[dyskusja] Jaki powinien być dochodowy serwis?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

[dyskusja] Jaki powinien być dochodowy serwis?

Post autor: Bartosz Olszewski »

Zapraszam wszystkich do dyskusji na powyższy temat. Jak uważacie co powinien posiadać w sobie serwis, aby generował średnie lub duże dochody?

Ja osobiście uważam:

:arrow: Dobrze wykonaną szatę graficzną, z dobrze dobraną nawigacją. Przede wszystkim nie powinno być tam tzw. "kluczenia" między linkami, czytaj. Redakcja -> Spis redakcji -> Kontakt -> Jan Kowalski. Tylko odrazu w Redakcja -> Spis redaktorów.

:arrow: Starannie i w miarę profesionalnie napisane artykuły lub inne treści w serwisie. Codzienne aktualizacje, newsy itd. - jeżeli jest to serwis "szybkiego rozwoju", a nie przypadkiem strona tematyczna.

:arrow: Dobrze przeprowadzoną kampanie reklamową. Powinien być wypozycjonowany w podstawowych wyszukiwarkach: Onet.pl ,Wp.pl, Interia.pl, Netsprint.pl, Gogle.pl, o2.pl. Jeżeli jest to możliwe to w granicach 1-10 miejsce. Najlepiej jakby się znajdowała w pierwszej 3 wyników.

:arrow: Dobrze dobrany zespół redakcyjny. Nie może to być ktoś "pierwszy lepszy". Osoba taka powinna znać się na rzeczy którą wykonuje. Najlepiej jest wprowadzić okres testowy (śr. 3-4miesiące).

:arrow: Niezawodny serwer jest podstawą do sukcesu. Jeżeli nie jesteś w stanie wyłożyć 500-1000zł na profesionalny hosting, poszukaj firmy która zgodzi się zasponsorować Twój serwis. Jednak pisząc taki e-mail powinieneś zwrócić z szacunkiem do firmy i przede wszystkim podać firmie hostingowej bardzo dobrze argumenty aby zasponsorowali właśnie Twój serwis. Przy wyborze hostingu należy kierować się jego popularnością i opinią wśród Internautów. Już kilkarotnie pisałem listę sprawdzonych przeze mnie serwerów i uznanych za bardzo dobre, ale napisze jeszcze raz:
- www.home.pl
- www.sisco.pl
- www.lap.pl
- www.vel.pl
- www.iserwer.pl
- www.superhost.pl

Teraz jakich informacji chciałbym się od was dowiedzieć:

:arrow: Uważacie że artykuły powinny być pisany w sposób poważny, wręcz żeby rzucało się w oczy, że artykuł jest pisany przez profesionalny serwis, czy bardziej tak na luzie?

:arrow: Jakie formy reklamy obecnie są tanie i popularne ale zarazem przynoszą dobre efekty?

:arrow: W jaki sposób pozyskiwać klientów na miejsce reklamowe w swoim serwisie? Forum, może ogłoszenie w jakieś gazecie np. Gazeta Wyborcza, czy też może wysyłać oferte to niektórych firm ze swoją propozycją reklamy - coś w stylu oferty?

:arrow: Czy reklamodawców będzie więcej gdy PR=8, jest do tego bardzo trudno doprowadzić, dlategoż pytam.

:arrow: Jakie ceny bylibyście w stanie zapłacić za 10000 unikalnych odwiedzin przy oglądalności serwisu 7500 unikalnych odwiedzin dziennie i PR=8? - ceny w kategoriach: baner, button, scyscraper, pop-up, pop-under, watermark (tło na stronie z nazwą firmy/serwisu)

Czekam na opinie.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [dyskusja] Jaki powinien być dochodowy serwis?

Post autor: iniside »

Przedewszystkim informacje powinny być za free... Dostaje cięzkiej ... (....) jak widze, że musze zapłacić za jakąś informacje...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Chcę zauważyć, że w poprzednim moim poście nie mówiłem nic o komercyjnej informacji. Takie coś jest kluczem do porażki. Chyba, że będziemy publikować jakąś dużą część materiałow za darmo na stronie, a poza tym prowadzili e-gazete, w której będą zawarte inne artykuły i np. wysłanie gazety w formacie pdf to koszt 1 + VAT (płatność smsem). To wcale nie byłby głupi pomysł, ale pod warunkiem, że serwis posiadałby duże grono czytelników.

