[php][mysql][se] Wyniki wyszukiwania: Procenty

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Wankster
Nowy
Nowy
Kontakt:

[php][mysql][se] Wyniki wyszukiwania: Procenty

Post autor: Wankster »

Tak mnie już od dłuższego czasu zastanawia: Jak działa coś takiego w wyszukiwarkach, że pokazuje procent (%) trafności? Jeden ktoś mi tłumaczył jak to ma u siebie, ale to było bardzo dziwne Jakieś punkty przydzielane, później sprawdzanie średnich itp.

Najlepiej by było jakbyście zapodali przykład :wink:
Z góry dzięki bardzo :-D
Łukasz Świerżewski
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [php][mysql][se] Wyniki wyszukiwania: Procenty

Post autor: Łukasz Świerżewski »

Widze, że nikt nie odpowiada na Twoje pytanie, więc wtrące pare swoich słów. Osobuiście nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale nachodzą mi na myśl dwa rozwiązania. Pierwszy dotyczyłby sposobu zapisywania danych w bazie. Każdy rekord danych musiałby zawierać jakieś słowa kluczowe, które są rozpoznawane przez wyszukiwarke i na ich podstawie oceniałby procent trafności. Drugi sposób byłby troche wolniejszy. Poprostu pobierałbyś cały rekord i za pomocą wyrażeń regularnych sprawdzałbyś liczbe wystąpień wyszukiwanego słowa i tak segregował. Na razie nie przychodzi mi nic lepszego do głowy. Jeśli ktoś z przeglądających ten post ma jakieś ciekawe pomysły to prosze pisać. Może dojdziemy do wspólnego kompromisu.
ODPOWIEDZ