[reklama] forum - czy da sie wymusic rejestracje ??

Dyskusje pod okiem specjalistów o analizach rynku, strategiach kampanii reklamowych w sieci oraz monitoringu stron WWW.
ODPOWIEDZ
freon
Nowy
Nowy
Kontakt:

[reklama] forum - czy da sie wymusic rejestracje ??

Post autor: freon »

WItam
mam swoja strone www.monaco.blo.pl średnio 100-110 uniq dziennie i staty rosna
i mam tez forum które na poczatku istnienia storny bylo pounderem by poprsotu je rozruszac
strona dziala od wrzesnia 2004 i mam obecnie 65 uzytkownikow na forum i 1500 postow
(jest to malo ale to dlatego ze strona moja jest o francuskim klubie piłkarskim AS Monaco - który w Polsce jest troszke malo popularny)
i teraz mam pytanie
jak sadzicie (prosze o szczere odpowiedzi i przemyslenia :))
czy np. uda mi sie wymusic rejestracje i uczestniczenie nowych osob na forum poprzez zablokowanie wgladu do dzialów - wglad tylko dla zarejestrowanych ??
czy to zniecheci raczej ??
na forum mam troszke odwiedzjacych (choc forum jest teraz dobrowolnie otwierane przez internautowo) i nieraz jak jestem na forum jest 5, 4 gosci ,3,2

co sądzicie o tym ??
mam tez popup na forum dla niezarejestrownaych i szybka rejestracje by zachecic nowe osoby ale poki co mam 65 tylko albo az 65 tyle że ze 15 napisalo albo jedne post albo wcale ;/ co jest najgorsze ;/ niewspominajac o paru ktorzy zarejestrowali sie dali reklame swojej www i jzu nie powrocili ;/
Stig
Administrator

Re: [reklama] forum - czy da sie wymusic rejestracje ??

Post autor: Stig »

IMHO rozwiązanie wymuszające rejestrację w celu przejrzenia zawartości forum jest nie najlepszym pomysłem. Mnie takie rozwiązanie na forach zachęca do naciśnięcia X w oknie mojej przeglądarki tudzież użycia kombinacji klawiszy alt +F4 :) . Poza tym, jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, to co Ci da kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu nowych użytkowników jeśli nie będą oni pisać na forum. Może to przynieść tylko zły skutek w postaci zwiększenia się rozmiarów bazy danych (zapchanych informacjami o forumowiczach) :wink: . Ludzie (w tym interauci :) ) nie lubią jak się ich do czegoś zmusza. Wprowadzając takie rozwiązanie możesz sobie narobić samej krzywdy. Zauważ, że na tym forum jest średnio 40 oglądających i tylko kilku zarejestrowanych. Mogą oni przeglądać forum, a jeśli nie znajdą informacji na temat, który szukają to zarejestrują się i zadadzą pytanie (przy niedużej popularności forum warto też zastanowić się nad możliwością pisania postów przez niezarejestrownych internautów). Forum musi być przyjazne dla użytkownika w celu zatrzymania go na dłużej i w celu pozyskania nowych odwiedzających. Takie jest moje zdanie na ten temat.
krzysiek.ka
Nowy
Nowy

Re: [reklama] forum - czy da sie wymusic rejestracje ??

Post autor: krzysiek.ka »

zgadzam się z przedmócą, wszyscy mogą czytać a pisać mogą tylko zarejestrowani. Gorzej jak się zarejestrują i nic ciekawego nie wyczytają to nie będą pisać itd itd.
ODPOWIEDZ