Witam,
Strona główna serwisu chemia indeksowana jest przez wyszukiwarkę google (pageRank=4). Dziwne, ale od kilku miesięcy nie indeksowane są podstrony serwisu. jeżeli na którejkolwiek podstronie w Netscape kliknę prawym klawiszem na stronie i wybiorę właściwości to otrzymuje komunikat Robots noindex, Robots none.
Co może być przyczyną takiego zachowania.
W kodzie html w sekcji meta nie zabronilem indeksowania podstron.
Serwis ma sporą odwiedzalność, ale przkierowania z google występują tylko dla słów ze strony głównej. Serwis założony został na serwerze płatnym www.tanihost.com.
Dziwne zachowanie google
Re: Dziwne zachowanie google
A sprawdzales robots.txt? Moze provider wsadzil jakis domyslny?
A jesli mowisz o stronach dostepnych z tego drzewka w menu, to mala jest szansa, ze robot tam wejdzie, bo musialby wykonac javascript, zeby uzyskac url podstrony, a tego roboty nie robia... Musisz zmienic menu i juz
edit: masz na podstronach kod: wiec sam mowisz, zeby nie indexowal... 
A jesli mowisz o stronach dostepnych z tego drzewka w menu, to mala jest szansa, ze robot tam wejdzie, bo musialby wykonac javascript, zeby uzyskac url podstrony, a tego roboty nie robia... Musisz zmienic menu i juz
edit: masz na podstronach kod:
Kod: Zaznacz cały
<meta name="Robots" content="NOINDEX" />Re: Dziwne zachowanie google
Dzięki _ash_, ale to o czym piszesz jest oczywiste i sprawdziłem w pierwszej kolejności:
Robots.txt jest chyba wporządku:
# Robots.txt file from http://www.chemorganiczna.com
#
# All robots will spider the domain
User-agent: *
User-agent: Mediapartners-Google*
Disallow:
Na stronie głównej jest donośnik do mapki, na której są linki do wszystkich podstron, więc wydaje mi się, że powinno to działać.
na podstronach nie ma kodu (wyjątkiem mogą być strony, które przeznaczyłem do wydruku) 
Robots.txt jest chyba wporządku:
# Robots.txt file from http://www.chemorganiczna.com
#
# All robots will spider the domain
User-agent: *
User-agent: Mediapartners-Google*
Disallow:
Na stronie głównej jest donośnik do mapki, na której są linki do wszystkich podstron, więc wydaje mi się, że powinno to działać.
na podstronach nie ma kodu
Kod: Zaznacz cały
<meta name="Robots" content="NOINDEX" />Re: Dziwne zachowanie google
google mowi, ze ma okolo 42 zindexowanych stron dla Twojego serwisu: http://linkownia.net/24
Co do NOINDEX, to moze akurat przypadkiem trafilem na te kilka stron
Czytales ten dokument?
Co do NOINDEX, to moze akurat przypadkiem trafilem na te kilka stron
Czytales ten dokument?
Re: Dziwne zachowanie google
-ash- Jesteś wielki.
Wiele mi dało do myślenia to co napisałeś, a jednocześnie nie dawoało mi spokoju to, że rzeczywiście we właściwościach strony pojawiały się napisy robots none, noindex.
Strony (podstrony) były OK, ale miałem kilka includowanych plików i dla nich było ustawione w meta noindex, none!
W rezultacie google nie wiedział co ma czynić
Poprawiłem to i mam nadzieję, że będzie OK
Masz u mnie duuże piwo!
Wiele mi dało do myślenia to co napisałeś, a jednocześnie nie dawoało mi spokoju to, że rzeczywiście we właściwościach strony pojawiały się napisy robots none, noindex.
Strony (podstrony) były OK, ale miałem kilka includowanych plików i dla nich było ustawione w meta noindex, none!
W rezultacie google nie wiedział co ma czynić
Poprawiłem to i mam nadzieję, że będzie OK
Masz u mnie duuże piwo!