Sam osobiście jestem za niekomercyjną informacją.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Bartosz Olszewski pisze:Takie coś jest kluczem do porażki.
Sam osobiście jestem za niekomercyjną informacją.
poczytaj raporty, to zobaczysz ze sie mylisz. choc osobiscie nie mam zamiaru stosowac to jednak po reklamie wizualnej jest to kolejne dosc spore zrodlo dochodow na amerykanskim rynku.

u nas zobacz mniammniam.pl e-pawnik.pl pb.pl te witryny z tego zyja i nie uwzam, by byl to klucz do porazki.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Może bardziej sprecyzuje swoją wypowiedź :) Chodzi mi bardziej, że nadmierne koszty związane z dostępem do informacji napewno sprawią, że mniej użytkowników będzie chciało za to płacić - chyba i tu jest jeden wyjątek:

Mianowicie, użytkownicy będa chętnie płacili, jeżeli informacje za które zapłacą będą unikalne i bardzo dobrze napisane. Jeżeli ktoś wykupi dostęp do jakiegoś materiału i po przeczytaniu go poszuka w Internecie i znajdzie podobny lub niewiele gorszy napewno nie wróci na stronę aby wykupić dostęp do kolejnych materiałów. Dlatego z komercjalizacją materiałów trzeba ostrożnie :)
-MW-
Kontakt:

Post autor: -MW- »

Pozwolę się wtrącić do dyskusji - jakiegoś strasznego doświadczenia w zarabianiu na serwisach nie mam jednak że pewne zdanie już tak :lol:

co do materiałów zamieszczanych
:arrow: 1 – pierwsza i podstawowa zasada – należy wiedzieć o czym się pisze, jak już ktoś chce zarabiać na sprzedaży informacji, rzetelność i „fachowość” tekstów to sprawa podstawowa
:arrow: 2 - powinno się wiedzieć dla kogo piszesz materiał
:arrow: 3 – powinno się wiedzieć dla kogo pisać (to się chyba nazywa target) - dla młodszej hym młodzieżowej że tak to nazwę "widowni" nie popiszesz stylem profesora nauk ścisłych , tym samym dla profesora nauk ścisłych nie napiszesz tekstów żargonem z ulicy.
:arrow: 4 – ogólny odbiór serwisu – osobiście nie zapłaciłbym ni grosza za artykuł opublikowany na beznadziejnie wyglądającej stronie, (to się chyba nazywa identyfikacja wizualna), jak coś ładnie opakowane to większa szansa że ktoś to kupi, w tym przypadku wygląd serwisu jest opakowaniem informacji.
:arrow: 5 – szybkość transakcji – najlepiej to chyba jakiś sms albo płatność internetowa, tak aby nie trzeba było czekać kilka godzin aż ktoś zatwierdzi transakcje – to musi się odbywać bez opóźnień – płacisz i po minucie czytasz.
:arrow: 6 – oprócz samej płatnej treści powinno się zachęcić potencjalnego klienta do kupna, materiałami promocyjnymi w sensie – darmowych kawałków artykułów, e -zin itp.
Nie przypadkiem napisałem promocyjnych, to dość istota kwestia – takie materiały to jeden z najbardziej sensownych sposobów kontaktu z potencjalnymi klientami, a kluczem jest zawarta w nich treść. Tutaj nie wystarczy chyba skopiowanie wstępu do artykułu i ”rzucenie” na wystawę.

:arrow: Co do treści, swoim skromnym zdaniem myślę iż po wpisaniu odpowiedniego słowa w googlach jest bardzo duża szansa że potencjalny klient znajdzie bardzo wiele podobnych tekstów do tych za które właśnie zapłacił. Podobna analogia rzuca mi się co do tekstów w gazetach czy książkach – mianowicie w ostateczności po co płacić za gazetę, czy książkę jak teoretycznie można samemu tych informacji poszukać :lol: .
Więc myślę że nie w tym problem że tekst jest unikalny, a w tym że opisuje coś co akurat kogoś interesuje, w tym że ktoś nie musi szukać godzinami w googlach jakiejś informacji, ale ma ją podaną na talerzu – wystarczy wysłać jednego głupiego sms'a za x zł twisted: .

