Patenty na oprogramowanie

To forum daje możliwość komentowania bieżących wydarzeń z sieci. Dyskutujemy o wszelkiego rodzaju nowościach, portalach, akcjach w sieci internet itp.

Czy Parlament Europejski powinien wprowadzić patenty na oprogramowanie?

Tak
0
Brak głosów
Nie
18
100%

Liczba głosów: 18

Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Patenty na oprogramowanie

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Czy Patenty na oprogramowanie mają zostać wprowadzne, czy nie?

Moim zdaniem nie bo ograniczają nam rozwój programistyczny.
2 problemem jest to że nowe programy nie bedą powstawać.

Proszę o wypowiedzi i głosowanie
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: Patenty na oprogramowanie

Post autor: iniside »

Zjednej strony za z jednej przeciw. Za bo chronią prawa autorskie. Przeciw bo programy są w tedy drogie. Bo jeden od drugoego musi kupować patent.
W USA jest takie prawo. I nie jest tam aż tak źle. Co do UE. Microsoft. Ma duże wpływy i jak UE nie wprowadzi takie prawa to oni pewnie będą sie strać je wprowadzić.
Keidyś ktoś napisał w kometarzy na pewnie znanaje wam stronie
"1. Instaluje windows
2. Instaluje WinAmpa
3. I w dupie mam UE i MS"
Jaki z tego wnisek niby patentu mogą zaszkodzić ale wcale nie muszą. Jak ktoś chce coś opatentować to patentuje. Jak nie może w UE to zrobi to w USA (jeśli mu bardzo zależy). I w tedy nic z tego nie będzie. Innymi słowy. Mnie to tam lata. Czy będą patenty czy nie. Bo na mnie to sie pewnie i tak nie odbije. Większość dużego softu, dużych firm. Microsoft, Adobe, Macromedia, Apple. I tak jest opatentowana.
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Łukasz Świerżewski »

Co do mojego zdania, to jest ono następujące:
Oczywiście jestem przeciwny wprowadzeniu takich patentów przez UE. Głównie zależy mi na tym, aby nie zamknęli darmowego dostępu do programów Open Source. Wyobraźcie sobie teraz, że np. PHP jest płatny, a zarazem niedostępny na darmowych serwerach! To koszmar. Oczywiście z przyczyn ekonomicznych, nie powinno do tego dojść, bo taki projekt stracił by powodzenie wśród początkujących webmasterów. A to właśnie oni stają się potencjalnymi użytkownikami. Taki typ patentów budzi zatem wiele zastrzeżeń, ale zobaczymy jak to jeszcze będzie :)
nin
Nowy
Nowy

Post autor: nin »

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:Czy Patenty na oprogramowanie mają zostać wprowadzne, czy nie?

Moim zdaniem nie bo ograniczają nam rozwój programistyczny.
2 problemem jest to że nowe programy nie bedą powstawać.

Proszę o wypowiedzi i głosowanie
Dokładnie tak będzie .
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Nie wiem jak to będzie dokładnie, ale myślę że patenty sie przydadzą, pod warunkiem że nie będą obowiązkowe w każdej sytuacji.

Patent to dobra sprawa dlatego że dzięki niemu można się uchronić przed nielegalnym kopiowaniem i wykożystywaniem naszej aplikacji, nad którą długo pracowalismy.

Zła bo dużo kosztuje i długo się robi. No i podejżewam że standardy jakie aplikacja musi spełniać również są wygurowane.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Wojciech Jurewicz pisze:
Patent to dobra sprawa dlatego że dzięki niemu można się uchronić przed nielegalnym kopiowaniem i wykorzystywaniem naszej aplikacji, nad którą długo pracowalismy.
Nie ma takiem możliwości Wojtku, co powiesz na wszelkiego rodzaju cracki, zabiezpieczenia systemów, wersje trial, zakazy handlu...? Idź na pierwszy lepszy rynek.. zobaczysz jak ładnie i legalnie można łamać prawo, czy mam rację?
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Dawid Kulbaka pisze:Nie ma takiem możliwości Wojtku, co powiesz na wszelkiego rodzaju cracki, zabiezpieczenia systemów, wersje trial, zakazy handlu...? Idź na pierwszy lepszy rynek.. zobaczysz jak ładnie i legalnie można łamać prawo, czy mam rację?
Ładnie może i tak, ale legalnie to nie. Bo ty czy ja to mogę sobie mieć w domu piraty. Ale np. w firmie, w szkole czy innej oficjalnej działalości nie ma takiej możliwości. Są kontrole i inne tego typu sprawy co mogą wejść do twojej firmy czy pracowni i przewertować twój komputer. A jak coś znajdą bez licencji do kiepsko... Tak więc tylko we własnym zakresie takie kombinowanie może przejść...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Nie bądź taki pewnie. Ostanio BSA robi naloty takżne zwykłych użytkowników. Więc radze sie mieć na baczności ;)
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

iniside pisze:Nie bądź taki pewnie. Ostanio BSA robi naloty takżne zwykłych użytkowników. Więc radze sie mieć na baczności ;)
A to ciekawe... Ciekawe jakim prawe dojdą do twojego komputera??? Możesz mi powiedzieć skąd coś takiego wiesz? Bo z tego co ja wiem, to nikt do twojego domu - a co za tym idzie komputera - nie wejdzie bez nakazu sądowego albo twojego pozwolenia. A żeby zdobuc nakaz musi mieć podstawy i dowody z wiarygodnych źródeł... (Czyli np. włamać się do twojego kompa, co z kolei nie jest dozwolone)...

Więc czekamna wiadomość skąd ty wiesz o takich nalotach.

Wyjątkiem są komputery stojące w domu, ale kupione na firmę...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Wiesz TV znajomi mi mówili o takich dziwnych sprawach. BSA to nie polska policja. I powoli zaczynają zgarniać zwykłych userow. Choćby poprzez Windowsa XP. Jak ktoś ma pirata i stałe łącze a co za tym, idzie stałe IP. To go mają i mają dowody. Przeciwnie które są nie dopodważenia. A dowodem jest głupi key (ale nie ten używany do istalacji) ale ten kóry widać po klknięci na włąsciwosci mojego komputera. A to tylko jedna z zapene wielu żeczt jak dojść do kompa.
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Ja bym proponował abyście trzymali się tematu! :evil:
nin
Nowy
Nowy

Post autor: nin »

Wojciech Jurewicz pisze:Wyjątkiem są komputery stojące w domu, ale kupione na firmę...
proszę jaśniej 8)
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

nin pisze:
Wojciech Jurewicz pisze:Wyjątkiem są komputery stojące w domu, ale kupione na firmę...
proszę jaśniej 8)
Jeżeli kupujesz dla dzieciaka komputer na fakturę która jest wystawiona na twoją firmę, to mogą skontrolować ten komputer bez nakazu...
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

wróćmy do tematu
nie wiem czy zmieni się to jakoś po wejściu do uni europejskiej, ale jeżeli nie to Polska zostanie daleko w tyle bo, np: nowy PS pojawi się na rynkach a tu wpada na nasz kraj, zanim będzie można go kupić adobe będzie musiało go opatentować, w Polsce trwa to około roku, więc gdy pojawi się PS9 my będziemy mogli juz używać PS8 (z dumą??)
ODPOWIEDZ