euroart

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
KAZpl
Kontakt:

euroart

Post autor: KAZpl »

Proszę o ocenę mojej stronki.
Wcześniejsza wersja był już oceniana, tzn zmieszana z błotem.
Czy teraz wyglada już jako tako ?
Dodam że robię ją, ucząc się jednocześnie na błędach, więc proszę o konkretne sugestie.
http://www.euroart.waw.pl
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: euroart

Post autor: Mateusz Bogolubow »

wczesniejszej wersji sie dokladnie nie przygladalem, ale nie ma jakis wiekszych zmian?!
katarycka
Nowy
Nowy

Post autor: katarycka »

Jest lepiej niż było.Strona główna jest znacznie lepsza.W pierwszej kolejności powinieneś poprawić, jeśli mogę radzić,miejsca gdzie jest reklamowany serwis turystyczny.Tam jest bardzo żle.Natomiast co do strony głównej to warto zastanowić się nad zamianą tego fioletu .Rozumiem że opakowań reklamowanych w topie nie możesz zmienić .W nich przeważa dużo ostrej zieleni.Ta zieleń żle gra z tym fioletem.Może ten fiolet zrób bardziej przezroczysty lub pastelowy.I może cienie trochę bardziej delikatne.Jest jednak lepiej.Powodzenia.
yarpo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: yarpo »

ja bym zlikwidował do podswietlanie tła linku po najechaniu. Dodałbym też jakiś mały punkcik [kwadrat czy coś takiego] przed każdym linkiem po lewej. Po najechaniu zmieniałby delikatnie kolor.

Po prawej daj większy margin dla textu, bo się trochę skleja z tłem juz przy samym końcu linii.

Po lewej jest taki animowany gif... ja bym nie umieszczał czegoś takiego - choć nie przeszkadza, to radziałbym zwykły link - tak jak wyżej, powiedzmy oddalony o15 lini od ostatniego linku z podwójjna linią u góry - tak aby było widac, że to coś nowego:)

Niej po lewej jest jeszcze bardzo dużo, bardzo małego textu - nieczytelne. szczerze, jak widzę tylke tekstu taką czcionką to nie chce mi się go czytać:-)
W texcie po prawej dałbym też wiekszy odstep między kolejnymi liniami:

Kod: Zaznacz cały

line-height: 130%; 
na dole sa takie drobne linki - nie dałoby się ich lekko skrócić i oddzielić: np. jakimś ciekawym małym kółkim [grafika] lub choćby '||'. Też usunąłbym podświeltanie.

Co do tych dolnych bannerów "reklamowych"... nie wiem, czy ktos będzie na nie klikał, więc szybko mogą ci wycofać sie reklamodawcy:(

Kolor tła całej strony [chodzi mi o ten ciemny kolor wokół] zmieniłbym na biały, lub bardszo delikatnie siwy-wpadający w niebieski. Nie wiem czy wyglądałoby lepiej, ale warto sprawdzić.

Po tym poscie jeszcze stwierdzisz , że cie zjechalem - wcale nie. Stronka mi się generalnie podoba. A kilka zmian - własciwie kosmetycznych może spowodować, że barzie naprawdę niezła.

PS. T co napisałem to moje włane subiektyne opinie - nie każdy musi się z nimi zgodzić. Szanuje wasze zdanie - szanujcie moje:-)
KAZpl
Kontakt:

Dzięki za sugestie. Oddaliłem trochę tekst od krawędzi i wstawiłem " | " między grupami linkow na dole. Z kolorami tła eksperymentowałem, ale jakoś nic innego mi nie podchodzi pod kolor środka i topu.
Jeżeli chodzi o podświetlenie linków, to dużo się nakombinowałem aby odkryć jak to zrobić :P ( na razie tak zostawię).
Nad bannerem serwisu turystycznego jeszcze popracuję aby lepiej się komponował ze środkiem strony.
Jezeli chodzi o tekst na stronie głównej, to najchętniej bym go ograniczył do linków z lewej strony i kilku zdań z prawej, ale niestety ma on swoje zadanie do spełnienia. Planuję zrobić tak aby prawa komórka była przewijanym okienkiem ( tak aby skrócić stronę i ukryć większość tekstu) ale na razie nie wiem jak to zrobić. Może ktos mi podpowie ?
yarpo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: yarpo »

Najprawdopodobniej chodzi ci o pływającą ramkę:

<!-- tu masz kod lewej strony -->
<iframe name="nazwa_ramki" src="strona_wczytana_przy_starcie.htm" width="220" height="400" frameborder="no">Jeśli widzisz ten text, tzn, że twoja przeglądarka nie obsluguje ramkek</iframe>
<!-- tu masz kod dołu -->
Aby jakiś link wyświetlił stronę w pływającej ramce:

<a href="strona.htm" TARGET="nazwa_ramki">Link</a>
Więcej na ten temat możesz znaleźć tu:
http://yarpo.republika.pl/kurs/lekcje/p ... aramka.htm
lub tu:
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/float/float.htm

Powodzenia
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Przeciętna strona, choć jak na firmę poligraficzną powinna być o wiele lepsza, w końcu to świadczy o firmie. Zbyt duża nazwa firmy w Topie i szyld "ZENON JASKUŁA" - ten pierwszy od lewej o kolorze niebieskim idealnie widać że jest wklejony ze zdjęcie. Postaraj się lepiej wyciągnąć szyld, lub poprostu zgłoś się do firmy która wykonuje WebDesigny, za nie wielkie pieniądze możesz dostać dobry layout, dzięki któremu Twoja firma będzie dobrze wyglądała w sieci.
KAZpl
Kontakt:

No, jak już jest przeciętna :) to się cieszę, jeszcze niedawno była denna i się rozsypywała. :)

@ yarpo
Chyba nie do końca chodzi mi o pływającą ramkę. Potrzebuję aby tekst przewijany w prawej komórce był w kodzie strony głownej, a nie wczytywany z dodatkowej strony.
Jest on tam tylko po to, aby zadowolić wyszukiwarki :), jest go dużo i chciałbym go jakoś legalnie ukryć.
ODPOWIEDZ