[edytor na linuxa] Jaki polecacie?
[edytor na linuxa] Jaki polecacie?
Czy polecacie jakiś edytor HTML na linuxa? Jeżeli tak to napiszcie jego krótką charakterystykę, z góry dzieki.
Re: [edytor na linuxa] Jaki polecacie?
vim albo quanta... opisu do żadnego nie dam bo nigdy nie używałem
ale vim uchodzi za najlepszych i najwydajniejszy edytor pod linuksa.. Edytor wszytkiego co ma text.. Po pościąganiu plug-inów to prawdziwy kombajn.. Po więcej na www.gogle.com
dzięki, reszte info już sobie znjadę 
albo bluefish... jest sporo fajnych edytorow programistycznych na linuxa. ale te najbardziej 'webmasterskie' to quanta i bluefish
a moze emacs?
Kate jest bardzo przyjemny. Poza tym to korzystam z Jext, napisany w javie, więc pod każdą platformę
.
Tutaj trzeba wyraźnie zaznaczyć, że vim jest edytorem tekstowym, a quanta jest wysiwygiem. Różnica jest kolosalna, raczej nie stawiałbym tych dwóch produktów w jednym rzędzie. To tak jakbyś postawił SciTe obok Dreamweavera.iniside pisze:vim albo quanta...
Na pewno? Trochę w tym robiłem i stwierdzam, że Qanta podobna jest do Pajączka, tylko ten ostatni ma więcej "bajerów".Malin pisze:...quanta jest wysiwygiem...
baa vim to edytor który działa w konsoli.. Dlatego taki fajny. Pozatym ma mnóstwo wtyczek i mozliwości rozbudowy ...
-
krzysiek.ka
- Nowy

ludzie co wy piszecie jaka quanta, tylko nvu - jest na www.nvu.com - wygląda prawie jak frontpage jak ktoś się przyzwyczaił
Boże kochany, tego to się nie spodziewałem. Ktoś kto używa linuxa i zachwala "zalety" front page'a. Zainteresuj się prawdziwymi edytorami. Kate, Quanta+, Jext, jEdit (którego osobiście bardzo polecam) a nawet Vim. To są edytory z prawdziwego zdarzenia. I nie dziw się, że ludziska polecają właśnie te edytory. Pomyślałeś może, że mogą mieć więcej doświadczeń od Ciebie?
-
krzysiek.ka
- Nowy

nie zalety, tylko wygląd (czytaj dokładnie słowa), ludziska niestety są za bardzo przyzwyczajeni do windy. Popatrz na gimpa-dlaczego upodabnia się do photoshopa - co to qrcze jakiś standard jest. 
krzysiek.ka -> może po prostu Photoshop jest wygodny i twórcy Gimpa stwierdzili, że nie ma sensu znowu wynajdywać koła??
Ja od siebie dodałbym jeszcze mc. Całkiem przyjemnie się w nim edytuje HTMLa, chociaż nie umywa się do Kate
.
Ja od siebie dodałbym jeszcze mc. Całkiem przyjemnie się w nim edytuje HTMLa, chociaż nie umywa się do Kate
-
krzysiek.ka
- Nowy

taaa jasne i co jeszcze ja potestowałem nvu i mogę go polecić i już. koniec dyskusji.
a ja przetestowałem oba edytory, NVU i Quanta+. I moge ze 100% pewnością stwierdzić, że Quanta jest o wiele bardziej lepszy. Ma o wiele więcej przydatnych funkcji niż NVU.krzysiek.ka pisze:taaa jasne i co jeszcze ja potestowałem nvu i mogę go polecić i już. koniec dyskusji.
Swoją drogą to nie myślałem, że może być coś lepszego niż windowsowski Pajączek