[Dyskusja] Cennik stron WWW?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [Dyskusja] Cennik stron WWW?

Post autor: misz »

praktycznie tak
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: barthek »

misz pisze:normlnie jak widze firme 10 oddzialami i siedziba w marmurach to proponuje im stronke za 150zl - ide sie poturlac ze smiechu ...
ehh.. niewazne zreszta... nie zrozumielismy sie do konca. a na przyszlosc to nie zycze sobie takich ignoranckich wypowiedzi :D
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

barthek pisze:OK. czyli jak robisz podstrone z dwoma zdjeciami to liczysz sobie za nia 21-33 zl? (15-25 zl [za podstrone] + 2* 2-3 zl [za zdjecia] + 2 zl [za *html])]
Cześć.
Tak, podałem przykład tego, jak JA liczę - jeżeli tych podstron jest kilkadziesiąt, to jakoś można wyżyć, chociaż trzeba pamiętać że oprócz 22% VATu trzeba jeszcze odliczyć 20% dochodowego, zakładając, że wystawiasz fakturę VATowską, robisz to sam i nie masz kosztów do odliczenia. Cóż, nie będę się rozpisywał na ten temat, ale łatwo można policzyć, ile fiskus zdziera za nic...
lilo
Kontakt:

ja uwazam, ze...

Post autor: lilo »

uwazam ze to nie dobre dawac ograniczenia cenowe na cos co w swoim zalozeniu ma byc bez granic (a taka przeciez jest siec www).
sztywny cennik to zly pomysl odnosnie stron internetowych.
tu trzeba podejsc do kazdego klienta indywidualnie i nalezy to tak przedstawic klientowi.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: ja uwazam, ze...

Post autor: Halszczak »

lilo pisze:uwazam ze to nie dobre dawac ograniczenia cenowe na cos co w swoim zalozeniu ma byc bez granic (a taka przeciez jest siec www).
sztywny cennik to zly pomysl odnosnie stron internetowych.
tu trzeba podejsc do kazdego klienta indywidualnie i nalezy to tak przedstawic klientowi.
I tu się zgodzę, zadzwoniłem kiedyś z ciekawości do sporej firmy w Katowicach i dowiedziałem się, że przez tel to oni mi nic nie powiedzą, bo wszystko zależy od projektu, a mniej więcej to może być od 100-10000 zł.
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

Profesjonalne firmy webdesignerskie w Polsce biorą przykładowo za rozbudowany CMS coś koło 30 000zl.

Rynek w Polsce jest zepsuty. Wyjechalem do Anglii. I jest mi tutaj dobrze. Robie jedną prostą stronke na miesiąc i żyje jak król.

Ale nie bede nic zachwalal bo mi konkurencja sie zjedzie :)
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

peterson pisze:Profesjonalne firmy webdesignerskie w Polsce biorą przykładowo za rozbudowany CMS coś koło 30 000zl.

Rynek w Polsce jest zepsuty. Wyjechalem do Anglii. I jest mi tutaj dobrze. Robie jedną prostą stronke na miesiąc i żyje jak król.

Ale nie bede nic zachwalal bo mi konkurencja sie zjedzie :)
A kto go zepsuł?? Bo przecież nie Ci co normalnie myślą. Miałem przykład dwa lata temu, rzuciłem cenę, facet powiedział, że pomyśli (w domyśle spadaj gościu :x ), a potem przyszedł łebek i zrobił to za grosze. Strona straszyła rok. Potem ktoś się zlitował i wywalił.
Rynek web zepsuli ludzie pokroju górników na urlopach i emeryturach, dorobić na flaszkę i papierosy, a reszta niech się martwi.
peterson
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: peterson »

zobaczcie chocby na tego gornika

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35967932
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

Orientacyjny cennik jest niezbedny.
Powinien byc rowniez poparty przykladami (portfolio). Co za ile.
Jako klient mam prawo wiedziec za ile kupuje i za co place.
Szczegoly sa zawsze do uzgodnienia.
Zreszta po wyslaniu zapytania ofertowego (nawet do agencji, ktora nie posiada cennika na ww) dostajesz formularz, okreslasz specyfikacje zamowienia i otrzymujesz DOKLADNA wycene. Nie jest to wiec takie subiektywne.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

delfin pisze:Orientacyjny cennik jest niezbedny.
I jakbys robił strone hipotetycznie dla Microsoft, to liczyłbys wg cennika Twojego, czy tak? No nie wierze po prostu :wink:

Ponadto jesli klient ma wiedziec co kupuje to z góry okreslasz ze tobisz tylko JAKIEŚ określine typy stron i nie zrobisz mu nic innego...

