serwisu o nowe informacje, bo nie ma nic gorszego, niż niekatualizowana strona z dobrym wizerunkiem graficznym.

Życzę powodzenia z wprowadzaniem zmian :)

Wracając do tematu...

Skuzik, jeżeli chodzi o reklamę to w tym przypadku głos mają reklamodawcy, którzy zainteresują się przeprowadzeniem kampanii reklamowej na danej witrynie. Przeważnie dobiera się to branżą/grupą docelową/wiekową. Wtedy kampania reklamowa jest efektywniejsza, zatem jeżeli szukasz reklamodawców na własną rękę to stawiałbym głównie na firmy z branży, przy wspomnianych 5 000 UU nie trudno znaleźć chętną firmę, jeżeli ceny będą na sprzyjającym poziomie :)

Strona notująca 5000 UU ma duże szanse na to, że zostanie przyjęta do danej Agencji Reklamowej. W pierwszym miesiacu zarobić możesz 1500zł a może i więcej, ale wtedy również Twoja strona przechodzi gruntowny test sprawnościowy mający na celu ustalić efektywność wyświetlania reklam na Twoim votralu, co późnej rzutuje na częstotliwość i różnorodność reklam serwowanych na vortalu.

W zainteresowania reklamą na danym serwisie przez jakąś firmę największą rolę odgrywa jednak ilość osób odwiedzających serwis. Także strona wizualna powinna być estetyczna, aby przyciągnąć reklamodawców a przede wszystkim Użytkowników.

Co do słów, z których wchodzą na serwis najczęściej Użytkownicy to już raczej optymalizacja strony w wyszukiwarkach, a jest o co walczyć! Na własnym przykładzie mogę napisać, że z wyszukiwarek mam ok .30% wejść miesięcznie na serwis.Nie potrzebuję koniecznie pierwszego miejsca w danej frazie (chodziaż lepiej to wygląda ;)), wystarczy, że znajdę się na pierwszej stronie wyników wyszukiwania, ew. w pierwszej 5. Tak czy inaczej mam duże prawdopodobieństwo, że ten Użytkownik odwiedzi mój serwis i przyczyni się także do wzrostu moich dochodów z prowadzenia serwisu.

Jeżeli masz głowę na karku i wiesz jak dobrze zarządzać serwisem, pieniądze same do Ciebie przyjdą, tylko musisz włożyć w to trochę wysiłku, ponieważ tak na prawdę nie ma nic za darmo, a farta w pozyskaniu szybkich i dużych dochodów z serwisu, głównie z przypadku, ma powiedzmy 0,1% prowadzących strony internetowe, jeżeli nie mniej.

P.S. Rozpisałem się na pół A4 ;)
ODPOWIEDZ