Wysokość wiersza/kolumny
Wysokość wiersza/kolumny
Witam wszystkich jako, że ejst to moj pierwszy post na tym forum. Mam jak wiadomo problem z wysokością wiersza/kolumny. Chciałbym przypisać im stałą wysokość po przekroczeniu ktorej w wierszu pojawialby się suwak, bo jeśli tak nie jest strona niemiłosiernie mi sie rozwleka. Probowałem różnych sposobów ale niestety kiedy wpisuje height nic sie nie dzieje juz nie wiem co to moze byc. Z góy dziekuje za szybka rzetelna pomoc.
Re: Wysokość wiersza/kolumny
Zacznijmy od tego, że efekt jaki chcesz wykorzystać na swojej stronie będzie mało profesjonalny... No, ale jak już bardzo chcesz to zrobić, to podaje rozwiązanie:
Otóż w CSS'ie mamy taki atrybut jak "overflow", który określa co zrobić, gdy zawartość elementu nie mieści się w rozmiarach podanych przez width i/lub height. Wystarczy w kolumnie (z tego co rozumiem to stosujesz <table>) wstawić div'a z bezwzględną wysokością podaną najlepiej w pikselach (lub ustawioną na 100%, gdy wysokość definiujesz w bloku obejmującym), z szerokością na 100% oraz z atrybutem "overflow" o wartości "auto". Powinno to wyglądać w ten sposób:
Z tego co słyszałem to polecenie "overflow" według CSS 2.1 można również zastosować do komórek tabeli. Pokombinuj.
PS. Z tego co wiem to atrybutu "auto" dla "overflow" nie obsługuje m. in. Opera 6.
Otóż w CSS'ie mamy taki atrybut jak "overflow", który określa co zrobić, gdy zawartość elementu nie mieści się w rozmiarach podanych przez width i/lub height. Wystarczy w kolumnie (z tego co rozumiem to stosujesz <table>) wstawić div'a z bezwzględną wysokością podaną najlepiej w pikselach (lub ustawioną na 100%, gdy wysokość definiujesz w bloku obejmującym), z szerokością na 100% oraz z atrybutem "overflow" o wartości "auto". Powinno to wyglądać w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
<div style="width: 100%; height: 100px; overflow: auto">Tutaj jakiś tekst</div>
PS. Z tego co wiem to atrybutu "auto" dla "overflow" nie obsługuje m. in. Opera 6.
Skoro mowisz ze malo estetyczny to co polecasz w tym wypadku?
A jesli zamiast suwaka zastosowac 2 strzaleczki po najechaniu na ktore tekst bedzie sie powoli przewijal - tylko jak to zrobic?
A jesli zamiast suwaka zastosowac 2 strzaleczki po najechaniu na ktore tekst bedzie sie powoli przewijal - tylko jak to zrobic?
Ja bym osobiście nic nie zmieniał, hołduję zasadzie, że na stronie powinien być jeden suwak (i ewentualnie drugi przy szerokości okna mniejszej od 800 pikseli), choć rozwiązanie, które zaproponowałeś, przy zachowaniu odpowiedniej elegancji IMHO mogłoby być dobre.
Już sobie z tym poradziłem dziekuje za zainteresowanie jrezeli chce ktos zobaczyc efekty zapraszam na www.members.lycos.co.uk/quakelotr/aaa/glowna.php