Z Twoją "DOKLADNA wyceną" to jest tak, ze po pierwsze masz szczegolową rozpiskę co i jak, jakie moduły, jaki panel admina, co z grafiką, jakies zyczenia, tu tak a tu siak, nie da sie tego orientacyjnie nawet przedstawic w cenniku, no nie da sie...chyba ze ktos robi pojedyncze wizytowki i uzywa modelu "logo + kontakt + 2 adresy e-mail"
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: delfin »

Zauważ, że napisałem Orientacyjny cennik jest niezbedny.
Dawid Kulbaka pisze:I jakbys robił strone hipotetycznie dla Microsoft, to liczyłbys wg cennika Twojego, czy tak? No nie wierze po prostu :wink:
Za wysokie progi. Poza tym musiałbym zrobic stronę niedziałającą w Operze :D
Gdyby jednak tak się stało liczyłbym wg. swojego cennika nawet dla microsoftu.
Misz (i tacy jak on) to artysta, albo inaczej robi grafikę, do której może się przyłożyć mniej lub bardziej. może wykorzystać stary nieużywany projekt lub stworzyć coś od zera specjalnie na życzenie klienta. Może stworzyć w przypływie weny twórczej coś tak znakomitego, że powie bierze Pan za 3tys, albo robię od nowa :D
Ja nie jestem artystą, uprawiam rzemiosło i dokładnie wiem co i jak zrobię (chyba, że robię to pierwszy raz). Stad moja praca jest dokładnie do wycenienia.
Oczywiście czasami muszę podawać cenę orientacyjną, a w umowie zaznaczam przeważnie 10% próg zmiany ceny.
Dawid Kulbaka pisze:Ponadto jesli klient ma wiedziec co kupuje to z góry okreslasz ze tobisz tylko JAKIEŚ określine typy stron i nie zrobisz mu nic innego...
Masz rację - to jest sytuacja wyjątkowa. Wtedy robię rozpoznanie rynku dla takiej usługi i określam cenę. Nie jest to jednak regułą i zdarza się niezmiernie rzadko
Dawid Kulbaka pisze:nie da sie tego orientacyjnie nawet przedstawic w cenniku, no nie da sie...
Da się. Czasami jest to nawet konieczne np. kiedy wypełniając dokumenty przetargowe musisz uzupełnić załącznik do specyfikacji pt. rozbicie ofertowej ceny jednostkowej :-)
splatch
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: splatch »

Od mojej ostatniej wizyty na forum nieco się zmieniło. Teraz, gdy nabrałem nieco ogłady, zapoznałem się z rynkiem zmieniłem swój cennik. Oczywiście wciąż nie mogę siebie nazywać profesjonalistą.
Obecnie przeważnie liczę sobie czas, jaki będę mósiał spędzić nad projektem i mnożę przez stawkę godzinową. Stawka ta wacha się od 10 zł/h (zdażyło mi się raz :cry: ) do 50 zł (i więcej przy dobrej okazji). Ważne jest żeby nie zejść poniżej pewnego progu, bo wtedy psuje się rynek. budek vel. fu3ak miał rację, wtedy się myliłem.
Oczywiście stawka różni się w zależności od tego dla jakiej firmy się pracuje. Np. gdybym miał zrobić coś dla jakiejś małej firmy wziąłbym X zł. Gdybym miał zrobić to samo coś dla microsoftu stawka na pewno by skoczyła. Czemu? Skoro mogę zarobić więcej to nie wiem dlaczego miałbym robić to za X zł. Zrobiłbym jak Misz, zaoferował kompleksowe usługi, dopisał dodatkowe moduły, tak aby ssać z takiej instytucji jak najwięcej. Wiem, że to brzydko brzmi ale kapitalizm działa w obie strony - firmy zdzierają z pracowników dlatego też ja zedrę z nich. Może zedrę to nieodpowiednie słowo. Z pewnością będzie pasować "lepiej zarobię" :).
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

splatch pisze: Obecnie przeważnie liczę sobie czas, jaki będę mósiał spędzić nad projektem i mnożę przez stawkę godzinową. Stawka ta wacha się od 10 zł/h (zdażyło mi się raz :cry: ) do 50 zł (i więcej przy dobrej okazji). Ważne jest żeby nie zejść poniżej pewnego progu, bo wtedy psuje się rynek.
ja tylko moze dodam, ze praca za mniej niz 20 zloty za godzine to juz powazne psucie rynku...
splatch
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: splatch »

Wierz mi to była sytuacja kryzysowa, potrzebowałem kasy na 'wczoraj' (ach te kobiety) a projekt był niezbyt wielki i tak wyszło. No niestety tak bywa, ale teraz choćby nie wiem co się działo tak tanio się nie sprzedam. :)
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Dzięki:P <slnko>
ODPOWIEDZ