A nawet jeżeli masz serwis unikalny jedyny, taki że naj naj, a treść jak najbardziej unikalną i jedyną w swoim rodzaju, nie łudź się ze za jakiś czas nie powstanie 5 podobnych, - nie sztuka być na szczycie 2 miesiące, no chyba że ktoś jest geniuszem lingwistycznym i posiada informacje tylko i wyłącznie jemu znane.:idea:

Wszystko to można chyba zamknąć w 6 słowach – dobra promocja, dobry produkt, miła obsługa. :-D .
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

Bartosz Olszewski pisze:z komercjalizacją materiałów trzeba ostrożnie :)
Zgadza sie. Najlepszym przykladem jest portal wp i jego oplaty za gry online. Liczba userow spadla drastycznie. Nie wiem w sumie ile czasu trwal taki stan rzeczy, ale widac, ze sie nie oplacil ostatecznie.
Moim zdanie problem tkwi w rozpoznaniu rynku. Trzeba sie zastanowic czy cos za co chcemy pobierac oplate nie jest gdzie indziej darmowe i jednoczesnie prezentuje podobny poziom.
-MW- pisze:Co do treści, swoim skromnym zdaniem myślę iż po wpisaniu odpowiedniego słowa w googlach jest bardzo duża szansa że potencjalny klient znajdzie bardzo wiele podobnych tekstów do tych za które właśnie zapłacił.
Zapewniam Cie, ze jest masa rzeczy, ktorych w internecie nie znajdziesz. Sa informacje publikowane np. wylacznie w periodykach naukowych, do ktorych dostep jest znacznie utrudniony, nawet jesli masz zamiar za niego zaplacic.
Dodatkowo istnieje problem weryfikacji informacji. Czy np. jestes przekonany, ze darmowa informacja prawnicza lub medyczna jest prawdziwa?
_ash_
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: _ash_ »

delfin pisze:Czy np. jestes przekonany, ze darmowa informacja prawnicza lub medyczna jest prawdziwa?
A czy jestes przekonany, ze platna jest prawdziwa? Przez analogie: czy lepszy jest platny windows czy bezplatny linuks? Jedni uwazaja, ze tak, inni ze inaczej ;)
Dom

Post autor: Dom »

No właśnie, przeczytałem, oglądałem poprawiłem zgodnie z instrukcją i niccccc.
Wiem, że znowu zle zrobiłem, że to powinno być tak i tak.
Jedyny dochód jaki był to ten, który dostał niby fachowiec od poprawiania.
Jak zrobiłem wg ksiązki to zle, bo takie książkowe.
Prawdopodobnie moja propozycja będzie idealna i jedyna dla fachowców od tworzenia dochodowych serwisów internetowych.
Proponuję:
1. wpisać się tu na listę wszystkich fachowców
2. wykonać wysokodochodowe serwisy internetowe
3. wpłacać na moje konto bankowe 15% dochodu ale nie mniej niż średnia krajowa.
Ze swej strony przekażę każdemu nr konta bankowego.
Panowie, to jest oferta zgodna z instrukcją i nie do odrzucenia.
I po raz drugi panowie, gdyby był uczciwy podział pracy i płacy w naszym kraju to w każdym domu stał by serwer internetowy bo takie było by zapotrzebowanie.
Teraz jak zaproponujesz miejsce na serwerze małej firmie za 20 zł/rok i zrobienie informacyjnej strony za 100 zł to ona nie ma pieniędzy na taką usługę.
Ile jest w kraju uczni a ile ma strony internetowe. Jaka to potęga klientów.
Panowie pomyślcie, dlaczego ich nie ma w internecie.
Czy wszyscy wszystko już mają?
Jak zbudujesz portal, z którego będzie wychodzić ręka, która da 20 zł na założenie konta w internecie to jeszcze nie jestem pewny, i tu chyba mam 120% racji, że dany klient założy to konta w internecie.
Różnego rodzaju mieszanie w garze jakim jest sieć internetowa nie przyniesie dochodu jeżeli nie będzie się rozwijać.
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

_ash_ pisze:A czy jestes przekonany, ze platna jest prawdziwa?
Tak, bo za nia place i mam rachunek za porade taka czy inna. Jest oczywiscie cala masa serwisow z nieaktualnymi danymi. Mialem taki przyklad przy ustalaniu aktualnych stawek VAT. Probelm wlasnie tkwi w tym czy portal jest prowadzony przez firme, ktora bierze za swoje dzialania odpowiedzialnosc, czy przez nawiedzonego webmastera, ktory podpisal umowe z wapaczem :-)
Dom pisze:Teraz jak zaproponujesz miejsce na serwerze małej firmie za 20 zł/rok i zrobienie informacyjnej strony za 100 zł to ona nie ma pieniędzy na taką usługę.
Ja mylse, ze problemem jest przekonanie do skutecznosci takiej strony. Z ostatnich badan wynika, ze przedsiebiorcy niedoceniaja internetu klik
Dom

