kodowanie mysql -> php
kodowanie mysql -> php
dlaczego przy pobieraniu danych z bazy mam krzaki?? dzieje sie tak tylko w tym przypadku...jesli podaje "ręcznie" informacje to jest ok...w zmiennej character set w phpmyadmin'ie mam ustawione latin1 i to jest chyba powod..ale w takim razie jak to dobrze skonfigurowac..i jak to ustawic na serwerze..prosze o pomoc...
Re: kodowanie mysql -> php
musisz podac kod, inaczej nic nie pomozemy
nie wiem czy jak podam kod to cokolwiek to pomoże...
chodzi o to ze mam wpisane w pliku php jakie kodowanie ma być:
i jest dobrze jesli sobie wpisze np tak:
ale gdy pobieram dane z bazy danych to się krzaczy...nie ma "ź", "ą" i "ś"
prosze o pomoc
chodzi o to ze mam wpisane w pliku php jakie kodowanie ma być:
Kod: Zaznacz cały
echo '<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">';
echo 'Świeże kurczaczki, źrebię, coś tam';
prosze o pomoc
OK juz sobie poradzilem..Po kilkugodzinnych poszukiwaniach w necie i głowkowaniu w koncu sukces..Sprawa wyglada tak:
MySql koduje w latin1 a php mam ustawionego na latin2 wiec sie krzaczy.
Trzeba wymusic laczenia z baza z kodowaniem latin2(iso-8859-2), Robi sie to tak ze po polaczeniu i przed wybraniem bazy wpisac nalezy:
Jednak dane ktore wczesniej wpisalismy do bazy z kodowanie latin2 zostana krzakami..
Teraz przy wpisywaniu danych bedzie latin2 i przy odczytywaniu tez wiec wsio generalnie ladnie bedzie :]
MySql koduje w latin1 a php mam ustawionego na latin2 wiec sie krzaczy.
Trzeba wymusic laczenia z baza z kodowaniem latin2(iso-8859-2), Robi sie to tak ze po polaczeniu i przed wybraniem bazy wpisac nalezy:
mysql_query("SET NAMES 'iso-8859-2'");Teraz przy wpisywaniu danych bedzie latin2 i przy odczytywaniu tez wiec wsio generalnie ladnie bedzie :]