No tak, ale pod swojego nie można pisać modułów i bloków??? Jak sam napisałem i wiem czego mi brakuje to mogę sam siebie zadowolićKrzysztof Aszkiełowicz pisze:Właśnie o to chodzi że nie Wojtuś, webmaster strony może dokupić moduł, blok lub sam go stworzyc. Design ma juz w pakiecie (takie są moje założenia)
[Dyskusja] CMS-y
-
Wojciech Jurewicz
- Przelotem

- Kontakt:
Re: [Dyskusja] CMS-y
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Re: CMS W PHP
PHP-Nuke i wszystko jasnemaster82 pisze:Czy mógłby mi ktoś polecić CMSa napisanego w php, najlepiej darmowego?
Interesowały by mnie też jakieś bardziej zaawansowane statystyki,tez w PHP.
help.
thnx
Ach wojtuś no comment
Jak dla mnie PHP-Nuke to pomylka - ilosc bugow i dziur jest taka, ze az strach tego uzywac. IMHO na przecietnej witrynie CMS nie musi miec wcale bardzo rozbudowanej funkcjonalnosci i troszke wiedzy z PHP+MySQL pozwala napisac cos takiego w dosc krotkim czasie.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
MistrzuJakub pisze:Jak dla mnie PHP-Nuke to pomylka - ilosc bugow i dziur jest taka, ze az strach tego uzywac. IMHO na przecietnej witrynie CMS nie musi miec wcale bardzo rozbudowanej funkcjonalnosci i troszke wiedzy z PHP+MySQL pozwala napisac cos takiego w dosc krotkim czasie.
Co do PHP-NUKE wiesz co to są łatki "pathe" może byś odwiedził troche witryn a poźniej zaczął się wypowiadać!
Krzychu, nie goraczkuj sie, bo pomysle, ze nawrociles sie na phpnukizm
wiesz, wingroza tez ma patche... dobre porownanie. co do cms-a zas, to zrobiony przeze mnie kiedys wizerunek.com ma cms-a z duzym dodatkowym panelem do administracji baza mediow. oba sytemy sa dedykowane pod konkretne serwisy. nad kidprotect.pl pracowalem sam ok. miesiaca wlasnie. teraz zmieniam go diametralnie i tez robie cms dedykowany pod nowa wersje. ja sie mistrzu przezte 10 lat juz po stronach nalazilem, wiec najpierw zasiadz grzecznie do manuala php i mysql, naucz sie, zrob cos sam, a potem krzycz
wybacz, ale nie przekonasz mnie, ze system cms, do ktorego na wejciu trzeba instalowac patche jest ok. tak jak nie przekonasz mnie, ze system operacyjny, do ktorego trzeba zainstalowac z 11 krytycznych servicepackow zaraz po instalacji jest spox.... a BTW - wyluzuj... wyluzuj, bracie 
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Czy TY uważasz że ja nic nie umiem, że muszę siedzieć ciągle w manualu. Zwarz na co mówisz. I taki CMS jaki zrobiłeś to rzeczywiście CMS. Co do pathów to PHP-NUKE był najbezpieczniejszym, ale techniki się powiększyły i trzeba było załać luki na nowe technologie. Jeśli masz coś do mojej wiedzy, umiejętności. Napisz odrazu do Dawida.
[email protected]
[email protected]
Krzych - mowilem - nie goraczkuj sie. szanuje twoje prawo do tego, by uwazac phpnuke za dar bozy i najgenialniejsze dzielo programistyczne. co kto lubi. ja mam inne zdanie. od tego jest forum, by wypowiadaly sie na nim osoby, ktore sie roznia w pogladach, inaczej nie byloby dyskusji. to nie jest jednak powod, zebys na mnie napadal i wpadal w jakis amok jak dzieciak. ja twojej wiedzy komentowac nie bede, bo Cie nie znam i nie mam takiej potrzeby ani ochoty. ale to ty napadles na mnie emocjonalnie za moja spokojna, choc oczywiscie subiektywna, wypowiedz na temat php-nuke. poczytaj manualki, napij sie piwka i nie denerwuj sie tak, bo i po co?