Post autor: Dom »

Również czytam co różni pismacy piszą. Inaczej jest napisać z materiałów dostpnych w prasie czy internecie a inaczej jest napisać z kontaktów z tzw małym biznesem.
Mały biznes to brzmi jak westchnienie do Boga bo tak naprawdę są to robotnicy zepchnięci na własne ubezpieczenie którym można nie wypłacać za wykonaną pracę a rzemiosło wykrusza się.
Właśnie ci ludzie, u nich w warsztacie można dowiedzieć się wszystkiego jak jest naprawdę. Oni mówią jasno i wyrażnie "a Ty myślisz, że ja chce stać w kolejce w banku, że ja niechce kontaktów elektronicznych z moimy zleceniodawcami, jeżeli tak myślisz to zle myślisz"
Tak, ja im wierzę bo większość to moi znajomi z okolicy i nie mają powodu aby mówić nieprawdę. Moja okolica jest taka sama jak wszystkie inne w kraju.
Tak delfin, nawet wysoka cena z VAT-em ich nie przekonuje. Ona w ogóle ich nie przekonuje bo nie mają pieniędzy.
Oferty z wysoką ceną można składać dużym firmą ale i oni wolą zatrudnić człowieka, który przy okazji potrafi obsłużyć CMS-a i mają problem z głowy.
Byłem w dość dużej firmie, którą prowadzi dobry znajomy i w tym samym czasie przyszedł młody człowiek z ofertą internetową. Uzgodniliśmy, ze nie będę odzywał się w tej rozmowie. Jak ten młody człowiek napracował się z przedstawieniem oferty internetowej a i tak nie otrzymał zlecenia. Ja też nie.
Strona internetowa dla firmy jest zwykłą wyzytówką, którą prowadzi właśnie zatrudniony przedstawiciel handlowy i to dość często na własnej lini i serwerze.
Teraz ważniejszy jest dostęp do sieci internetowej bo szpeca od techniki reklam mały biznes nie zatrudni.
Chyba, że szpec od reklamy zaproponuje małej firmie 15 % ale nie mniej niż średnia krajowa miesięcznie
No tak, to są realia ale dyskutować można i trzeba i bezpłatnie.
_ash_
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: _ash_ »

delfin pisze:Tak, bo za nia place i mam rachunek za porade taka czy inna.
Wiesz, wydaje mi sie, ze o prawdziwosci informacji nie decyduje jednak tylko cena ;) Ja bym tak zbytnio nie polegal na tym, ze jak duzo zaplace, to wszystko jest dobrze.
Przyklad z innej beczki, ale realny: Wariant pierwszy: placisz 1500 euro za lot z Frankfurtu do Krakowa Lufthansa i z powodu jakiegos tam ladujesz w Bukareszcie i do Krakowa jedziesz autokarem dwa dni. Wariant drugi: kupujesz w promocji w tanich liniach lotniczych bilet na ta sama trase za 1 euro i dolatujesz bez problemow.
borcenty
Nowy
Nowy

Post autor: borcenty »

Bartosz Olszewski pisze:Uważacie że artykuły powinny być pisany w sposób poważny, wręcz żeby rzucało się w oczy, że artykuł jest pisany przez profesionalny serwis, czy bardziej tak na luzie?
To oczywiście zależy od tego do kogo piszesz. Jak Twój serwis jest kierowany do dzieciaków/młodzieży to możesz śmiało zacząć "elo Ziomki" ale jeśli Twój serwis to analiza ekonomiczna rynku UE to już nie wypada. Nie oznacza to jednak że w tym drugim nie można sobie pozwolić na żart - można, nawet trzeba, pod warunkiem że będzie on inteligentny, nie wpleciony "na sile" i na poziomie
Bartosz Olszewski pisze: Jakie formy reklamy obecnie są tanie i popularne ale zarazem przynoszą dobre efekty?
Jeśli serwis coś sprzedaje (może to być materialny produkt lub na przykład dostęp do sewisu) to najlepszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem są programy partnerskie. To jedyna forma która pozwoli Ci płacić za EFEKT reklamy a nie za reklamę. No i jedyna która pozwoli Twoim banerom bez dużych (w zasadzie bez żadnych) inwestycji zaistnieć na wieeeelu serwisach

Biorąc pod uwagę fakt że skuteczność (czyt. klikalność) klasycznych banerów wynosi... 1,5-3,5 % (:!:) - płacenie za tego typu reklame nie jest najlepszym pomysłem
Bartosz Olszewski pisze: W jaki sposób pozyskiwać klientów na miejsce reklamowe w swoim serwisie? Forum, może ogłoszenie w jakieś gazecie np. Gazeta Wyborcza, czy też może wysyłać oferte to niektórych firm ze swoją propozycją reklamy - coś w stylu oferty?
adnet.pl to agencja reklamowa która zajmuje się pośrednictem w tej kwestii. Ukłąd jest dość uczciwy bo jeśli sam znajdziesz sobie klienta - oni nic za to nie biorą. Natomiast jeśli oni znajdą Ci klienta kasują chyba 30% o ile dobrze pamiętam. Do tego zapewniają Ci monitoring i dokładną analizę oglądalności prowadzoną przez GEMIUS. Sęk w tym że wymagają minimum 50tyś wejść miesięcznie.
Bartosz Olszewski pisze: Czy reklamodawców będzie więcej gdy PR=8, jest do tego bardzo trudno doprowadzić, dlategoż pytam.
nie wydaje mi się. reklamodawcę interesuje przede wszystkim oglądalność
i profil Twoich oglądających
Bartosz Olszewski pisze: Jakie ceny bylibyście w stanie zapłacić za 10000 unikalnych odwiedzin przy oglądalności serwisu 7500 unikalnych odwiedzin dziennie i PR=8? - ceny w kategoriach: baner, button, scyscraper, pop-up, pop-under, watermark (tło na stronie z nazwą firmy/serwisu)

to jest troszkę jak kupowanie kota w worku (mówię z perspektywy właściciela sklepu internetowego) - wejdzie 10tyś userów i żaden nic nie kupi i co? trace ileś tam PLN. dlatego zdecydowanie bardziej wolę odstąpić komuś % od wartości sprzedanego towaru. Tym bardziej że płacę dopiero wtedy kiedy sam dostaję pieniądze - nie muszę "zamrażać" pieniędzy w reklamie, której skuteczności nie jestem pewien.

PONADTO:
grafika na wysokim poziomie owszem, ale wiele jest designerów którzy dają upust swojej wyobraźni i w efekcie trzeba się przedrzeć przez tony niepotrzebnych zupełnie pierdół (mam na myśli elementy graficzne) które zakłócają tylko odbiór. Wg mnie design powinien być estetyczny, tak żeby miło się oglądało ale powinno go być możliwie jak najmniej. Swego czasu zachwycałem się serwisem www.pdk.pl jako mistrzowskim zastosowaniem flasha, wyczuciem estetyki, itp. Aż do dnia kiedy wpadł mi w ręce raport mówiący iż zdecydowana większość oglądających nie pamięta co promowała (jaką firmę) powyższa strona. Ludzie zachwycają się grafiką zapominając po co właściwie tu przyszli. Inna sprawa że strona zrobiła wokół siebie tyle szumu że internauci posyłali ją między sobą na zasadzie "patrz jakie zajebiste" (a zatem darmowa reklama dla pdk)
Bartosz Olszewski pisze: Chcę zauważyć, że w poprzednim moim poście nie mówiłem nic o komercyjnej informacji. Takie coś jest kluczem do porażki.

Absolutnie się nie zgadzam. Zasadniczą wadą darmowych stron jest to że prowadzącemu w końcu kiedyś się to znudzi. Albo mają do wyboru płatne zlecenie lub kilka godzin przy swojej stronce wybiera płatne zlecenie. W efekcie darmowa strona nie ma takiej samej zawartości jak płatny serwis. Niektóre serwisy dają "wersję demo" dla zapoznania się z poziomem użyteczności danego serwisu.
Dom pisze: Teraz jak zaproponujesz miejsce na serwerze małej firmie za 20 zł/rok i zrobienie informacyjnej strony za 100 zł to ona nie ma pieniędzy na taką usługę.

za 100pln zrobisz stronę która przyniesie korzyść danej firmie? wypozycjonujesz ją i opracujesz ją tak, że firma naprawdę na tym zarobi?
ODPOWIEDZ