a tak BTW - czy ktos z was zna i moze polecic jakis free system CMS (do potestowania sobie) dzialajacy w oparciu o PHP+PostgreSQL? Tak pytam pod katem stron fundacyjnych, bo na NASKowym serwerze MySQL nie ma, a ja do Postgresa podchodze jakos tak jak pies do jeza
a tak BTW - czy ktos z was zna i moze polecic jakis free system CMS (do potestowania sobie) dzialajacy w oparciu o PHP+PostgreSQL? Tak pytam pod katem stron fundacyjnych, bo na NASKowym serwerze MySQL nie ma, a ja do Postgresa podchodze jakos tak jak pies do jeza
To ja polece nasz polski jPORTAL
Maly i prosty w obsludze
Najpowazniejszy blad byl w.... kalendarzu 
www.jportal2.com
www.jportal2.com
dobry CMS to taki który jest napisany bezpośrednio pod klienta; np. CMS2 mojej agencji jest zawsze dostosowywany full pod klienta - i tak powinno być, a co do php nuke to jest darmowe badziewie i na tym strony kooporacyjnej sie nie postawi.... a ten jportal to też nic specjalnego... za niedługo pokaże wam demo naszego nowego CMS'a2.........
Witam wszystkich
Przede wszytskim pisanie cms-a pod określonego klienta ma ta zaletę że nie musi on zawierac funkcji uniwersalności - jest w kończu napisany pod konkretnego klienta co ma ogromne znaczenie jesli chodzi o performance i szybkość jego działania. Wymaga to także o wiele mniej pracy niż napisanie CMS-a uniwersalnego.
Jeśli chodzi o rozgorączkowanego kolegę Krzysztofa A. To poczęści rozumiem jego fascynację php nukiem - znam tego użytkownika z nukepl.com
Wystartowałem z własnym cms-em 2 lata temu i pracuję nad nim do dzisiaj.
Czy warto napisac własnego cms-a ? - napewno, o wiele więcej satysfakcji - przy okazji można się nauczyć PHP - i nauczyć wiele o problemach i dziurach bezpieczeństwa własnego systemu.
Polecam napisanie własnego cms-a każdemu kto ma dużo czasu, kto lubi łamigłówki i jest perfekcjonistą.
Myślę że ja osobiście bedę pracował nad ostateczną wersją mojego systemu jeszce około 2 lat
Pozdrawiam
P.S.
Warto byłoby poprawić artykuł o phpnuke znajdujący się na tej stronie (ROTFL) - autorze zlituj sie nad nami !
Przede wszytskim pisanie cms-a pod określonego klienta ma ta zaletę że nie musi on zawierac funkcji uniwersalności - jest w kończu napisany pod konkretnego klienta co ma ogromne znaczenie jesli chodzi o performance i szybkość jego działania. Wymaga to także o wiele mniej pracy niż napisanie CMS-a uniwersalnego.
Jeśli chodzi o rozgorączkowanego kolegę Krzysztofa A. To poczęści rozumiem jego fascynację php nukiem - znam tego użytkownika z nukepl.com
Wystartowałem z własnym cms-em 2 lata temu i pracuję nad nim do dzisiaj.
Czy warto napisac własnego cms-a ? - napewno, o wiele więcej satysfakcji - przy okazji można się nauczyć PHP - i nauczyć wiele o problemach i dziurach bezpieczeństwa własnego systemu.
Polecam napisanie własnego cms-a każdemu kto ma dużo czasu, kto lubi łamigłówki i jest perfekcjonistą.
Myślę że ja osobiście bedę pracował nad ostateczną wersją mojego systemu jeszce około 2 lat
Pozdrawiam
P.S.
Warto byłoby poprawić artykuł o phpnuke znajdujący się na tej stronie (ROTFL) - autorze zlituj sie nad nami !
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Artykuł poprawiony, troche się już zamieszałem
.
Dzięki tintas za info
Dzięki tintas za info
cmsy maja jedna wade - sa malo elastyczne, w cmsie nigdy nie osiagniemy tego co chcielibysmy osiagac ...
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
CMS'y może nie są elastyczne, ale są tworzone pod klienta. I solidna firma skonfiguruje tak tgo CMS'a jak klient sobie zażyczył.
Czy ktos mogl by mi podal liste 5 najlepszych CMS-ow?
Zawsze sadzilem ze CMS to system zarzadzania trescia a nie grafika... to tak do opinii w postach z poprzedniej strony
Bardzo czesto CMS jest mylony ze zwyklym panelem administracyjnym. Nie wiem dlaczego osoby ktore udestepniaja np. dodanie newsa (poprzez formularz) uwazaja ze ich panel administracyjny jest CMS'em
. Uzytkownik jedyne co moze zrobic w takim panelu to napisac newsa i wyslac do bazy, wow ale CMS
. Podstawa CMS (moim zdaniem) jest jednak edytor WYSWIG. Obojetne czy zostal specjalnie napisany do CMS'a czy nie, ale uzytkownik korzystajacy z CMS'a NIE MUSI znac html'a. A jak w takim panelu administracyjnym czlowiek nie znajacy htmla ma zrobic pogrubioną czcionke?